23 Ιανουαρίου 2020

Στη Βουλή οι εκπαιδευτικοί -Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τα άρθρα του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των ΑΕΙ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:00 η διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών που αφορούσε την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ, για τα πτυχία των κολεγίων και την αναστολή της λειτουργίας των 37 τμημάτων. Η κινητοποίηση των φορέων ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι στη Βουλή.
Με κεντρικό σύνθημα «ΝΔ και Κεραμέως ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», οι διαδηλωτές ζητούν την απόσυρση «κάθε τιμωρητικής διάταξης στους διορισμούς εκπαιδευτικών», καθώς επίσης και «τον μόνιμο διορισμό όλων των εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση, με βάση τις θέσεις του κλάδου για τη δομή της εκπαίδευσης» αλλά και «την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με των μόνιμων εκπαιδευτικών».

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές που συμμετείχαν στη διαδήλωση, αντιδρούν στη σύσταση νέας ανεξάρτητης Αρχής για την αξιολόγηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων που είχε διακοπεί στη Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τα τρία επίμαχα άρθρα, 16, 33 και 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση.

Ειδικότερα επί 289 παρόντων βουλευτών: Υπέρ του άρθρου 16 για τον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων τάχθηκαν 185 ενώ κατά ψήφισαν 104 βουλευτές.

Υπέρ του άρθρου 33 για την αναστολή λειτουργίας των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων τάχθηκαν 163 έναντι 111 που καταψήφισαν και 15 που δήλωσαν «παρών».

Υπέρ του άρθρου 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων τάχθηκαν 153 βουλευτές έναντι 136 που καταψήφισαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: