15 Ιανουαρίου 2020

Περί Jumbo ο λόγος… και οι νουθεσίες του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης

Σαββίδης Παναγιώτης
Στην «αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος»  λέει ο σοφόθυμος λαός μας και σίγουρα ισχύει στην περίπτωση της εταιρίας «jumbo», αφού η όξυνση της έντασης της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής όπως αποτυπώθηκε  και με τον τελευταίο προϋπολογισμό της ΝΔ και η  παροχή νέων προνομίων - χρηματοδοτήσεις  στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους άνοιξε τις ορέξεις της προαναφερούσας εταιρίας και ανακοίνωσε ότι προχωράει στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με το άνοιγμα καταστημάτων της  όλες τις Κυριακές.

Η  εφαρμογή αυτής της απαράδεκτης απόφασης θα ξεκινήσει από 2 καταστήματα της από την  Πρέβεζα και την Κατερίνη στην περιοχή του Βαρικού, με τις διευκολύνσεις  να  δίνονται από τις τοπικές διοικήσεις και κυρίως την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που αξιοποιεί ως εργαλεία τους νόμους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Από αυτή την σκοπιά η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε ως «κεραυνός  εν αιθρία» αφού το κεφάλαιο με το πολιτικό του προσωπικό απεργάζονται  χρόνια τέτοια σχέδια σαν αξίωση των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρηματικών  ομίλων στο λιανικό εμπόριο  που στόχο  έχουν την  κατάργηση της Κυριακάτικης  αργίας.
 Η απόφαση αυτή αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αντεργατική αλυσίδα αφού γενικεύει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης (καθεστώς η 4ωρη δουλειά στα jumbo), εντατικοποιεί περισσότερο την εργασία, αποδιοργανώνει την κοινωνική ζωή των εργαζομένων, αφαιρώντας τους το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και την ξεκούραση.
Επίσης εντάσσεται σε μια στρατηγική που θέλει να αφανίσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να τις εξοβελίσει από την αγορά, που σήμερα με πολλές δυσκολίες είναι ακόμα ανοιχτές.
Έχουν ευθύνη σήμερα όσοι βοήθησαν να στρωθεί αυτός ο δρόμος μαζί με όλες τις ανατροπές σε εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα  και δεν έβαλαν δραστικά εμπόδια, οργανώνοντας  την πάλη των εργαζομένων σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και του μεγάλου  κεφαλαίου.
Αποτελεί μνημείο κοροϊδίας και υποκρισίας η ανακοίνωση του εργατικού κέντρου Κατερίνης που θυμίζει πιο πολύ ανακοίνωση δημόσιας υπηρεσίας.  
Είναι αυτή που χρόνια ολόκληρα δεν οργάνωσε ούτε μια κινητοποίηση για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, δεν βρέθηκε ποτέ έξω από έναν εργασιακό χώρο να διαμαρτυρηθεί, δεν έκανε ποτέ ούτε μια παρέμβαση για το θέμα αυτό, δεν είπε ούτε έναν εργαζόμενο να οργανωθεί σε σωματείο και να αντιπαλέψει συνολικά τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που κάνουν δύσκολη την ζωή των εργαζομένων.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην ανακοίνωση που έβγαλε για το jumbo στην Κατερίνη δεν έχει ούτε μια αναφορά  για οργάνωση της εργατικής πάλης, του αγώνα, για να μπλοκαριστεί στην πράξη από όλους τους εργαζόμενος το  επαίσχυντο αυτό μέτρο.
Η  αποστειρωμένη καταγγελία του εργατικού κέντρου Κατερίνης  που αφήνει στο απυρόβλητο  την πολιτική του κεφαλαίου και την στρατηγική του  τελειώνει με νουθεσίες και ευχολόγια που καταδεικνύει για άλλη μια φορά τον υπονομευτικό της ρόλο στην οργάνωση της εργατικής πάλης.
Οι εργαζόμενοι  και από αυτό το γεγονός ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους για ένα εργατικό κέντρο που τον έχουν μετατρέψει σε μηχανισμό χειραγώγησης της κυρίαρχης αντεργατικής  πολιτικής και εκμαυλισμού συνειδήσεων.
Πρέπει να σημάνει συναγερμός από το σύνολο των εργαζομένων στον νομό γιατί η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα αποτελέσει τον προπομπό και για άλλες επιχειρήσεις να το εφαρμόσουν όπως και σε άλλους κλάδους.
Στην μάχη πρέπει να ριχτούν και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι, βιοτέχνες, συγκροτώντας συμμαχία με τους εργαζομένους και να βρεθούν σε  κοινή δράση ενάντια στα μονοπώλια και τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που θέλουν να τους αφανίσουν.
Αυτόν τον αγώνα μπορούν να τον εγγυηθούν μόνο οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, που κινητοποιήθηκαν το προηγούμενο  διάστημα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας έξω από μεγάλα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, περιόδευσαν σε χώρους δουλειάς  με ανακοινώσεις του συνδικάτου ιδιωτικών υπάλληλων νομού Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», διοργάνωσαν συσκέψεις, κάλεσαν τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία.
Αυτές οι δυνάμεις μαζί με τις αγωνιστικές - αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις την ΠΑΣΕΒΕ που δρούν στον χώρο των μικρομεσαίων μπορούν να οργανώσουν αποτελεσματικά την πάλη ώστε αυτό το μέτρο να μείνει στα χαρτιά και οι εργαζόμενοι να βγουν μπροστά και  όρους κοινωνικής συμμαχίας να διεκδικήσουν με κριτήριο  τις ανάγκες  τους για την αντεπίθεση και την ανατροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: