3 Σεπτεμβρίου 2019

Συνέντευξη του Γιώργου Νταντάμη στην «ΤΟΠΙΚΗ» της Πιερίας: "Μοιραζόμαστε το κοινό όραμα για αλλαγή στον Δήμο Κατερίνης"

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην «ΤΟΠΙΚΗ» της Πιερίας ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανανέωση Τώρα» Γιώργος Νταντάμης, με αφορμή  την τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κατερίνης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 31 Αυγούστου.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Νταντάμη:

Τι σηματοδοτεί για εσάς η προχθεσινή ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής υπό το πρίσμα μιας νέας μορφής διοίκησης, πρωτόγνωρης στα δημοτικά χρονικά, στη βάση μιας ευρύτερης συνεργασίας και κατ’ ουσίαν συνδιοίκησης;

Βιώνουμε μια ιστορική συγκυρία και ο συνδυασμός μας «Ανανέωση Τώρα» συμμετέχει στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας να γυρίσουμε σελίδα, να προχωρήσουμε ενωμένοι σ’ ένα αισιόδοξο μέλλον. Η προσωπική μου σχέση με τον κ. Κώστα Κουκοδήμο όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε άριστη. Συμφωνήσαμε πολύ γρήγορα σε προγραμματικό επίπεδο καθότι τα προγράμματα των συνδυασμών μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία. Δεσμευτήκαμε να παλέψουμε για την υλοποίηση αυτών των στόχων. Μοιραζόμαστε το κοινό όραμα για αλλαγή στον Δήμο Κατερίνης. Θέλουμε δημοκρατία, ενότητα, πρόοδο. Θέλουμε να αναδείξουμε την Κατερίνη ως έναν σύγχρονο Ευρωπαϊκό Δήμο. Θέλουμε την Κατερίνη smart city, φιλική, ασφαλή, καθαρή, πράσινη, πρωτοπόρα, καινοτόμα. Θέλουμε τον Δήμο μας μοχλό ανάπτυξης, αρωγό και προστάτη του συνόλου της κοινωνίας μας. Δεν δεχόμαστε το μέτριο, το λίγο, το πρόχειρο. Ξεκινήσαμε ήδη με σύμπνοια, με σχέδιο και σκληρή δουλειά. Δεσμευτήκαμε για διαφάνεια και λογοδοσία. Με τον κ. Κώστα Κουκοδήμο καθημερινά εκπλήσσουμε ο ένας τον άλλο. Το ίδιο κλίμα επικρατεί και μεταξύ των συνεργατών μας. Έχουμε συμπόρευση, συναντίληψη, συνδιοίκηση. Είμαι αισιόδοξος για την άριστη συνεργασία καθ’ όλη την τετραετία προς όφελος του Δήμου μας.

Τώρα που καταλάγιασε ο κουρνιαχτός μιας μακράς και πολυτάραχης προεκλογικής περιόδου, πιο ψύχραιμα, θα αλλάζατε κάτι από τις προεκλογικές σας εξαγγελίες και μετέπειτα αποφάσεις;

Τίποτα απολύτως. Πρόθεσή μας ήταν και είναι να προσφέρουμε όσα περισσότερα μπορούμε στον τόπο μας και τους συνδημότες μας.

Ήταν μονόδρομος η συνεργασία με τον συνδυασμό Κουκοδήμου και σε ποια βάση κτίσθηκε;

Ήταν μια ξεκάθαρη και συνειδητή επιλογή με μόνη σκέψη να βγάλουμε τον Δήμο μας από το αδιέξοδο. Θέλω να σας θυμίσω ότι πριν ακόμη ψηφιστεί ο νόμος της απλής λογικής, ξεκινήσαμε να στελεχώνουμε τον συνδυασμό μας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και έναν κυρίαρχο στόχο: να είμαστε ένας ανεξάρτητος, αδέσμευτος, ακομμάτιστος και ενωτικός δημοτικός συνδυασμός, ενεργοί πολίτες από όλους τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και πολιτικούς χώρους του δημοκρατικού τόξου, με στόχο την ανανέωση σε πρόσωπα και πρακτικές στον Δήμο μας. Κάνοντας μια μικρή παρένθεση να πω ότι επιχείρησαν προεκλογικά να μας βάλουν κομματική ταυτότητα, τους διαψεύσαμε και δικαιωθήκαμε εκ του αποτελέσματος. Τα άτομα που εκλέχθηκαν από τον συνδυασμό μας εκπροσωπούν το σύνολο της κοινωνίας χωρίς συγκεκριμένη κομματική κατεύθυνση. Και έτσι θα παραμείνουμε. Πολύχρωμοι, πολυσυλλεκτικοί, ενωτικοί να δίνουμε αγώνες για τον  Δήμο Κατερίνης που αξίζουμε.

Πριν, λοιπόν, τη διενέργεια του β’ γύρου των εκλογών συνομίλησα τόσο με τον κ. Χιονίδη όσο και με τον κ. Κουκοδήμο. Διαπιστώσαμε με τον κ. Κουκοδήμο ότι έχουμε το κοινό όραμα να αλλάξει κατεύθυνση ο Δήμος μας. Είναι αυτονόητο ότι με οποιαδήποτε άλλη επιλογή συνεργασίας θα  ακυρώναμε τους εαυτούς μας. Με τον κ. Κουκοδήμο πρωτοτυπήσαμε. Αναλάβαμε την ευθύνη να είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς στους συνδημότες μας και εκ προοιμίου δημόσια εξαγγείλαμε τη συνεργασία μας ώστε να έχουν πλήρη συνείδηση και γνώση του τι ψηφίζουν. Έπρεπε η τοπική κοινωνία να γνωρίζει τις προθέσεις συνεργασίας που είχαμε. Στα δικά μου μάτια, αυτό είναι ότι πιο έντιμο και ξεκάθαρο. Να σημειώσω για ακόμη μια φορά ότι η απόφαση να στηρίξουμε τον κ.  Κουκοδήμο στον β’ γύρο των εκλογών για Δήμαρχο Κατερίνης και να το ανακοινώσουμε πριν τις επαναληπτικές εκλογές, επικυρώθηκε από την ολομέλεια του Συνδυασμού μας. Υπάρχει σύμπνοια, συνεργασία, αλληλοϋποστήριξη.

Αν κρίνουμε από τις προεκλογικές σας ομιλίες, η πολυετής διοίκηση Χιονίδη ήταν επιεικώς ανεπαρκής. Με σημερινά στοιχεία που έχετε για την κατάσταση στο Δήμο νιώθετε δικαιωμένος;

Δεν ήρθαμε για να μηδενίσουμε προσπάθειες. Ο κ. Χιονίδης και η διοίκησή του ήταν εκλεγμένοι από τους συνδημότες μας επί σειρά ετών. Η αλήθεια είναι, όπως και προεκλογικά επισημαίναμε, στον τελευταίο κύκλο της απερχόμενης διοίκησης, η στρεβλότητα, η διαρκής αβελτηρία και το ύφος άσκησης εξουσίας ήταν οι κύριοι λόγοι για να συναποφασίσουμε ως ενεργοί πολίτες τη συγκρότηση του συνδυασμού «Ανανέωση Τώρα» για ανατροπή και αλλαγή αυτής της κατάστασης. Θεωρούσαμε πως δεν υπήρχε πλέον άλλο περιθώριο χαμένων ευκαιριών για τον Δήμο Κατερίνης. Εκ προοιμίου, με τον κ. Κουκοδήμο συμφωνήσαμε και δεσμευτήκαμε για οικονομικό έλεγχο του Δήμου  στο σύνολό του. Τόσο η νέα διοίκηση του Δήμου όσο και οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν με επίσημα και αδιάσειστα στοιχεία τι μας έφερε μπροστά στο ενδεχόμενο να τεθεί ο Δήμος μας σε «εποπτεία». Δυστυχώς έχουν επιβεβαιωθεί με τον πιο κραυγαλέο τρόπο όλες οι εκτιμήσεις μας για την πραγματική κατάσταση του Δήμου Κατερίνης.

Σε τι λογική και ποια βάση μπήκε η κατανομή αξιωμάτων στο Δήμο; Κατά πόσο στη λογική ισορροπιών;

Στη λογική της συνδιαχείρισης με αξιοκρατικά στοιχεία. Με τον κ. Κουκοδήμο συμφωνήσαμε σε όλα τα σημεία της συνδιοίκησης. Τα άτομα που απαρτίζουν και τους δύο συνδυασμούς είναι ικανά, με γνώσεις, εργασιακή εμπειρία, ήθος και κυρίως διάθεση να εργαστούν σκληρά για τον Δήμο μας. Επίσης, και οι δύο συνδυασμοί θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα στελέχη μας με βάση την ειδίκευση που έχουν. Αυτό που ζητώ επανειλημμένα από τα μέλη του συνδυασμού μας είναι σκληρή δουλειά με σεβασμό στον Δημότη.

Ποιες είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να δούμε τα πρώτα σημάδια αλλαγής;

Από την πρώτη κιόλας ημέρα, οι δημότες θα δουν μια διαφορετική αντιμετώπιση, ένα άλλο ήθος και ύφος από μέρους της Δημοτικής αρχής. Με απόλυτο σεβασμό προς τον πολίτη, με διαφάνεια και αξιοκρατία θα πορευτούμε σε όλη τη θητεία μας. Δεν ζητάμε περίοδο χάριτος σ’ αυτά τα ζητήματα. Ήδη, από την επόμενη των εκλογών ξεκινήσαμε τη δουλειά. Όλο το καλοκαίρι ενημερωνόμασταν για τα πεπραγμένα του Δήμου. Ξεκινάμε τη νέα θητεία στη Διοίκηση του Δήμου με πλήρη γνώση όλων των θεμάτων και έχοντας θέσει προτεραιότητες και σαφείς στόχους. Η καθαριότητα, ο ευπρεπισμός, η ύδρευση, , η άρδευση, η αποχέτευση, ο ηλεκτροφωτισμός, η σχολική στέγη, οι κοινωνικές δομές, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι δράσεις πολιτισμού, οι κοινωνικές και αναπτυξιακές υποδομές και άλλα πολλά, είναι ζητούμενα για έναν σύγχρονο Δήμο, και προαπαιτούμενες παροχές στο δημότη και τον επισκέπτη.

Τι θα θέλατε από τους δημότες της Κατερίνης και ποια δέσμευση παίρνετε απέναντί τους;

Θα επαναλάβω αυτό που έλεγα και προεκλογικά. Θα ήθελα τους δημότες να βάλουν πιο ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών τους από την Δημοτική αρχή, να πολεμήσουν το μέτριο και τη μετριότητα και να είναι έτοιμοι για διαδραστική, παραγωγική σχέση με τη νέα Δημοτική Αρχή.  Θέλουμε να μας εμπιστευτούν και να σταθούν αρωγοί στην προσπάθειά μας, ως ενεργοί πολίτες, για συνολική πρόοδο. Για να επιτευχθεί αυτό βέβαια θα πρέπει εμείς πρώτοι, με το παράδειγμά μας, να βάλουμε τα θεμέλια για να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους συνδημότες μας.  Θέλουμε να αισθανθούν οι δημότες ότι ο Δήμος είναι το σπίτι τους και ότι ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι στην υπηρεσία τους. Θέλουμε να γίνουμε ένας Δήμος ανοιχτός στην κοινωνία, που να ενώνει. Τέρμα στους διχασμούς και την πόλωση, στους μηχανισμούς των ημετέρων. Θέλουμε διαφάνεια και διαβούλευση. Ένας Δήμος για όλους τους δημότες με κριτήριο δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Θέλουμε όλοι μαζί – Διοίκηση, Προσωπικό, Δημότες - να εργαστούμε σκληρά, έντιμα, χωρίς σκοπιμότητες, μακριά από κάθε ιδιοτέλεια ή προσωπικό συμφέρον. Αυτή λοιπόν είναι η βασική μου δέσμευση, η οποία εσωκλείει και όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, πρωτοβουλιών και αποφάσεων που θα πάρουμε για τον Δήμο. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο θα κριθεί η επιτυχία της θητείας αυτής.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία, καλή επιτυχία.

Κλείνοντας, δράττομαι της ευκαιρίας για να συγχαρώ τον νέο Δήμαρχο Κατερίνης, κ. Κώστα Κουκοδήμο και να του ευχηθώ καλή δύναμη και σοφία. Μαζί θα εργαστούμε άοκνα, χωρίς σκοπιμότητες, στη βάση της δίκαιης και συνετής διαχείρισης. Ακόμη, θα ήθελα να συγχαρώ την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κα Μαυρίδου και τους Δημάρχους των Δήμων Δίου – Ολύμπου, κ. Γερολιόλιο και Πύδνας – Κολινδρού, κ. Μανώλα. Τους εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο τους και εκφράζω την πεποίθηση ότι η μεταξύ μας συνεργασία, που είναι επιβεβλημένη και χρήσιμη για το καλό του τόπου μας, θα είναι άριστη. Επίσης, να συγχαρώ και να ευχηθώ καλή και εποικοδομητική θητεία σε όλους τους συναδέλφους στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης και τους Προέδρους και τους συμβούλους των Κοινοτήτων. Να ευχαριστήσω το προσωπικό και τα στελέχη του Δήμου μας για την άψογη συνεργασία. Φυσικά δεν θα μπορούσα να παραλείψω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνδημότες μας για τη συνεχή πίστη και στήριξη στο πρόσωπό μου και στον συνδυασμό «Ανανέωση Τώρα». Τέλος, ευχαριστώ και εσάς για την ευκαιρία που μου δώσατε να εκφράσω τις θέσεις και απόψεις μου μέσα από το μέσο σας. Ο ρόλος των ΜΜΕ είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση ενός θετικού και αισιόδοξου κλίματος και γι αυτό η ενημέρωση από πλευράς μας θα είναι συνεχής, ουσιαστική και ειλικρινής προσδοκώντας στην καλή συνεργασία με τα τοπικά ΜΜΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: