14 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: 38 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Στα 228 το σύνολο

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 57 ασθενείς, οι 5 είναι διασωληνωμένοι ενώ 8 έχουν πάρει εξιτήριο. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 3.400 δείγματα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα δηλαδή τα κρούσματα με εγχώρια μετάδοση είναι 22. Εξ αυτών, τα περισσότερα βρίσκονται στην Αθήνα. «Πιο πολύ με απασχολούν τα ορφανά κρούσματα, γιατί δείχνουν εκθετική αύξηση του ιού», τόνισε ο καθηγητής.

Επίσης ανέφερε ότι το 51% των νοσηλευθέντων αφορά ηλικίες άνω των 65 ετών. Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, πρόσθεσε.

Από σήμερα, επεσήμανε, ισχύουν αυστηρά κριτήρια για τον εργαστηριακό έλεγχο, δηλαδή θα ελέγχονται μόνο οι σοβαρές πνευμονίες και οι ευπαθείς ομάδες. Δεν συστήνεται ο έλεγχος στα δημόσια νοσοκομεία σε ασυμπτωματικούς και με ήπια συμπτώματα, οι οποίοι πρέπει να μένουν σπίτι, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και να αποφεύγεται ο συνωστισμός, τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επίσης συνέστησε σε όσους χρειάζονται φάρμακα να τα παίρνουν συγγενείς τους και να μην πηγαίνουν οι ίδιοι για τη συνταγογράφηση, η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Τρεις οι νεκροί στην Ελλάδα


Δυστυχώς, η χώρα μας μετρά ήδη τρεις νεκρούς από το φονικό ιό που εδώ και τρεις μήνες «θερίζει» τον πλανήτη. Το πρωί το Σαββάτου έγινε γνωστό ότι, μετά τον 66χρονο στην Ηλεία, άλλοι δύο άνδρες που ήταν θετικοί στον κορονοϊό και νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο, κατέληξαν.Την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ζακύνθου, άφησε σήμερα το πρωί ο 67χρονος που είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό. Είναι το τρίτο θανατηφόρο κρούσμα στην Ελλάδα από τον κορονοϊό, νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ένας ηλικιωμένος άνδρας, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν 90 ετών, κατέληξε μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Ο 67χρονος νοσηλευόταν τις τελευταίες δύο ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου αλλά χθες το απόγευμα η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε δραματικά. Οι γιατροί του νοσοκομείου διαπίστωσαν λοίμωξη του αναπνευστικού και αμέσως τον διασωλήνωσαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Νοσοκομείο Ζακύνθου, ο άτυχος άντρας είχε βεβαρημένο ιστορικό υγείας. Ο 67χρονος πριν λίγες ημέρες είχε συνοδεύσει συγγενικό του πρόσωπο, που νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Αμέσως μετά ο άτυχος άντρας άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα του ιού.

Τι γνωρίζουμε για τον δεύτερο νεκρό

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι κατέληξε ακόμα ένας 90χρονος από την Δαμασκηνιά Βοΐου που είχε προσβληθεί από τον ιό Covid-19 και νοσηλευόταν στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Σε σοβαρή άλλα σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης, ο γιος του και σε λίγο καλύτερη κατάσταση η νύφη του. Να υπενθυμίσουμε ότι ο 90χρονος είχε απευθυνθεί αρχικά στο Κέντρο υγείας Τσοτιλίου και στην συνέχεια απευθύνθηκε στο νοσοκομείο Καστοριάς στο ΤΕΠ. Στην συνέχεια έγινε εισαγωγή του στην Παθολογική κλινική με συμπτώματα πνευμονίας. Μετά την επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ του έγιναν εξετάσεις όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στο κορονοϊό και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Ένα άλλο περιστατικό, ένας 78χρονος κι αυτός από την Δαμασκηνιά Βοΐου που νοσηλευόταν από τις 8 Μαρτίου στην Παθολογική κλινική του Μαμάτσειου με συμπτώματα πνευμονίας ομολόγησε κάποια στιγμή στους γιατρούς ότι έχουν συναντηθεί με τον 90χρονο. Του έγιναν αμέσως εξετάσεις και διαπιστώθηκε και αυτός ότι είναι θετικός στο κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (12/03) είχε καταλήξει ο 66χρονος από την Ηλεία που είχε προσβληθεί από τον ιό Covid-19 και νοσηλευόταν από την Πέμπτη (5/3) στη μονάδα αρνητικής πίεσης του Νοσοκομείου Πατρών.

Ο 66χρονος ήταν συνταξιούχος εκπαιδευτικός και περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας. Στην περίπτωση του 66χρονου συνταξιούχου αρνητικό ρόλο για την επιβάρυνση της υγείας του έπαιξε το γεγονός ότι έπασχε από χρόνιο σοβαρό νόσημα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

«Ανακοινώνονται δύο θάνατοι από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2:

90χρονος Έλληνας πολίτης, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη με πνευμονία στο ΓΝ Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου 2020 και κατέληξε σήμερα το πρωί. 67χρονος Έλληνας πολίτης, με υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στο ΓΝ Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου 2020, διασωληνώθηκε την ίδια μέρα και κατέληξε σήμερα το πρωί».

Ποια μαγαζιά δεν λειτουργούν

  • Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας για 14 μέρες ξεκινώντας από το Σάββατο 14 Μαρτίου, των παρακάτω:
  • Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά
  • Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
  • Κέντρα διασκέδασης
  • Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
  • Βιβλιοθήκες
  • Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
  • Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
  • Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)
  • Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
  • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος

*Οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.
  • Μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά):
  • Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω
  • Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)
  • Λαϊκές αγορές
  • Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα
  • Φαρμακεία
  • Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
  • Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και takeaway
  • Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)
  • Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)
  • Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων

Περαιτέρω, θα ληφθούν ειδικότερα μέτρα για άτομα που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πάσχουν από σοβαρή ανοσοκαταστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: