26 Νοεμβρίου 2019

Ενημέρωση & ευαισθητοποίηση πολιτών του Δήμου Κατερίνης για την εξάλειψη βίας κατά γυναικών


Το φαινόμενο της βίας κατά γυναικών, τα αίτια που την προκαλούν, η πρόληψη του φαινομένου, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών και τοπικής κοινωνίας, τρόποι αποτροπής τέτοιων συμπεριφορών, η ανάγκη για καταγγελίες τέτοιων περιστατικών, η πολυποίκιλη συμπαράσταση σε γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας αλλά και οι περαιτέρω δράσεις για εξάλειψη τέτοιας βίας, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ.Κατερίνης, αιρετών και στελεχών του Δήμου καθώς και άλλων αρμοδίων με πολίτες, στο πλαίσιο τριήμερων δράσεων που έγιναν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών.
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (πρ. ΤΕΙ) ΚΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ.
Πρώτη ημέρα δράσης του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ.Κατερίνης ήταν η Παρασκευή 22/11, όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στο παράρτημα Κατερίνης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας), σε συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης, με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών και με την Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης. Στην εκδήλωση, πέραν των συνδιοργανωτών, παραβρέθηκε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, Γιώργος Τζήμας, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών αλλά και πολίτες.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Γιώργος Τσιαλός, ο οποίος, μεταξύ των άλλων που είπε, τόνισε: «Εμείς, ως νέα Δημοτική Αρχή και ως Αντιδημαρχία Προγραμματισμού έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς το ζήτημα της βίας κατά γυναικών, γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αρκετές δράσεις ώστε να διευρύνουμε την αντίληψη του κόσμου και να μεγεθύνουμε την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το μεγάλο αυτό ζήτημα».
Στη συνέχεια, ενημέρωση για την ταυτότητα και τις δράσεις του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ.Κατερίνης έγινε από την Ψυχολόγο, Ιωάννα Ευαγγελοπούλου, ως εκπρόσωπο του Κέντρου. Ακολούθησε ενημέρωση από την εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, Αστυνομικό κ. Τρικαλοπούλου, η οποία πραγματοποίησε συνοπτική παρουσίαση της δράσης του νέου τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που πρόσφατα δημιουργήθηκε στην Ελληνική Αστυνομία. Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε η Δημοτική Σύμβουλος Κατερίνης, Ασημίνα Πούλιου που αναφέρθηκε σε ζητήματα πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου βίας κατά γυναικών.
Η ενημερωτική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας του Λι Ντάνιελς «Μονάκριβη» (Precious).
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Την επόμενη μέρα, Σάββατο 23/11, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία Ελευθερίας λειτούργησε ενημερωτικό περίπτερο όπου το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ.Κατερίνης, αιρετοί του Δ.Κατερίνης καθώς και εθελοντές είχαν την ευκαιρία να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό και συνομιλήσουν με διερχόμενους πολίτες όχι μόνο για τη βία κατά γυναικών αλλά και για τη δράση του Κέντρου Συμβουλευτικής.
Όπως είναι γνωστό, το Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κατερίνης πραγματοποιεί δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Αποτελεί δε μέρος ενός ολοκληρωμένου και  πανελλήνιας εμβέλειας δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) και εποπτεύεται επιστημονικά από το Κ.Ε.Θ.Ι.
ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ
Κορύφωση και επίλογο των εκδηλώσεων αποτέλεσε ο συμβολικός φωτισμός δημοσίων κτιρίων Κατερίνης με πορτοκαλί χρώμα, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: