16 Μαρτίου 2020

Ο πρόεδρος Ερντογάν εκδηλώνεται κλιμακώνοντας

Μετά από τόσα χρόνια προκλήσεων, επιθετικότητας και πολιτικού τυχοδιωκτισμού, ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκδηλώθηκε. Έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο στην παγκόσμια κοινότητα. Απέδειξε ότι διατηρεί το ρόλο της χώρας-ταραχοποιού στο διεθνές και περιφερειακό σύστημα. 
Το έκανε κλιμακώνοντας τον υβριδικό του πόλεμο εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα πεπραγμένα της διοίκησής του στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου. Έναν πόλεμο που λαμβάνει χώρα εδώ και χρόνια με την ελληνική και ευρωπαϊκή πλευρά να παραμένει μέχρι προσφάτως σχεδόν αδρανής.
Από τις απόπειρες εμβολισμού σκαφών του ελληνικού Λιμενικού Σώματος στα νερά του Αιγαίου, στις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου. Από τις προβοκάτσιες στην ελληνική Θράκη, στη διεκδίκηση της κηδεμονίας όλων των εν Ελλάδι Μουσουλμάνων. Από το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, στο απροκάλυπτο ‘άνοιγμα’ των συνόρων.  Ο υβριδικού τύπου πόλεμος στον οποίο έχει εμπλακεί η Ελλάδα χωρίς να τον έχει προκαλέσει η ίδια, είναι πολυεπίπεδος. Είναι ολότελα ρεαλιστική η διαπίστωση ότι η Ελλάδα μόλις προσφάτως άρχισε να αμύνεται δραστικά στα χτυπήματα της Τουρκίας. Η πλέον πρόσφατη κίνηση της Τουρκίας ήταν το μονομερές ‘άνοιγμα’ των συνόρων προς την Ελλάδα, κίνηση που έρχεται σε άμεση αντίθεση με όσα έχει συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία. Ταυτοχρόνως, λαμβάνει χώρα η μαζική προώθηση παράτυπων/παράνομων μεταναστών, αιτούντων ασύλου και προσφύγων προς τον Έβρο.
Οι ενδείξεις και τα στοιχεία όλων των προηγούμενων ετών για το ρόλο του τουρκικού κράτους και παρακράτους στη διακίνηση ανθρώπων προς την Ελλάδα και την Ευρώπη ωχριούν συγκριτικά με αυτό που συμβαίνει πλέον στον Έβρο. Απροκάλυπτα, προωθούνται παράτυποι/παράνομοι μετανάστες επί το πλείστο, αιτούντες ασύλου και πρόσφυγες από την Ανατολία, τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη προς τον Έβρο. Με την χρήση fake news (ψευδών ειδήσεων), παραπληροφόρησης αλλά και με την απειλή βίας προωθούνται άνθρωποι στα κλειστά και φυλασσόμενα -πλέον- ελληνικά σύνορα.
Η πραγματικότητα των τελευταίων εβδομάδων επιβεβαιώνει τους ακαδημαϊκούς, αναλυτές και δημοσιογράφους που μιλούσαν δημοσίως εδώ και χρόνια για εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τουρκικής πλευράς. Στην ουσία η Τουρκία παίζει το παιχνίδι των διακινητών, εκμεταλλευόμενη τις συγκυρίες εις βάρος της Ελλάδας, πιέζοντας ταυτοχρόνως με αυτόν τον τρόπο πολιτικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι άνθρωποι αυτοί που προσπάθησαν ή προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από τον Έβρο στην ουσία γίνονται -άθελά τους- εργαλεία του προέδρου Ερντογάν στη διπλωματική και πολιτική πίεση που θέλει να ασκήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη. Επίσης, η χρήση των fake news από τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, ακόμη και από ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι ένα ακόμη εργαλείο της κυβέρνησης Ερντογάν.
Τα σύνορα έχουν θωρακιστεί από Ελληνίδες και Έλληνες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας. Πλάι τους, πολλοί ντόπιοι δρουν επικουρικά, σε επίπεδο παροχής τροφίμων, διαφόρων άλλων χρήσιμων ειδών αλλά και σε επίπεδο επιτήρησης της μεγάλης παραποτάμιας έκτασης. Από την άλλη πλευρά των συνόρων, διακινητές και Τούρκοι ένστολοι επικουρούν ανθρώπους που προσπαθούν να διασχίσουν τον ποταμό και να ανοίξουν τρύπες στον φράκτη. Χημικά και χειροβομβίδες καπνού ρίχνονται από Τούρκους ενστόλους προς στην ελληνική πλευρά. Πυροβολισμοί με πραγματικά πυρά προς την Ελλάδα από πλευράς της τουρκικής στρατοχωροφυλακής που επιχειρεί στα σύνορα, είναι ήδη γεγονός. Όλα αυτά σε μια ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται.
Το κοινό σε Ελλάδα και εξωτερικό, μέσα από αυτήν την κλιμάκωση, παρακολουθεί να ξεδιπλώνεται όλος ο μακιαβελισμός της κυβέρνησης Ερντογάν. Η Ελλάδα, αναγκάστηκε να λάβει δραστικά μέτρα για να αμυνθεί σε αυτόν τον ακήρυχτο υβριδικό πόλεμο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η επίθεση δεν είναι μόνο εναντίον της Ελλάδας, είναι πρωτίστως εναντίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη εκτός από το ότι οφείλει να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα έμπρακτα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να αποκτήσει επιτέλους κοινή στρατηγική έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Όχι μόνο γιατί η Ελλάδα είναι Ευρώπη, αλλά επειδή όσο και να το παραβλέπει η ίδια, η Ευρώπη είναι Ελλάδα συμβολικά μα και πρακτικά.
Τσερτεκίδης Γεώργιος

Πολιτικός Επιστήμων
Μτπχ. Φοιτητής Κοινωνιολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: