6 Οκτωβρίου 2019

Σκουπίδια στις παραλίες

 

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Στην κορυφή του Ολύμπου ένας ορειβάτης μάζεψε σκορπισμένα εδώ κι εκεί διάφορα σκουπίδια. Να τι έγραψε:
“Έμεινα 3 συνεχόμενες μέρες στην κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα, και είχα το χρόνο να γυρίσω λίγο γύρω από την κορυφή και να ψάξω διαφορά σημεία. Με μεγάλη μου λύπη βρήκα πολλά σκουπίδια κρυμμένα σε διάφορα σημεία. Αρκετά ήταν κρυμμένα κάτω από πέτρες και άλλα πεταμένα μέσα σε σκισμές από βράχια. Σπασμένα μπουκάλια, κονσέρβες, μπαταρίες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.
Περιττό να πω για τα πεταμένα μωρομάντιλα κτλ. ή για αυτούς που είχαν την ιδέα να ουρήσουν μέσα στο κενό που έχουν τα βράχια στη κορυφή, το μοναδικό σημείο στη κορυφή του Μύτικα. Αυτό κι αν είναι πρόβλημα, να θες να κοιμηθείς στην κορυφή και να βρωμάει από ούρα!
Βρισκόμαστε σε μια εύθραυστη εποχή.
Τα βουνά μας είναι στο μεταίχμιο της καταστροφής στο όνομα της εκμετάλλευσης ή της πράσινης ανάπτυξης. Είναι καλό να έχουμε όλοι μας ευθύνες για τον κόσμο που θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά.
Ζω για τη στιγμή που θα πάω σε ένα βουνό, θα κοιμηθώ και θα γυρίσω χωρίς να βρω ένα σκουπίδι στη διαδρομή.
Ας αγκαλιάσουμε τα βουνά με αγάπη και σεβασμό πριν να είναι αργά”

(Gepostet von Konstantinos Vasilakakos am Samstag, 5. Oktober 2019 Πηγή:www.newsit.gr).

Δεν είναι μόνο ο Όλυμπος και τα βουνά μας, αλλά και οι παραλίες μας. 
Κάθε χρόνο πριν και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, που οι ακτές κατακλύζονται από παραθεριστές Έλληνες και ξένους, διαβάζουμε για τις “εκστρατείες” που κάνουν τα σχολεία και οργανώσεις για να καθαρίσουν τις ακτές, ενώ στην τηλεόραση γίνονται εκκλήσεις και προβάλλονται σποτάκια να μην αφήνουμε πλαστικά, αποτσίγαρα και άλλα σκουπίδια.

Δεν είναι μόνον αντιαισθητικά τα σκουπίδια, δεν είναι μόνον η μόλυνση που προκαλούν στο περιβάλλον, είναι και επικίνδυνα. Πολλοί, νεαροί συνήθως, αφού πιουν τις μπύρες τους πετάνε τα γυάλινα μπουκάλια, που σπάζουν και μισοχωμένα στην άμμο τραυματίζουν τα πόδια των ανυποψίαστων.

Κάποιος είπε ότι όταν πάμε στη θάλασσα εκεί δεν πρέπει να καπνίζουμε. Κι όταν κάνουμε μπάνιο δεν πρέπει να κατουράμε μέσα στη θάλασσα. Ούτε να κάνουμε την ανάγκη μας κάπου στην ακτή και ύστερα να σκεπάζουμε με άμμο ή πέτρες τα κόπρανα και τα χαρτιά υγείας που χρησιμοποιήσαμε.


Υπερβολή;
Πότε θα μάθουμε τα αυτονόητα;
Πότε θα γίνουμε πολιτισμένοι;
Πότε θα σεβαστούμε τον εαυτό μας και τους άλλους;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: