15 Ιανουαρίου 2020

Σενάρια εκλογών και... επικοινωνιολόγοι


Γράφει η η Κατερίνα Τσαλού

Το σενάριο να γίνουν διπλές εκλογές μπαίνει και πάλι επί τάπητος, καθώς ο εκλογικός νόμος που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή δεν πρόκειται να πάρει τις ψήφους που χρειάζεται για να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή της απλής αναλογικής, ενώ την ίδια στιγμή και η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, καθώς διαφωνεί με το μπόνους των 50 εδρών που θέλει να επαναφέρει η Νέα Δημοκρατία.

Στο μεταξύ «σκάει» κάθε μέρα και ένα σενάριο που θέτει στο επίκεντρο τα πρόσωπα που ακούγονται ότι θα προταθούν για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μπήκαμε στους ρυθμούς της πολιτικής σεναριολογίας και μέχρι να βγει λευκός καπνός, θα ακούσουμε όλα τα πιθανά και μη ονόματα, ημερομηνίες εκλογών, υποθέσεις εργασίας για τις κινήσεις τακτικής και επικοινωνίας των κομμάτων.

Τώρα που είπα «επικοινωνίας». Έχω διαπιστώσει πως όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν μικρό ή μεγαλύτερο επικοινωνιολόγο.

Όλοι ξαφνικά απέκτησαν τόσο εξειδικευμένη γνώση επί των θεμάτων επικοινωνίας που αρχίζει να γίνεται γελοία ακόμη και η αναφορά στον όρο.

Επικοινωνία δεν είναι η δημοσιότητα. Πολλές φορές δεν είναι καν η δημοσιότητα. Είναι μια πρακτική που πολλές φορές υπαγορεύεται από τους επικοινωνιολόγους, τους κανονικούς και όχι αυτούς του fb και του καφενείου, προκειμένου να τηρηθεί απόσταση από γεγονότα.

Έτσι λοιπόν διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον τους τοπικούς επικοινωνιολόγους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ακούω επίσης στο δημόσιο λόγο τους να κάνουν τους ειδήμονες επί παντός επιστητού.

Σύνηθες φαινόμενο. Καφενειακή παράδοση σ’αυτή τη χώρα. Χαριτωμένο μερικές φορές και διασκεδαστικό αλλά και κάποιες άλλες φτάνει στα όρια της παράνοιας και της εμμονής.

Καλή μας εβδομάδα. Οι επικοινωνιολόγοι ας αναζητήσουν το κρυφό μήνυμα πίσω από τις λέξεις…. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: