14 Μαΐου 2020

"ΜΑΤΙ" - Γράφει η Κατερίνα Τσαλού

Κορωνοιός –Μάρτιος 2020.

Τα δελτία ειδήσεων και τα πρακτορεία ενημέρωσης από όλο τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι Έλληνες αρχίζουμε να μαθαίνουμε …πως ο νέος ιός προφέρεται «κορωνοϊός» και όχι «κορωναίος».

Επίσης μαλώνουμε διαδικτυακά για την ορθογραφία του. Γράφεται με όμικρον ή με ωμέγα.


Λίγες ημέρες αργότερα πέφτουμε με τα μούτρα στην αγορά τροφίμων. Αγοράζουμε αλεύρι (σύνδρομο του πολέμου), μακαρόνια και …κρέμα γάλακτος.

Φοβάται ο Έλληνας μην πεινάσει.

Σχεδόν ταυτόχρονα η επιδρομή συνεχίζεται στα φαρμακεία. Τελειώνουν τα αποθέματα σε αντισηπτικά. Ο κόσμος αγοράζει δεκάδες αντισηπτικά, χλωρίνες, απορρυπαντικά.

Η τεράστια και αιφνίδια ζήτηση προκαλεί ελλείψεις ακόμη και σε ντεπόν. Τρελάθηκε ο Έλληνας για τα καλά.

Αμέσως μετά αρχίζουμε να γκρινιάζουμε για τις ανατιμήσεις, μιλάμε για αισχροκέρδεια, αγοράζουμε ο,τι να ‘ναι και από όπου το βρούμε.

Την ίδια στιγμή κάνουν την εμφάνισή τους οι «ειδικοί λοιμωξιολόγοι» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, αρχίζουν οι αγαπημένες θεωρίες συνωμοσίας. Είναι fake ο ιός. Είναι δάκτυλος των ξένων δυνάμεων ίσως να δεχόμαστε επίθεση από το υπερπέραν.

Οι Έλληνες σε καραντίνα.

Την πρώτη εβδομάδα χειροκροτούσαμε στα μπαλκόνια, τη δεύτερη παίζαμε μουσική στα μπαλκόνια, την τρίτη εβδομάδα θυμώναμε (!) γιατί δεν μπορούσαμε να ψήσουμε οβελία και ταυτόχρονα σχεδόν 1 εκ. πολίτες θέλαμε ταυτόχρονα να πάμε εκκλησία.

Εβδομάδα μετά το Πάσχα γκρινιάζουμε, γιατί θα ανοίξουν τα σχολεία, γιατί δεν ανοίγουν τα καφέ και τα μπαρ και το ρίχνουμε στο αντάρτικο με υπαίθρια πάρτυ.

Τότε: Μα είναι δυνατόν να κλείσουν τα σχολεία; Πώς θα αναπληρώσουν τα παιδιά τα μαθήματα.

Τώρα: Θραμβολογούμε για την τηλε-εκπαίδευση. Δίνουμε συγχαρητήρια σε εκπαιδευτικούς.

Και κάπως έτσι, με μια δόση υπερβολής (δημοσιογραφικής αυτή τη φορά) περάσαμε την καραντίνα.

Κορωνοιός -Μάιος 2020

Τα καλά ή κακά βιώματα του καθένα από την απίστευτη περιπέτεια πολλά. Ίσως δεν έχουν ακόμη γίνει εμφανή στην καθημερινότητά μας, γιατί ακόμη δεν επιστρέψαμε στην κανονικότητα.

Τα διδάγματα ακόμη περισσότερα. Βρήκαμε την ευκαιρία να σκεφτούμε, να διαβάσουμε, να ασχοληθούμε με όσα η καθημερινότητα πιστεύαμε ότι δεν μας επέτρεπε. Μειώσαμε ρυθμούς και γκάζια. Είδαμε ότι τελικά πολλά πράγματα έχουν αξία κι εμείς τα θεωρούμε αυτονόητα. (Εκτός από την υγεία μας για την οποία στ’αλήθεια φοβηθήκαμε). Μια βόλτα στο πάρκο, ένας περίπατος με μια φίλη, ένα οικογενειακό τραπέζι, μια εκδρομή με φίλους το Σαββατοκύριακο.

Όλα στην υπερβολή. Είμαστε Έλληνες με τα όλα μας. Ας σταματήσουμε τις μιζέριες. Δεν μας πάνε. Ούτε η ανέξοδη εύκολη κριτική για εκείνους που αν μη τι άλλο πάσχιζαν, όσο εμείς είμαστε αραγμένοι στους καναπέδες μας.

Καλή επάνοδο στην κανονικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: