29 Ιουνίου 2020

Επίσκεψη της βουλεύτριας Μπέττυς Σκούφα στο Κέντρο Κοινωνικοποίησης - Καφέ «Κομπολόι»

Τους φιλόξενους χώρους του Κέντρου Κοινωνικοποίησης – Καφέ «Κομπολόι», στην οδό Βακάλη 13, επισκέφτηκε η βουλεύτρια Πιερίας  (ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία) κ. Μπέττυ Σκούφα.

Η κ. Σκούφα ξεναγήθηκε στο χώρο του Εντευκτηρίου και κατόπιν ακολούθησε εκτενής συζήτηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ κ. Γιώργο Γεωργιάδη, τον Αντιπρόεδρο κ. Σπύρο Ίτσιο, τη Γραμματέα κα Κατερίνα Γεωργιάδου, την Ταμία κα Γεωργία Ράπτη, το μέλος κ. Δημήτρη Τίγκα, το αναπληρωματικό μέλος κα Μαρία Γεωργιάδου, και την κ. Γραμματικοπούλου.

Το καφέ «Κομπολόι»

Το «Κομπολόι» υπήρξε ιδέα του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων και Φίλων Α.μεΑ. Πιερίας, που έχει και την ευθύνη λειτουργίας του. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1998 και έχει σκοπό την ψυχαγωγία και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, με δραστηριότητες όπως αθλητισμό και γυμναστική, παιχνίδι, εκδρομές και μουσικές βραδιές. Σήμερα το σωματείο αριθμεί 255 και πλέον μέλη!

Δραστηριότητες, όπως μαγειρική, χειροτεχνία, χορός, και άλλες δράσεις συμβάλουν στο έργο, ενώ με έξοδα των μελών, τρεις φορές την εβδομάδα καθηγητής Φυσικής Αγωγής συναντά τα παιδιά.

Τα προβλήματα που τέθηκαν

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ, έθεσαν στην βουλεύτρια Πιερίας τα θέματα που τους απασχολούν. Η έλλειψη πραγματικών υποστηρικτικών δημόσιων δομών εκ μέρους της Πολιτείας είναι χαρακτηριστική κι εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας, εγκατάλειψης κι αγανάκτησης που βιώνουν τόσο οι γονείς – κηδεμόνες όσο και τα παιδιά – ενήλικοι ΑμεΑ. Είναι εξόχως χαρακτηριστικές αυτές οι ελλείψεις, και δυσχεραίνουν έως καθιστούν αδύνατο το έργο κοινωνικοποίησης, εκπαίδευσης, ένταξης αυτών των παιδιών, στο βαθμό που το καθένα μπορεί, στον παραγωγικό ιστό της κοινωνίας.
Ένα ακόμη έντονο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσβασιμότητας σε χώρους και υπηρεσίες, γεγονός που καθιστά την καθημερινότητα των ΑμεΑ εξαιρετικά δύσκολη έως προβληματική.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν και η ανάγκη  μεταστέγασης του εντευκτηρίου σε χώρο που θα παραχωρηθεί, έτσι ώστε να μην υπάρχουν και έξοδα ενοικίου, η ανάγκη μείωσης των δημοτικών τελών για τους ΑμεΑ κατά 50%, η επιθυμία για χρήση των κατασκηνώσεων στη Λεπτοκαρυά.

Η βουλεύτρια κα Σκούφα

Από την πλευρά της η βουλεύτρια Πιερίας αναφέρθηκε στις δράσεις και πολιτικές για τους ΑΜΕΑ που είχαν αναληφθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπό την εποπτεία της πρ Υπουργού κ. Θεανούς Φωτίου και του πρ ΓΓ κ. Δημήτρη Καρέλλα, όπως για παράδειγμα τη θεσμοθέτηση του ηλεκτρονικού φακέλου αναπηρίας, την αναθεώρηση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας κλπ. Εξήρε επίσης την άψογη συνεργασία με την πρ πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Συλβάνα Καρασαββίδου και τόνισε, ότι με πρωτοβουλίες της τότε Κυβέρνησης, του ΚΚΠΠ και με τη συνεργασία του Δήμου Δίου – Ολύμπου, επαναλειτούργησε η κατασκήνωση «Νηρηίδες» στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης του χώρου.

Τόσο η κα Σκούφα, όσο και τα μέλη του Δ.Σ. θα συνεχίσουν να έχουν στενή επικοινωνία και συνεργασία, προκειμένου από κοινού να προωθηθούν λύσεις στον τόσο ζωτικό τομέα της εκπαίδευσης και ψυχοκοινωνικής στήριξης των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.

Ως κοινωνία έχουμε να διδαχθούμε πολλά από το σεβασμό της Διαφορετικότητας, από το σεβασμό των ΑμεΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: