28 Δεκεμβρίου 2019

Αυστηρό μήνυμα Ιταλίας σε Ερντογάν για τις εξελίξεις στη Λιβύη

 
«Κάλεσα τον πρόεδρο Ερντογάν να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, διότι αυτό δεν θα εξισορροπούσε τις εμπλεκόμενες δυνάμεις, αλλά θα οδηγούσε σε τεράστια κορύφωση της έντασης », δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του, λίγο πριν το τέλος του χρόνου.


«Θα ξαναζητήσω από τον Ερντογάν να μην προχωρήσει σε μια τέτοια επέμβαση», πρόσθεσε ο Κόντε.

Με αναφορά σε πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε,τέλος, ότι «αναπτύσσεται συνεχής διάλογος με στόχο την επίτευξη πολιτικής λύσης, η οποία περνά, ασφαλώς, από την κατάπαυση του πυρός».

"Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη" διεμήνυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σύμφωνα με το Associated Press, απευθυνόμενος ευθέως προς τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Αναφορικά με την πιθανότητα μίας τουρκικής στρατιωτικής ενέργειας στη Λιβύη προς υποστήριξη των δυνάμεων του Σάρατζ, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε επί λέξει ότι ένας πόλεμος διά αντιπροσώπων θα επιδείνωνε τις "απίστευτες διασπάσεις" που υπάρχουν στην περιοχή αντί "να προαγάγει τη σταθερότητα".

«Μια τουρκική παρέμβαση - είπε ο Κόντε - θα είχε ως αποτέλεσμα μια απίστευτη κλιμάκωση στην περιοχή με συνέπεια να υπάρξουν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων και κανένας νικητής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Κόντε, μάλιστα, ζήτησε να αυξηθεί η διπλωματική πίεση προς την εξεύρεση πολιτικής λύσης, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, ίσως επισκεφθεί εκ νέου τη Λιβύη για να προωθήσει την ιταλική αποφασιστικότητα για «παύση των εχθροπραξιών». Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να παίξει σημαντικό ρόλο και επομένως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι ενωμένες στη στάση τους έναντι της Λιβύης με σκοπό την πολιτική λύση.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: