29 Ιουνίου 2020

Άνοιξε η πλατφόρμα «Τουρισμός για όλους»

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα www.tourism4all.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2020» που προσφέρει διακοπές με… επιδότηση έως και 60% σε 25.000 δικαιούχους.
Ως καταληκτική προθεσμία έχει οριστεί η 5η Ιουλίου, ενώ η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Οι δικαιούχοι μπορούν να μείνουν για 4 βράδια στον ίδιο πάροχο διαμονής επιλέγοντας μεταξύ των καταλυμάτων του σχετικού Μητρώου.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση δικαιούχων και των ωφελουμένων μελών τους, για την πραγματοποίηση διακοπών σε καταλύματα της Ελλάδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η ενίσχυση γίνεται με τη χορήγηση «Διατακτικής Ταξιδίου», δηλαδή «evoucher», το ύψος της οποίας αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα προσφέρει στους ωφελούμενους περίπου 1 εκατ. δωρεάν διανυκτερεύσεις. 

Δικαιούχοι

Ως δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» για το 2020 ορίζονται:
•    Φυσικά πρόσωπα/ άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή βρίσκονται εν διαστάσει ή είναι διαζευγμένα, τα οποία έχουν υποβάλει Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων για το φορολογικό έτος 2018. 
Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση χωριστής δήλωσης. Ως οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του.

Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια, ισχύουν τα εξής: 
•    Ο δικαιούχος θα πρέπει να δηλώνει ατομικό εισόδημα 16.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τέκνα) 28.000 ευρώ. 
•    Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας με ένα παιδί, όριο είναι τα 17.500 ευρώ, ενώ για οικογένεια με ένα παιδί το εισόδημα αυξάνεται στα 29.500 ευρώ. 

•    Δικαιούχος μονογονέας με δύο τέκνα, θα πρέπει να δηλώνει εισόδημα 19.000 ευρώ και αντίστοιχα για οικογένεια με δύο παιδιά το ποσό διαμορφώνεται στα  31.000 ευρώ. 
•    Σε περίπτωση μονογονεϊκότητας με τρία παιδιά, ο δικαιούχος πρέπει να δηλώνει εισόδημα 21.000 ευρώ, ενώ οικογένεια με τον ίδιο αριθμό παιδιών έχει «ταβάνι» στο εισόδημα τα 33.000 ευρώ. 
•    Το εισόδημα για τον πολύτεκνο μονογονέα αυξάνεται στα 26.000 ευρώ και για τις πολύτεκνες οικογένειες στα 38.000 ευρώ. 

Ως «ωφελούμενα μέλη» των δικαιούχων του προγράμματος είναι:

α) τα άγαμα τέκνα του δικαιούχου με ημερομηνίες γέννησης από 31.12.2002 έως και 31.12.2017, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Μητρώου Πολιτών.
β) τα τέκνα του δικαιούχου, ανεξαρτήτου ηλικίας, με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία,
γ) ο/η σύζυγος του δικαιούχου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με αυτόν.
δ) οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων β’ και γ' ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με νοητική ή σωματική αναπηρία τουλάχιστον 67%, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συμμετοχής στην παρούσα Πρόσκληση.

Σημειώνεται ότι ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νομιμοποιηθέν ή νομίμως αναγνωρισθέν ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου ο δικαιούχος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.

Σε περιπτώσεις συζύγων ή τέκνων που αμφότεροι είναι δικαιούχοι του προγράμματος, ο ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου, εφόσον δηλωθεί στην αίτηση του. 
Δεν θεωρούνται δικαιούχοι-ωφελούμενοι του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» έτους 2020 όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, αλλά και οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι-ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2019-2020 και 2020-2021 του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι. Εκτός μένον και οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι-ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος. 

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων 
Οι αιτήσεις συμμετοχής των δικαιούχων υποβάλλονται προς το Υπουργείο Τουρισμού αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής www.tourism4all.gov.gr από τις 29/6/2020- 5/7/2020, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης TAXISnet. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ορίζεται στην Πρόσκληση, η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α'/75) για τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Για την υποβολή της αίτησης θα χρειαστούν οι κωδικοί taxisnet του δικαιούχου, το ΑΜΚΑ του και τα ΑΜΚΑ των ωφελουμένων μελών του αν πρόκειται να συμπεριληφθούν στην αίτηση.
Σε περιπτώσεις αναπηρίας είναι απαραίτητο να επισυναφθεί πιστοποιητικό σε ισχύ από αρμόδιο Δημόσιο φορέα για το ποσοστό αναπηρίας του δικαιούχου/ ωφελούμενου και για την αναγκαιότητα συνοδείας, όπου απαιτείται.

Κλήρωση
Η κλήρωση πραγματοποιείται μετά την κατάρτιση του οριστικού Μητρώου Δικαιούχων είτε δημόσια με ειδική μηχανική κληρωτίδα είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, σε συνεργασία με ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα. Από την κλήρωση προκύπτουν οι δικαιούχοι που θα λάβουν διατακτική ταξιδίου (e-voucher).

e-voucher
To e-voucher που έχουν στην κατοχή τους οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι αυτών ενσωματώνει μια οικονομική αξία και ο αποκλειστικός σκοπός του είναι η ανταλλαγήτης με υπηρεσίες διαμονής από τους παρόχους.

Το ύψος της οικονομικής αξίας του e-voucher που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων αυτού, είναι το 50% ή 60%  για τις κατηγορίες ατόμων με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, της δηλωθείσας από τον πάροχο τιμής διανυκτέρευσης κατ’ άτομο, όπως αυτή δηλώθηκε κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης συμμετοχής του στο πρόγραμμα, με ανώτατο όριο κατ’ άτομο (δικαιούχο ή ωφελούμενο) και ανά διανυκτέρευση τα τριάντα ευρώ 30 ευρώ και την προϋπόθεση της διαμονής των τεσσάρων διανυκτερεύσεων.

Η επιδότηση μέσω του e-voucher δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν οι ίδιοι τους παρόχους διαμονής σύμφωνα με τις ανάγκες τους, και να εκχωρούν το δικαίωμα τους στους παρόχους για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν.

To e-voucher ενεργοποιείται με τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του Δικαιούχου και του Παρόχου, στην οποία προσδιορίζονται μεταξύ άλλων: ο ακριβής αριθμός διανυκτερεύσεων, το ύψος της ιδιωτικής συμμετοχής, τα ωφελούμενα μέλη που θα πραγματοποιήσουν διακοπές με τον/την δικαιούχο, το είδος του δωματίου, η προσθήκη κλίνης και η παροχή ή όχι πρωινού.

Κατά την αποχώρησή του από το κατάλυμα, ο δικαιούχος οφείλει να καταβάλει στον Πάροχο για τη διαμονή του  το ποσό της ιδίας συμμετοχής όπως προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της οριζόμενης από τον πάροχο τιμής συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού και το ποσό επιδότησης του δικαιούχο καθώς και των ωφελουμένων μελών του. Στις τιμές ιδίας συμμετοχής με ή χωρίς πρωινό συμπεριλαμβάνονται όλες οι νόμιμες επιβαρύνσεις καθώς και το σύνολο του φόρου διαμονής.

Σημειώνεται ότι με τη λήξη του προγράμματος, στις 31 Δεκεμβρίου 2020 τo e-voucher δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί. Συνεπώς, οι επιλεγέντες δικαιούχοι οφείλουν να μεριμνήσουν εγκαίρως για την ενεργοποίηση του, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διάρκεια διαμονής τους στο τουριστικό κατάλυμα θα πρέπει να εξαντλείται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία του προγράμματος, με τελευταία διανυκτέρευση την 30η Δεκεμβρίου 2020.


Πηγή: skai.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: