3 Φεβρουαρίου 2020

Σκάει η "βόμβα" του μεταναστευτικού στη Μυτιλήνη

Στο ρυθμό της διαμαρτυρίας προσφύγων - μεταναστών έζησε σήμερα η πόλη της Μυτιλήνης από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα, Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πληροφορίες για τη σημερινή διαμαρτυρία υπήρχαν από την Παρασκευή το απόγευμα και χθες το απόγευμα(Κυριακή) ήρθαν από την Αθήνα δύο διμοιρίες ΜΑΤ για να ενισχύσουν τις τοπικές δυνάμεις.
Λίγο μετά τις δέκα το πρωί  2.000 περίπου αιτούντες άσυλο ξεκίνησαν από τη Μόρια για να φθάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης και να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες συνθήκες στη Μόρια και για τον εγκλωβισμό τους στο νησί. (Με το νέο Νόμο για το Άσυλο εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις όσων ήρθαν από την 1η Ιανουαρίου στο νησί μας)
Λίγο πριν από τον Καρά Τεπέ η αστυνομία έκανε την πρώτη προσπάθεια να ανακόψει την πορεία. Μεγάλες ομάδες των διαδηλωτών προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών δυνάμεων καταφεύγοντας στα βουνά. Ακολούθησε κλεφτοπόλεμος με τις αστυνομικές δυνάμεις για περισσότερο από μία ώρα. Τα επεισόδια εξαπλώθηκαν μέχρι το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Άναψαν φωτιές σε κτήματα (σε 3 σημεία σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί) και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και δεκάδες παιδιά.
Και ενώ ήταν σε εξέλιξη όλα αυτά τα επεισόδια ομάδα από μετανάστες χρησιμοποιώντας τη βόρεια παράκαμψη της πόλης  κατάφερε να φθάσει έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης μαζί με σκηνές όπου επιχείρησαν να τις στήσουν. Οι αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν το στήσιμο των σκηνών και ακολούθησε καθιστική διαμαρτυρία από 300 περίπου μετανάστες (ανάμεσά τους πολλά παιδιά). Η καθιστική διαμαρτυρία διάρκειας 3,5 ωρών ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα.
Μέχρι τότε ο δρόμος στην προκυμαία Μυτιλήνης στο ύψος του Δημοτικού Θεάτρου παρέμεινε κλειστός με αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί κυρίως τις ώρες αιχμής τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα. 
Οι διαδηλωτές στις 4 το απόγευμα αποχώρησαν προς τη Μόρια με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.
Στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου βρέθηκε και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου όπου είχε σύντομη συνομιλία με τις αστυνομικές δυνάμεις.  Επίσης εκεί βρέθηκαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Χριστόφας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παναγιώτης Βάλεσης και Παναγιώτης Ανδριώτης και ο γραμματέας του ΚΚΕ στη Λέσβο Βασίλης Αμπελογιάννης.
Χαρακτηριστικό της διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Θέατρο είναι ότι από τους διαδηλωτές δεν υπήρχε κανένας που να κάνει διαπραγματεύσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις ή τις αρχές του τόπου. Στα  highlights  της σημερινής διαμαρτυρίας και το ελικόπτερο που πέρασε περισσότερες από 5 φορές πάνω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης... επιτηρώντας...
Δεν έλειψε και η συγκέντρωση "αγανακτισμένων πολιτών" που εκφράστηκαν κατά μεταναστών, δημοσιογράφων...
Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι αυτά αποτελούν μόνο την αρχή... Είναι η δεύτερη διαδήλωση μεταναστών μέσα σε λίγες ημέρες. Οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης παραμένουν υποσχέσεις... Έχουμε πάθει κορεσμό από συσκέψεις! Από πολιτικούς εκβιασμούς!  Η μόνη άμεση λύση είναι η αποσυμφόρηση. 
Το αδιέξοδο μεγαλώνει.
Δήλωση Π. Χριστόφα  επικεφαλής της παράταξης ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο:
"Η κατάσταση στη Λέσβο είναι δύσκολη και δυστυχώς μέρα με τη μέρα γίνεται δυσκολότερη. Η κυβέρνηση προφανέστατα έχει εγκαταλείψει τα νησιά στην τύχη τους. Είναι παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη για εφαρμογή πολιτικών άμεσης αποσυμφόρησης. Πρέπει η κατάσταση να αλλάξει. Όχι σε λίγο καιρό, όχι το καλοκαίρι του 2020.
Άμεσα. Πρέπει να μπει τέλος στον εμπαιγμό"
Δήλωση Γιάννη Σπιλάνη, επικεφαλής της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
"Μήπως τελικά υπάρχει σχέδιο; Μήπως τους αδικούμε τόσον καιρό που μιλάμε για εγκληματική αδράνεια απέναντι σε αιτούντες άσυλο και μόνιμους κατοίκους των νησιών; Μήπως περιμένουν να σκοτωθούμε μεταξύ μας και μετά να φανεί πως τα κλειστά κέντρα είναι η μοναδική λύση; Να γίνουν τα νησιά μας φυλακές με δικό μας αίτημα; Πώς αλλιώς να εξηγήσει λογικός νους ότι με το νέο νόμο για το άσυλο που ψήφισε η Κυβέρνηση της ΝΔ , εξετάζονται πρώτα τα αιτήματα των νεοεισερχόμενων , κόντρα στα ανθρώπινα δικαιώματα και μπαίνουν στον πάγο τα αιτήματα των χιλιάδων που είναι στα νησιά μας; Βγάζοντας τους στους δρόμους όπως σήμερα στη Μυτιλήνη; Αυτό ήθελαν, αυτό ήταν το σχέδιο; Μαζί με το πλωτό δίχτυ; Μαζί με το κακό φαγητό; Αιδώς Αργείοι ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ ΤΩΡΑ!!! Κοινό το αίτημα τόσο από τους μόνιμους κατοίκους όσο και από τους αιτούντες άσυλο."

(αρχική φωτο ΑΠΕ - ΜΠΕ/ Στρατής Μπαλάσκας)

Πηγή: lesvosnews.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: