6 Οκτωβρίου 2019

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά έως και 500 ευρώ το μήνα – Πότε θα δοθούν τα χρήματα

Αναδρομικά από 30 έως και 500 ευρώ το μήνα μένουν στο τραπέζι των διεκδικήσεων για 1,5 εκατ. συνταξιούχους με μία τελική λύση στο μεγάλο αυτό ζήτημα να είναι ορατή περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, η λύση για τα ποσά που θα επιστραφούν και σε ποιους θα έρθει με να απόφαση που αναμένεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά συνταξιούχων που δικαιώθηκαν και σε Εφετείο.

Η απόφαση του ΣτΕ θεωρείται κρίσιμη και από στελέχη της ηγεσίας του υπ. Εργασίας με άριστες νομικές γνώσεις, καθώς θα δείξει καθαρά αν και για πόσο διάστημα θα πρέπει να πάρουν χρήματα οι συνταξιούχοι που προσέφυγαν και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια.

Οι αποφάσεις που έβγαλε το ΣτΕ την περασμένη Παρασκευή δεν αφορούσαν άμεσα στα αναδρομικά των συνταξιούχων, αλλά έκριναν την αντισυνταγματικότητα πολλών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου. Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό τον επανυπολογισμό των συντάξεων χωρίς να βγουν έξω οι παράνομες περικοπές των νόμων 4051 και 4093 και αυτή η αναφορά θεωρήθηκε ότι κόβει τελείως τα αναδρομικά γιατί νομιμοποιεί τις μειώσεις αυτές.

Ο επανυπολογισμός όμως που κρίνουν συνταγματικό οι δικαστές ισχύει από 1/1/2019, καθώς από αυτή την ημερομηνία οι συνταξιούχοι έχουν τη νέα δομή της σύνταξης, δηλαδή την εθνική, την ανταποδοτική και το συμπλήρωμα της προσωπικής διαφοράς. Σε αυτόν τον επανυπολογισμό ελήφθησαν υπόψη τα ποσά συντάξεων όπως είχαν διαμορφωθεί ως τον Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή μαζί με τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093.

Τι αγνοήθηκε

Αυτό που αγνοήθηκε και δεν θίχτηκε στις αποφάσεις είναι ότι το ΣτΕ ήρθε τον Ιούνιο του 2015 και είπε ότι οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 είναι αντισυνταγματικές και θα έπρεπε να διακοπούν.

Το υπουργείο Εργασίας έφτιαξε το νόμο Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 κάνοντας επανυπολογισμό στις συντάξεις το 2019.

Το κρίσιμο διάστημα για τα αναδρομικά λοιπόν που θα κριθεί πάλι από το ΣτΕ είναι το δεκάμηνο από τον Ιούλιο του 2015 ως τον Απρίλιο του 2016 όπου δεν έχουμε ούτε νέο νόμο ούτε ακύρωση των μειώσεων. Διεκδικήσεις και αναδρομικά υφίστανται όμως από τον Μάιο του 2016 ως και το 2018 γιατί στο διάστημα αυτό οι συντάξεις δεν είχαν επανυπολογιστεί και εξακολουθούσαν να καταβάλλονται με τις παράνομες μειώσεις που έπρεπε να διακοπούν από τον Ιούνιο του 2015.

Αντίθετα αν δει κανείς κατά γράμμα την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου, τα αναδρομικά δεν διεκδικούνται από 1/1/2019 και μετά γιατί από αυτή την ημερομηνία και μετά ισχύει ο επανυπολογισμός που είναι συνταγματικός και έχει γίνει χωρίς να βγουν έξω οι παράνομες μειώσεις.

Τα αναδρομικά μπορούν να ξεκινήσουν από ένα δεκάμηνο και να φτάσουν ως και 41 μήνες.

Δείτε πόσα αναδρομικά μπορείτε να πάρετε:
1-4.png
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: