18 Ιουνίου 2020

Άγρια επίθεση στην Τουρκία από πέντε χώρες στο ΝΑΤΟ

Η σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ εξελίχθηκε σε αγώνα πυγμαχίας ή για να ακριβολογούμε η Τουρκία μετατράπηκε σε σάκος του μποξ.



Το σπάσιμο του εμπάργκο όπλων από την Τουρκία στην Λιβύη και το περιστατικό με την φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ δεν ήταν τα μόνα που εξόργισαν τους Συμμάχους, που για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ στράφηκαν μαζικά κατά ενός μέλους. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr ηχηρές ήταν οι τοποθετήσεις κατά της συμπεριφοράς της Τουρκίας στη Λιβυη από Γαλλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο. Στα παράδοξα της συνεδρίασης καταγράφηκε η αφωνία των Ισπανίας, Ιταλίας και ΗΠΑ ενώ μάλλον αδιάφορη ήταν η στάση της Βρετανίας. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν ο γνωστός Πόντιος Πιλάτος. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr οι Γάλλοι έκαναν λόγο για «ευθεία επιθετική ενέργεια από τα τουρκικά πλοία που εγκλώβισαν με ραντάρ πυροβολικού τη γαλλική φρεγάτα και είχαν επανδρωμένα πυροβόλα μικρού διαμετρήματος απειλώντας την».

Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, όπως έγινε γνωστό από σχετική ανακοίνωση, επέκρινε τη απειλή χρήσης βίας από ένα Συμμαχικό πλοίο εναντίον άλλου Συμμαχικού πλοίου, που έλαβε χώρα στη Μεσόγειο την προηγούμενη εβδομάδα. Χαρακτήρισε αυτή τη συμπεριφορά «όχι απλώς προβληματική, αλλά ανήκουστη» και επεσήμανε ότι παρόμοιες συμπεριφορές που υπονομεύουν τη συνοχή και αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ δεν προσιδιάζουν σε Συμμαχία με ισχυρούς δεσμούς και κοινές αξίες, αλλά σε ευκαιριακή ομάδα προώθησης επί μέρους συμφερόντων.

Του Χρήστου Μαζανίτη
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: