11 Μαρτίου 2020

Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού ανοιχτά της Κω

Τουρκική ακταιωρός χτύπησε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος τα ξημερώματα της Τετάρτης ανοιχτά της Κω.

Βίντεο ντοκουμέντο από το περιστατικό ανέβασε στο twitter η ανταποκρίτρια της Bild στην Αθήνα, Λιάνα Σπυροπούλου.
Δείτε το βίντεο εδώ: https://twitter.com/i/status/1237643390101094400
Κατά τις πρώτες πληροφορίες από τη σύγκρουση υπέστη μικρές ζημιές το ελληνικό σκάφος. "Αυτό είναι ενδεικτικό του τι τραβάνε οι άνθρωποι στο Αιγαίο" μετέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή στον Alpha.
"Είναι στα δικά μας [χωρικά ύδατα] και μας χτύπησε, πίσω… μας έσπασε τα ρέλια", ακούγεται να φωνάζει -προφανώς προς τον κυβερνήτη- ένας εκ των επιβαινόντων στο ελληνικό σκάφος, όπως γράφει το militaire.gr.
Άλλος προσπαθεί να καθοδηγήσει τον κυβερνήτη του σκάφους στις σωστές μανούβρες για να φύγει από σημείο χωρίς παρατράγουδα, ενώ ακούγονται και ορισμένα "γαλλικά".
Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού:
"Σκοπούμενη σύγκρουση τουρκικής ακταιωρού με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του.
Την 05:45 σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ν. Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους. Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος".
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών τουρκική ακταιωρός είχε παρενοχλήσει σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο.
Οι ελληνικές Αρχές είχαν δώσε στη δημοσιότητα βίντεο που απεικόνιζε την τουρκική ακτοφυλακή να προχωρά στην παρενόχληση ελληνικού σκάφους στη Λέσβο.
Όπως διακρίνεται στο βίντεο, λίγο έλειψε οι δύο λέμβοι να συγκρουστούν, όταν το τουρκικό σκάφος πήγε στα απόνερα του ελληνικού κι έκανε επικίνδυνους ελιγμούς για περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: