23 Ιουλίου 2020

Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 13.000 γιατροί και νοσηλευτές προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό

Πάνω από 13.000 γιατροί και νοσηλευτές έχουν προσβληθεί από την Covid-19 στη Νότια Αφρική και περίπου 100 από αυτούς πέθαναν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Μέχρι τις 21 Ιουλίου, 13.174 είχαν μολυνθεί και 103 είχαν πεθάνει», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Πόπο Μάτζα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι 6.395 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχουν ήδη αναρρώσει.

Τις τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Αφρική καταγράφηκε αύξηση σχεδόν 60% στο συνολικό αριθμό των θανάτων από φυσικά αίτια, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό είναι πολύ περισσότεροι απ’ όσους αναφέρονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Η χώρα είναι από τις πλέον πληγείσες στην Αφρική και η πέμπτη στον κόσμο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων: 408.052 μέχρι σήμερα. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 5.940 πέθαναν.

Νωρίτερα σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν πεθάνει από την Covid-19 περισσότεροι από 10.000 γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό (τραυματιοφορείς, διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων κ.α.) σε 40 χώρες. «Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αφρική εντείνει την πίεση στις υπηρεσίες υγείας σε όλη την ήπειρο», τόνισε η Δρ Ματσιντίσο Μοέτι, η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική, ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δημόσια σχολεία θα κλείσουν και πάλι, αυτή τη φορά για έναν μήνα. «Η θύελλα του κορωνοϊού έφτασε. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να την περιορίσουμε στο ελάχιστο», τόνισε, για να δικαιολογήσει το νέο κλείσιμο των σχολείων.

Στα τέλη Μαρτίου οι αρχές είχαν επιβάλει μια πολύ αυστηρή καραντίνα, η οποία πλέον έχει χαλαρώσει για να μην καταρρεύσει η οικονομία. Τα σχολεία ξανάρχισαν σταδιακά τα μαθήματα από τις αρχές Ιουνίου, όμως τώρα θα κλείσουν και πάλι για να ξανανοίξουν (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων) στις 24 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: