15 Μαΐου 2020

Δίκη για τη δολοφονία Τοπαλούδη: Το μεσημέρι η απόφαση του δικαστηρίου

Λίγο πριν συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης των δυο κατηγορουμένων της υπόθεσης βιασμού και δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, το δικαστήριο ανακοινώνει σήμερα την τελική ετυμηγορία του. Δικαστές και ένορκοι θα αποφασίσουν για την «τύχη» του 23χρονου Ροδίτη και του 21χρονου συγκατηγορούμενού του, αποτιμώντας τα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και όσα προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία.

Κατά τις απολογίες τους οι δυο κατηγορούμενοι, επιδόθηκαν σε ένα πινγκ – πονγκ ανταλλαγής ευθυνών, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του ο καθένας ρόλο …κομπάρσου στο στυγερό έγκλημα. Χθες, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τους συνηγόρους των δυο πλευρών να αγορεύουν στο δικαστήριο και την εισαγγελέα της έδρας να αναφέρεται εκ νέου στο δικηγορικό σώμα και να επισημαίνει πως οι δικηγόροι αποτελούν συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης.
Ωστόσο, νωρίτερα είχε προηγηθεί ένταση στη δίκη καθώς είχε γίνει γνωστή η ενόχληση που προκάλεσε σε δικηγόρους -και η οποία εκφράστηκε μέσα από ανακοίνωση του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρη Βερβεσού - για τις αναφορές της εισαγγελέως ότι στην υπόθεση Τοπαλούδη οι κατηγορούμενοι και οι υπερασπιστές τους προσπάθησαν να συσκοτίσουν την αλήθεια. Όπως είχε αναφέρει η εισαγγελέας οι δικηγόροι αποκαλούνται συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης και πρέπει και εκείνοι να συμβάλλουν σε αυτό που αποσκοπεί και η Δικαιοσύνη, δηλαδή στην ανεύρεση της αλήθειας.
Μάλιστα, χθες δυο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών βρέθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου για να εκφράσουν τις διαμαρτυρίες, όπως είπαν, των δικηγόρων για τις αναφορές αυτές της εισαγγελέως. Θέλησαν μάλιστα να επιδώσουν και την δήλωση του κ. Βερβεσού, πλην όμως η πρόεδρος του δικαστηρίου τους παρέπεμψε στα «αρμόδια τμήματα».
Μετά την παρουσία των δυο συμβούλων στο δικαστήριο, η εισαγγελέας ανέφερε ότι θα δηλώσει αποχή από τη δίκη και η διαδικασία διεκόπη. Όταν το δικαστήριο επανήλθε η δίκη συνεχίστηκε με την εισαγγελέα να αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον προϊστάμενό της και έλαβε εντολή να παραμείνει στη διαδικασία.
Κατά τη δευτερολογία της, πάντως, η εισαγγελική λειτουργός έκανε λόγο για «εισβολή» συμβούλων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην αίθουσα του δικαστηρίου και για «πογκρόμ Βερβεσού». «Οι δικηγόροι είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, θα αναδείξουν ότι είναι καλό για τον πελάτη τους. Τι κάνουμε εδώ τόσους μήνες; Προσπαθούμε να βρούμε την αλήθεια», προσέθεσε.
Η αγόρευση – καταπέλτης
«Η Ελένη ήχθη ως πρόβατο επί σφαγή, ως άμωμος αμνός» είχε αναφέρει για την αδικοχαμένη φοιτήτρια η εισαγγελέας την περασμένη Τετάρτη, κατά την αγόρευσή της στο δικαστήριο. «Είχαν σχέδιο να την βιάσουν και νεκρή θα την βίαζαν» είπε και σε άλλο σημείο της αγόρευσής της επισήμανε: «Η Ελένη δεν ήθελε, αντιστάθηκε, αρνήθηκε, πάλεψε. Ήταν αθώα αλλά με δύναμη ψυχής. Πήγε σε άγρια θηρία. Δεν υπέκυψε σε αυτούς τους εγκληματίες και το πλήρωσε με την ζωή της. Φώναξε και εκεί άρχισαν το ξύλο. Την πήγαν σηκωτή εκεί που ήταν το στρώμα για να είναι πιο άνετα. Ο ένας κατηγορούμενος της κράταγε τα χέρια και ο άλλος την χτύπαγε. Οι ρόλοι εναλλάσσονταν…».
Σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση η άρνηση και η σθεναρή αντίσταση της κοπέλας, πυροδοτούσε το θυμό των κατηγορουμένων, οι οποίοι «σκέφθηκαν ότι η Ελένη αν ζήσει θα τους καταδώσει και έτσι αποφάσισαν να τελειώσουν μαζί της». Κατά την εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι αποφάσισαν έτσι να πετάξουν την Ελένη Τοπαλούδη στη θάλασσα και ενώ εκείνη είχε προλάβει να ψελλίσει «ο πατέρας μου θα σας βρει».
«Κορίτσι - σύμβολο»
«Η Ελένη ήταν ένα κορίτσι με όνειρα και με πολύ υψηλούς στόχους. Αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου. Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι-σύμβολο …Η Ελένη αντιστάθηκε με ηρωισμό που ούτε άντρας δεν το κάνει. Φτιάξατε ένα κόσμημα. Αυτή είναι το δώρο της ζωής, αυτοί είναι η κατάρα της ζωής τους» είπε ακόμη η εισαγγελέας αναφερόμενη στους δυο κατηγορουμένους της υπόθεσης.
Πηγή: protothema.gr/ Φωτο: Intime, thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: