12 Οκτωβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (κατά της Τύφλωσης)

«Βλέπουμε» με το μυαλό μας, τα μάτια μας συλλέγουν οπτικές πληροφορίες και έτσι ξεκινά η σύνθετη διαδικασία που λέγεται όραση. Μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του ανθρώπινου οργανισμού που χρησιμοποιεί περισσότερο από το 50% της λειτουργικότητας του εγκεφάλου.

Είναι γεγονός πως εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όρασή τους κάθε χρόνο. Μερικά από αυτά τα προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη απώλεια όρασης και ακόμη και τύφλωση, ενώ άλλα είναι κοινά προβλήματα που μπορούν εύκολα να διορθωθούν με γυαλιά ή φακούς επαφής.

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης)

Μέχρι το 2050, 115 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πρόκειται να τυφλωθούν, εάν δε ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα. Με βάση αυτήν τη γενική παραδοχή εορτάζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης). Μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Σκοπός της είναι η ενημέρωση της οφθαλμολογικής κοινότητας, για τη βελτίωση της υγείας όσων υποφέρουν από προβλήματα όρασης ή/ και τύφλωση. Ταυτόχρονα θέλει να επηρεάσει τις κυβερνήσεις, και ειδικότερα τους Υπουργούς Υγείας, ώστε να συμμετάσχουν ενεργά και να δώσουν κεφάλαια σε προγράμματα πρόληψης τύφλωσης.

Οι δυσάρεστες συνέπειες

Τα μάτια είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα μας, καθώς μέσω της όρασής μας αντιλαμβανόμαστε το 80%όλων των εντυπώσεων που λαμβάνουμε.

Παρ’ όλο που τα μάτια είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας, οι εκτιμήσεις που προέρχονται από διάφορες μελέτες υποδηλώνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την υγεία των ματιών.

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε την όραση μας δεδομένη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προγράμματος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.) για την πρόληψη της τύφλωσης:
  1. 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε γυαλιά.
  2. Περίπου το 90% των ανθρώπων με προβλήματα όρασης στον κόσμο ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες
  3. Κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται και κάθε ένα λεπτό ένα παιδί.
  4. Υπάρχουν περίπου 285 εκατομμύρια άνθρωποι με προβλήματα όρασης σε όλο τον κόσμο: 39 εκατομμύρια είναι τυφλοί και 246 εκατομμύρια έχουν χαμηλή όραση (σοβαρή ή μέτρια όραση)

  5. Στη χώρα μας η κορυφαία αιτία απώλειας όρασης είναι ο Διαβήτης ενώ το πρόβλημα της τύφλωσης δεν είναι έντονο. Η αναλογία τυφλών δεν ξεπερνά τους 23 ανά 100.000 κατοίκους.

Συμβουλές για πρόληψη

Τέσσερις είναι οι βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενισχύσετε την καλή υγεία των ματιών σας:
  1. Υγιεινή διατροφή
Τα θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η λουτεΐνη, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες C και E βοηθούν στην εξάλειψη των προβλημάτων όρασης που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.
  1. Διακοπή καπνίσματος
Το κάπνισμα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που προκαλούν τον καταρράκτη και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.
  1. Συχνά διαλείμματα από τις οθόνες
Δώστε στα μάτια σας ένα διάλειμμα από την οθόνη του υπολογιστή! Το να κοιτάζετε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μια οθόνη υπολογιστή ή τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει οφθαλμική βλάβη, θολή όραση, προβλήματα εστίασης σε απόσταση, ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους κλπ.
  1. Τακτική επίσκεψη σε οφθαλμίατρο
Όλοι μας χρειαζόμαστε μια τακτική εξέταση των ματιών μας , ακόμη και τα μικρά παιδιά. Βοηθά στην προστασία της όρασης μας καθώς 80% των προβλημάτων όρασης μπορούν να προληφθούν ή ακόμα και να θεραπευτούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: