11 Μαρτίου 2020

"ΜΑΤΙ" - Γράφει η Κατερίνα Τσαλού


Τα fake news στην επικαιρότητα με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο. Δύσκολη εποχή για αλήθειες γενικώς.
Η διαχείριση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος από τους γνωστούς -άγνωστους διαχειριστές σελίδων ή ιστοτόπων προκάλεσε ήδη την παρέμβαση της δικαιοσύνης και όχι άδικα.
Και δεν ήταν η μόνη περίπτωση.

Την πρώτη μήνυση για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με την εξάπλωση του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Η μήνυση κατατέθηκε κατά της εφημερίδας ΜΑΚΕΛΕΙΟ για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, που προκαλούν φόβο στον πληθυσμό, με σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης ζημιάς στη δημόσια υγεία της χώρας.
Για κάποιους έχει «πλάκα»   να μεταδίδουν ή να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις χάριν μερικών κλικ και να προκαλούν ανησυχία και αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες.
Το είδαμε κι εδώ το  «έργο».
Με τη διαχείριση του προσφυγικού.  Είναι εκείνοι που πριν μερικούς μήνες έγραφαν στα social media ότι έρχονται στην Κατερίνη πρόσφυγες, μετά ότι έρχονται γενικώς και αορίστως, μετά διαστρεβλώνοντας δήλωση του Δημάρχου Κατερίνης, εμφάνισαν τον ίδιο να προτείνει δομή στη νότια Πιερία.
Δυστυχώς η δημοσιογραφική αλήθεια για κάποιους περιορίζεται στα στενά όρια του οικογενειακού, φιλικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος.
Άκουσα τον Νίκο Μάνεση το πρωί του Σαββάτου να ζητά συγγνώμη από τους τηλεθεατές του, γιατί μετέδωσε εικόνες αρχείου για το θέμα του Έβρου, λέγοντας πως δεν πρόλαβε να διασταυρώσει τη γνησιότητά τους, ως είχε υποχρέωση.
Και θυμήθηκα τη «διασταύρωση της είδησης», τη διαδικασία που οι δάσκαλοι της Δημοσιογραφίας έθεταν ως τη βασική αρχή δεοντολογίας.
Σήμερα αυτές οι αρχές έχουν πέσει στα χέρια ανθρώπων που δεν τιμούν το χώρο. Ασκούν για χαβαλέ το επάγγελμα, δεν αισθάνονται την ανάγκη να απολογηθούν όταν κάνουν λάθη, δεν ακολουθούν κανέναν κανόνα δεοντολογίας και φυσικά δεν ενδιαφέρει αν και κατά πόσο θα προκαλέσουν αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες.
Είναι η fake δημοσιογραφία.  Ανερυθρίαστα και χωρίς κανένα  ενδοιασμό μεταδίδουν ειδήσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε την αλήθεια ούτε την ενημέρωση.  
Εξάλλου όλοι γνωστοί είμαστε σ’αυτόν τον τόπο. Ξέρουμε πόσα χρόνια παλεύουν για να δουν «φως»… επί ματαίω. Κι εκεί θα μείνουν αιώνια. Να παλεύουν με την επαγγελματική τους ανυπαρξία.
Καλή μας εβδομάδα. Δεν σας φιλώ, λόγω κορωνοιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: