11 Ιανουαρίου 2020

Χάρι - Μέγκαν εκτός παλατιού: Ποιοι θα πάρουν τη θέση τους στο μπαλκόνι

Δεν άντεξαν το βάρος του τίτλου των «senior royals» ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ και αποφάσισαν να απομακρυνθούν από τη βασιλική οικογένεια.
Με μια πρωτοφανή απόφαση, προκάλεσαν μια πολύ σοβαρή κρίση στη βασιλική οικογένεια, και παροξυσμό στα βρετανικά ΜΜΕ και όχι μόνο.

Η απόφαση του ζευγαριού να αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή της βασιλικής οικογένειας και να μοιράσει τη ζωή του ανάμεσα σε Αγγλία και Καναδά, δυσαρέστησε το παλάτι και έφερε σε δύσκολη θέση την βασίλισσα, η οποία φέρεται να είχε ζητήσει από τον Χάρι να περιμένει.

Ποιοι είναι όμως οι senior royals, δηλαδή οι πρώτης γραμμής γαλαζοαίματοι; 

Η Bρετανική Bασιλική Oικογένεια είναι η οικογένεια και οι στενοί συγγενείς του μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν υπάρχει αυστηρός νομικός ή επίσημος ορισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο για το ποιος είναι ή δεν είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας, αν και εκείνοι που φέρουν τον τιμητικό τίτλο Αυτού Μεγαλειότητα (ΑΜ) ή Αυτού Βασιλική Υψηλότητα (ΑΒΥ) θεωρούνται μέλη της.

Ο όρος "ανώτερος βασιλικός" υπήρξε πάντα αόριστος, και δεν έχει οριστεί επίσημα από τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Συνήθως αναφέρεται στους ενήλικους συγγενείς του βρετανού μονάρχη που είναι ψηλά στη σειρά διαδοχής και τους συζύγους τους.

Είναι μέλη πλήρους απασχόλησης της βασιλικής οικογένειας, εκτελούν τακτικά καθήκοντα στο όνομα της Βασίλισσας και είναι ορατοί εκπρόσωποι της μοναρχίας τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στο εξωτερικό.

Τώρα που ο Χάρι και ο Μέγκαν αποχώρησαν από τους ρόλους τους ως ανώτεροι υπάλληλοι της βασιλικής οικογένειας (όπως έκανε και ο πρίγκιπας Άντριου πριν από λίγο καιρό, υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες), οι ανώτεροι βασιλικοί είναι: Ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα και ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ.

Όσο για το αν θα αντικατασταθούν ο Χάρι και η Μέγκαν, είναι πολύ δύσκολο, και μάλλον τις υποχρεώσεις τους θα αναλάβουν ο Γουίλιαμ και η Κέιτ που θα πρέπει να... δουλεύουν υπερωρίες.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: