24 Δεκεμβρίου 2019

ΗΜΕΡΗΣΙΟ Μάτι

Γράφει η Κατερίνα Τσαλού
Και ποιο είναι το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων; Ιδού το ερώτημα που κάθε χρόνο, μια και μόνο φορά αναρωτιόμαστε για να πέσουμε αμέσως μετά με τα μούτρα στην καθημερινότητα, τη ρουτίνα , τα πάθη και τις έριδες που βασανίζουν μυαλά και ψυχές.

Ίσως τα Χριστούγεννα να έχουν χάσει το νόημά τους και γι΄ αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την επιφάνεια των ημερών και όχι την βαθύτερη σημασία τους…

Ίσως γιατί μας καταπίνει η αγωνία να προλάβουμε….ποιος ξέρει άραγε, τι; Να διασκεδάσουμε, να φάμε….να πάρουμε και να δώσουμε δώρα, να πασπαλίσουμε μ χρυσόσκονη την καθημερινότητά μας μπας και νιώσουμε όμορφα.

Λόγος να γίνεται μονάχα για τα ρεβεγιόν, τα φαγητά, τα γλέντια, τους χορούς, τα ξενύχτια, τα ταξίδια και μάλιστα τα εξωτικά, τα δώρα, τα πάσης μορφής θεάματα και διασκεδάσεις.

Μέχρι που φτάσαμε να μαλώνουμε για το αν και σε ποιους αρέσουν οι Γωνιές των Χριστουγέννων και σε ποιους το Πάρκο των Χρωμάτων.

Ο Ε. Μορέν στο βιβλίο του «Πνεύμα των καιρών» αναφέρει πολύ εύστοχα: «Η ζωή δεν μπορεί να καταναλώσει τα πάντα και η καταναλωτική κοινωνία δεν μπορεί ούτε και θα μπορέσει ποτέ να δώσει τα πάντα»!

Ψιλά γράμματα. Όλοι ζούμε στον κόσμο μας και για λίγες μέρες «φοράμε» το χαμόγελο της καλοσύνης και της αλληλεγγύης, προσπαθώντας να ξορκίσουμε συμπεριφορές και

Κάπου χαθήκαμε εμείς οι άνθρωποι στη δίνη του υπερ-καταναλωτισμού, κάπου μπερδέψαμε την αξία της αγάπης και της προσφοράς με την δύναμη της ύλης.

Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα τα ξαναβρούμε!

Χρόνια πολλά. Καλά Χριστούγεννα σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: