11 Ιανουαρίου 2020

Ψάχνουν ακόμη 40.000 δικαιούχους για το κοινωνικό μέρισμα

Έως το τέλος του μήνα θα επιδιώξει το υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς και των τελευταίων δικαιούχων.
Την επόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, εκπνέει η προθεσμία υποβολής ενστάσεων μέσω της ιστοσελίδας www.koinonikomerisma.gr και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασής τους. Έτσι, όσοι πιστεύουν ότι ανήκουν στους περίπου 40.000 αδικημένους οι οποίοι αν και πληρούν όλα τα κριτήρια, δεν έχουν εισπράξει ακόμη το απαιτούμενο ποσό των 700 ευρώ.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι στις περισσότερες από 150.000 ενστάσεις θα εντοπιστούν σχεδόν όλοι οι δικαιούχοι. Αν όχι, τότε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έρθει σε επικοινωνία με όσους δεν μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν ένσταση καλώντας τους να γνωστοποιήσουν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο και θα κατατεθούν τα χρήματα.

Όπως διαβεβαιώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν πληρωθεί και οι τελευταίοι 40.000 δικαιούχοι οι οποίοι και θα εισπράξουν το ποσό των 28 εκατ. ευρώ. Το ζητούμενο είναι να εντοπιστεί και ο τελευταίος δικαιούχος , αναφέρουν χαρακτηριστικά. Έτσι, όσοι πιστεύουν ότι πληρούν τα κριτήρια αλλά δεν έχουν εισπράξει ακόμη το επίδομα, μπορούν μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου να υποβάλλουν την σχετική ένσταση καθώς με αυτό τον τρόπο θα είναι σίγουροι ότι ο ΑΦΜ τους θα μπει στη λίστα των υποθέσεων που θα διερευνηθούν.

Συγκεκριμένα, μετά τις 15 Ιανουαρίου, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) που έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία της πλατφόρμας www.koinonikomerisma.gr θα αποστείλει το αρχείο όσων έχουν υποβάλλει ένσταση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και αυτή είναι που θα κληθεί να ξεκαθαρίσει ποιες από τις ενστάσεις θα γίνουν δεκτές και ποιες όχι.

Από την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι αρμόδιοι μέχρι τώρα, προκύπτει ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε κυρίως με δύο κατηγορίες δικαιούχων:

1. Τους γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει τον ΑΦΜ του παιδιού τους στη φορολογική δήλωση και

2. Τους δικαιούχους οι οποίοι είχαν υποβάλλει μια εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση μέσα στην τελευταία 7ετία.

Οι συγκεκριμένοι πολίτες, υπέβαλαν την αρχική αίτηση και πήραν απορριπτική απάντηση. Στη συνέχεια, δεν έκαναν δεύτερη αίτηση όπως ζητήθηκε από την ΗΔΙΚΑ πιθανότατα λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Έτσι, τα χρήματα δεν κατατέθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς παρά το γεγονός ότι ο ΑΦΜ τους έχει συμπεριληφθεί κανονικά στη λίστα των δικαιούχων. Όσοι εντοπίζουν τους εαυτούς τους στις δύο αυτές κατηγορίες καλούνται μέχρι την Τετάρτη να επιλέξουν αν θα κάνουν την ένστασή τους (ούτως ή άλλως είναι μια πολύ απλή διαδικασία που γίνεται μόνο με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet) ή αν θα περιμένουν από την ΑΑΔΕ να τους εντοπίσει από μόνη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: