14 Ιανουαρίου 2020

Γενικές συστάσεις για άτομα με υψηλές τιμές χοληστερίνης


Του Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Η υψηλή συγκέντρωση χοληστερόλης και ιδιαίτερα της κακής (LDL) χοληστερόλης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης η χαμηλή τιμή της καλής (HDL) χοληστερόλης σε συνδυασμό με αυξημένα τριγλυκερίδια αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο.
Οι τροφές που συμβάλουν στην αύξηση των τιμών των λιπιδίων στο αίμα μας είναι αυτές που περιέχουν και τροφοδοτούν τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες κορεσμένου λίπους που είναι συνήθως ζωικής προέλευσης και το βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως: βούτυρο, μαγιονέζα, ζωικό λίπος, ζωμός κρέατος & παχιές σούπες και εκχυλίσματα κρέατος εντόσθια (νεφρά, συκώτι, μυαλά), κρέμες, λίπος καρύδας, παστά, παγωτά παχιά κρέατα, αλλαντικά, μπέικον, πλήρες γάλα, πλήρη γιαούρτια (λίπος > 2%) & παχιά τυριά, τυριά σε κρέμα γλυκά και σοκολάτα, κακάο και ροφήματα & κρουασάν, αρτοσκευάσματα με βούτυρο, τηγανητά τρόφιμα (π.χ. πατάτες, τσιπς).

Στη συνέχεια θα αναφερθούνε βασικές γενικές συστάσεις για άτομα με υψηλές τιμές χοληστερίνης.
Αναλυτικότερα:
  • Μειώστε το συνολικό λίπος και κυρίως το κορεσμένο, που είναι ζωικής προέλευσης (π.χ. από τυριά, κρέατα, αβγά και γλυκά).
  • Περιορίστε τη συνολική κατανάλωση κρέατος. Ακόμα παράλληλα με την ποσότητα προσέξτε και την ποιότητα τρώγοντας πιο συχνά κοτόπουλο χωρίς δέρμα, άπαχα κομμάτια μοσχαρίσιου και χοιρινού (το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια καλή επιλογή αφού έχει περισσότερο «ορατό» λίπος που μπορεί να αφαιρεθεί πριν τη μαγειρική παρασκευή).
  • Μην καταναλώνετε περισσότερο από 25-30% της συνολικής σας θερμιδικής πρόσληψης από λίπος και προτιμήστε το ελαιόλαδο και λιγότερα τα πολυακόρεστα λάδια (σπορέλαια κ.ά)
  • Μειώστε την προσλαμβανόμενη χοληστερίνη από τροφές
  • Καταναλώστε τρόφιμα με ω-3 λιπαρά οξέα (παχιά ψάρια π.χ. σκουμπρί, σαρδέλα, σολομό, τσιπούρα, γαύρο, τσιπούρα) και εμπλουτισμένα τρόφιμα
  • Μαγειρέψτε πιο υγιεινά, με λιγότερο τηγάνισμα και περισσότερο βράσιμο και ψήσιμο και αποφύγετε τις λιπαρές σάλτσες και κάντε δικές σας με βάση το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το ξύδι
  • Πίνετε αλκοόλ με μέτρο και ανάλογα με τα επίπεδα των λιπιδίων (λιπιδαιμικό προφίλ – χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, LDL, HDL) και ειδικά όταν είναι αυξημένα τα τριγλυκερίδια
  • Διακόψτε το κάπνισμα και αυξήστε τη σωματική άσκηση και την καθημερινή σας δραστηριότητα, μέσα από απλές έστω ασχολίες όπως το περπάτημα ή το κολύμπι
  • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, βρώμη, όσπρια και μειώστε την κατανάλωση απλών και ραφιναρισμένων υδατανθράκων όπως λευκό ψωμί και δημητριακά, αρτοσκευάσματα κ.ά.
  • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, βρώμη, όσπρια και μειώστε την κατανάλωση απλών και ραφιναρισμένων υδατανθράκων όπως λευκό ψωμί και δημητριακά, αρτοσκευάσματα κ.ά.
  • Φροντίστε το σωματικό σας βάρος να βρίσκεται εντός των φυσιολογικών ορίων
  • Μειώστε το σωματικό και ιδιαίτερα το σπλαχνικό λίπος, μέσω ενός κατάλληλου προγράμματος άσκησης


Δεν υπάρχουν σχόλια: