14 Μαΐου 2020

Κομισιόν: Αυτές είναι οι τελικές οδηγίες για την επανεκκίνηση του τουρισμού

Η φυσική απόσταση πρέπει να διασφαλίζεται κατά τους ελέγχους ασφαλείας και την αποχώρηση και παραλαβή αποσκευών.
Τις κατευθυντήριες γραμμές για την επανέναρξη του τουρισμού δημοσιεύει η Κομισιόν. Με μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, επιχειρεί να δώσει συγκεκριμένα, απλοποιημένα παραδείγματα σε εργαζομένους στον κλάδο του τουρισμού και υποψήφιους ταξιδιώτες.

Οι βασικές ερωταπαντήσεις  έχουν ως εξής:

Ποια πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας θα ισχύουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού;

Η υγεία των πολιτών παραμένει η πρώτη προτεραιότητα. Για να διασφαλιστεί η προστασία τόσο των εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών όσο και των επιβατών, οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής σχετικά με την προοδευτική αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφοράς και της συνδεσιμότητας προτείνουν διάφορα μέτρα:
  • Για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή κατά την αναχώρηση, οι επιβάτες θα ενθαρρυνθούν να αγοράσουν εισιτήρια και να κάνουν check-in online.
  • Η φυσική απόσταση πρέπει να διασφαλίζεται κατά τους ελέγχους ασφαλείας και την αποχώρηση και παραλαβή αποσκευών.
  • Λιγότεροι επιβάτες μπορούν να επιτρέπονται, για παράδειγμα λεωφορεία, τρένα ή πλοία, για τη διευκόλυνση της φυσικής απόστασης και οι επιβάτες που δεν είναι μαζί μπορούν να χωριστούν.
  • Όπου είναι πιο δύσκολο να διασφαλιστεί η φυσική απόσταση, πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας και μέτρα, για παράδειγμα, όπως η χρήση μάσκας προσώπου. Το προσωπικό των μεταφορών πρέπει να διαθέτει επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό.
  • Οι μεταφορείς μπορούν να εγκαταστήσουνπροστατευτικά φράγματα, π.χ. μεταξύ επιβατών και οδηγού και μπορεί να σας ζητηθεί να επιβιβαστείτε από άλλη πόρτα.
  • Οι πόρτες θα πρέπει να ανοίγονται αυτόματα ή εξ αποστάσεως από τον οδηγό σε κάθε στάση - οπότε δεν χρειάζεται να αγγίζετε κουμπιά ή λαβές πόρτας.
  • Τα τζελ απολύμανσης πρέπει να είναι διαθέσιμα σε οχήματα και σε κόμβους μεταφοράς.
  • Τα οχήματα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά.
  • Τρόφιμα, ποτά και άλλα προϊόντα ενδέχεται να μην πωλούνται πλέον στα μέσα μεταφοράς, για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή.
  • Ο εξαερισμός πρέπει να ενισχυθεί, για παράδειγμα με τη χρήση κατάλληλων φίλτρων αέρα, και ο φυσικός αερισμός πρέπει να έχει προτεραιότητα όπου είναι δυνατόν.
  • Συνιστάται στους μεταφορείς να αναπτύξουν στρατηγικές σε περίπτωση που ένας επιβάτης αρρωστήσει ή εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Πρέπει να φοράω μάσκα κατά τη μεταφορά; Τι είδους μάσκα;

Οι επιβάτες πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου σε κόμβους μεταφοράς και οχήματα που χρησιμοποιούνται για συλλογικές μεταφορές, ειδικά όταν τα μέτρα φυσικής απόστασης δεν μπορούν να τηρούνται πλήρως ανά πάσα στιγμή. Δεν χρειάζεται να είναι ιατρικές μάσκες.

Οι εθνικές αρχές υγείας / ασφάλειας θα καθορίσουν τις ακριβείς απαιτήσεις ανά τρόπο μεταφοράς, με βάση τον επιδημιολογικό κίνδυνο σε αυτήν τη χώρα, τη διαθεσιμότητα μάσκας και άλλες εκτιμήσεις. Συνιστάται οι εργαζόμενοι στις μεταφορές να διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

Πώς και πότε θα ξαναρχίσουν όλες οι συνδέσεις μεταφοράς όπως πριν από την πανδημία;

Η χαλάρωση των περιορισμών ταξιδιού και λειτουργίας θα είναι σταδιακή για την προστασία της υγείας, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα μεταφοράς και οι υπηρεσίες, και άλλα συναφή συστήματα (π.χ. συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών), μπορούν να αναπροσαρμοστούν, όπως και πότε περισσότερα οι άνθρωποι αρχίζουν να ταξιδεύουν ξανά.

Η προοδευτική αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφοράς και της συνδεσιμότητας θα εξαρτηθεί πλήρως από τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, από επιδημιολογικές εκτιμήσεις και από ειδικές ιατρικές συμβουλές σχετικά με τις ανάγκες υγείας και υγειονομικής προστασίας.

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης στα αεροπλάνα;

Προτεραιότητα είναι η προστασία των επιβατών, του πληρώματος και των εργαζομένων στις μεταφορές κατά την επανεκκίνηση των αεροπορικών μεταφορών. Θα υπάρξουν διευθετήσεις για τις θέσεις, καθώς και για όλες τις άλλες πτυχές του ταξιδιού. «Θέλουμε να μετριάσουμε τον κίνδυνο - δεν μπορούμε να τον εξαλείψουμε», λέει η Κομισιόν.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: