3 Ιουνίου 2020

Δυναμική αντιρατσιστική πορεία στην Αθήνα για τη δολοφονία Φλόιντ

Εφ.Συν. / Μιχαήλ - Άγγελος Κωνσταντόπουλος
Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση και πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ ως ένδειξη αλληλεγγύης στο αμερικανικό κύμα διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Στην κινητοποίηση πήραν μέρος φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες αντιεξουσιαστών, κόμματα της Αριστεράς και πολίτες που θέλησαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους για όσα συμβαίνουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Κυριάρχησαν τα συνθήματα και τα μηνύματα κατά του ρατσισμού, με κορυφαίο το «Black lives matter».

«Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Μια νύχτα μαγική σαν την Αμερική να δούμε καταφύγιο ποιος θα πρωτοβρεί», ήταν από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά.

Η πορεία ήταν ειρηνική, όμως όταν έφτασε μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία, υπήρξε ένταση μεταξύ ομάδας ατόμων και δυνάμεων της αστυνομίας, με ανταλλαγή μολότοφ και χημικών, αντίστοιχα.
Εφ.Συν. / Μιχαήλ - Άγγελος Κωνσταντόπουλος
Συγκεκριμένα, ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν πέτρες προς τους αστυνομικούς, με τους τελευταίους να απαντούν με κρότου λάμψης και κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών, διαλύοντας ουσιαστικά την πορεία. Στη συνέχεια, η αστυνομία προχώρησε σε επτά προσαγωγές.

Τα καλέσματα

Στη διαδήλωση είχαν καλέσει κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στο κάλεσμά της η ΚΕΕΡΦΑ ανέφερε πως τα γεγονότα στις ΗΠΑ θυμίζουν έντονα όσα ακολούθησαν στη χώρα μας το 2008 μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και επικρίνοντας έντονα τον Ντόναλντ Τραμπ που εξέφρασε την πρόθεση να χαρακτηρίσει ως τρομοκρατικές τις αντιφασιστικές οργανώσεις. Από την πλευρά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επισήμανε πως «με τον ίδιο τρόπο που οι ΗΠΑ βασανίζουν και δολοφονούν στο Ιράκ και στη Λατινική Αμερική βασανίζουν και σκοτώνουν και τους πολίτες τους».

Το ΚΚΕ (μ-λ) σημείωσε πως «Μπορεί η δουλοκτησία και οι επίσημες φυλετικές διακρίσεις να έχουν καταργηθεί, όμως οι ταξικοί και κοινωνικοί διαχωρισμοί ποτέ δεν θα καταργηθούν στα πλαίσια της καπιταλιστικής εκμεταλλευτικής κοινωνίας. Η μαύρη κοινότητα παραμένει στην πλειοψηφία της κοινωνικά και εκπαιδευτικά αποκλεισμένη στα γκέτο των ναρκωτικών, με μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και τις πιο κακοπληρωμένες δουλειές».

«Τώρα, που ο αμερικανικός λαός έχει ξεσηκωθεί ενάντια σε αυτή την πολιτική, χρειάζεται να σταθούμε ενεργητικά στο πλευρό του. Ο αγώνας του ενώνεται με τον αγώνα όλων των λαών ενάντια στην τρομοκρατική, καταπιεστική, ληστρική πολιτική του ιμπεριαλιστικού κράτους των ΗΠΑ», ανέφερε το Μ-Λ ΚΚΕ.

Κοινό κάλεσμα με τον τίτλο «I can’t breathe» είχαν απευθύνει επίσης οι Αναμέτρηση-Ομάδα Κομμουνιστών/στριών, Αντιεξουσιαστική Κίνηση, Αριστερή Ανασύνθεση, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, Κρίση & Κριτική, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική & Διεθνιστική Αριστερά. Στο Σύνταγμα καλούσαν επίσης η ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών «Ταξική Αντεπίθεση», η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας, η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση και η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ).

Υπενθυμίζουμε ότι τη Δευτέρα η ΚΝΕ προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην αμερικανική πρεσβεία με βασικό σύνθημα «Καπιταλισμός σημαίνει δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: