23 Ιανουαρίου 2020

"Μπλόκο" σε έναν τόνο χασίς κρυμμένο σε χουρμάδες

«Μπλόκο» σε ινδική κάνναβη βάρους μεγαλύτερου του ενός τόνου έβαλαν οι «ράμπο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Στελέχη της υπηρεσίας, διεξάγοντας σχετική έρευνα, εντόπισαν σε κοντέινερ στον Πειραιά κάνναβη βάρους ενός τόνου και 250 κιλών. Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα μέσα σε χουρμάδες.

Το κοντέινερ είχε προορισμό τη Λιβύη -έκανε στάση στον Πειραιά-, ενώ ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Βηρυτό στις 20 Δεκεμβρίου.
Μέχρις στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις ή προσαγωγές.

Η επιχείρηση

Η επιχείρηση του ΣΔΟΕ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής της ΕΛ.ΑΣ.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό του κοντέινερ ξεκίνησε έπειτα από πληροφορία της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των Η.Π.Α (D.E.A) που εδρεύει στην πρεσβεία των Αθηνών. Το εμπορευματοκιβώτιο είχε φορτωθεί στη Βηρυτό Λιβάνου με τελικό προορισμό τη Μισράτα της Λιβύης.

Εκτός από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής διαπιστώθηκε πως η ίδια πληροφορία είχε ταυτόχρονα περιέλθει εις γνώσιν της συναρμόδιας Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και από έτερη πηγή στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας της με ομόλογες Αρχές και αποφασίστηκε η από κοινού διερεύνηση της υπόθεσης.

H διαδρομή του φορτίου


Από την έρευνα που ακολούθησε με αναλυτική διασταύρωση στοιχείων και εξακριβώσεων διαπιστώθηκε ότι εμπορευματοκιβώτιο με δηλωθέν φορτίο «είδη τροφίμων» και το οποίο ήταν φορτωμένο επί του πλοίου «CARTAGENA TRADER» είχε αναχωρήσει από τη Βηρυτό την 21/12/2019 με τελικό προορισμό τη Μισράτα της Λιβύης, επρόκειτο δε στις αρχές Ιανουαρίου να διέλθει υπό καθεστώς διαμετακόμισης (in transit) από τον λιμένα του Πειραιά για να μεταφορτωθεί την 19/01/2020 σε έτερο πλοίο με προορισμό τη Λιβύη.

Κατόπιν κατάλληλων ενεργειών, την 04/01/2020, το εμπορευματοκιβώτιο, μόλις αφίχθη στον Πειραιά, δεσμεύτηκε προσωρινά και, αφού μέχρι λίγες ημέρες πριν από την αναχώρησή του δεν είχε προκύψει καμία αλλαγή ως προς τον προορισμό του, αποφασίστηκε να διενεργηθεί η απαραίτητη έρευνα.

Την 16/01/2020 κλιμάκιο στελεχών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υπηρεσίας και ανδρών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Δ.Α.Α προχώρησε στον έλεγχο του εμπορευματοκιβωτίου, το οποίο σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα μετέφερε 2.279 χαρτοκιβώτια με είδη τροφίμων.

Από τη λεπτομερή και ενδελεχή έρευνα του φορτίου προέκυψε ότι σε 520 χαρτοκιβώτια επί του συνόλου, τα οποία περιείχαν πολτό από χουρμάδες, είχαν επιμελώς αποκρυφτεί 6.304 συσκευασίες με ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης συνολικού βάρους 1 τόνου 257 κιλών και 535 γραμμαρίων (1.257 κιλών & 535 γραμμαρίων), η οποία κατασχέθηκε μαζί με το εμπορευματοκιβώτιο και το σύνολο του φορτίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη των ναρκωτικών ήταν ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της μεθόδου απόκρυψης, καθώς οι συσκευασίες με την κάνναβη ήταν περιτυλιγμένες με διαφανή μεμβράνη και αποτυπωτικό χαρτί (καρμπόν) και τοποθετημένες μέσα σε πολτό από χουρμάδες για την αποφυγή εντοπισμού από μηχάνημα X-RAY SCANNER ή σκύλους ανιχνευτές ναρκωτικών. Απαιτούσε, δε, την επιμονή και τον επαγγελματισμό τον οποίον επέδειξαν τα στελέχη που διενήργησαν τον έλεγχο.

Την έρευνα συνέδραμαν σε επίπεδο πληροφόρησης, πέραν του γραφείου DEA Αθηνών, το γραφείο της DEA στο Ντουμπάι των Η.Α.Ε. και η Γενική Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Σαουδικής Αραβίας (G.N.D.C/S.A), ενώ υπήρξε συνεργασία με στελέχη της ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ/ ΕΛ.ΑΚΤ και του Γ’ Τελωνείου Πειραιά.ΙΣ

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: