23 Ιουλίου 2020

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Κόρινθο - Πύρινο μέτωπο 30 χλμ

Για δεύτερη νύχτα συνεχίζεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή των Κεχριών Κορινθίας, με το πύρινο μέτωπο να αναπτύσσεται σε 30 χιλιόμετρα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η ανατολική Κορινθία, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε στο Λουτράκι. 

Το πρωί της Πέμπτης η εικόνα του μετώπου, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, ήταν βελτιωμένη, ωστόσο από το μεσημέρι η κατάσταση ξέφυγε και πάλι από τον έλεγχο με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πολλά σπίτια έχουν καεί, ενώ άλλα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τις φλόγες. Σε «κρανίου τόπου» έχουν μετατραπεί πολλά τμήματα της δασικής περιοχής, ενώ τεράστιες είναι οι απώλειες για αγρότες και κτηνοτρόφους.
Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον επτά οικισμοί και συγκεκριμένα οι οικισμοί Siemens, Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Αθίκια, Αλαμάνο, Άγιος Ιωάννης και Δράσσα, καθώς και δύο παιδικές κατασκηνώσεις. Σε διαδικασία εκκένωσης βρίσκεται και το Σοφικό με ανακοίνωση της Περιφέρειας. Εκκενώθηκε επίσης και το ράντζο- κατασκήνωση στο Σοφικό. Αγανακτισμένοι εμφανίζονται οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι βλέποντας περιουσίες στις φλόγες, διαμαρτύρονταν για τον κακό συντονισμό και ζητούσαν ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων και κυρίως με εναέρια μέσα. (μαρτυρίες και καταγγελίες στα βίντεο που ακολουθούν). Ενδεικτικό ήταν το επεισόδιο κατοίκων με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος μάλιστα τους απάντησε σε αυστηρό ύφος: «Παιδιά ακούστε, η διαχείριση που γίνεται αυτή τη στιγμή γίνεται όπως πρέπει!». «Αίσχος», φώναξε ένας από τους κατοίκους, χτυπώντας του το αυτοκίνητο, ενώ ο υφυπουργός άνοιξε την πόρτα απειλητικά και εν κινήσει. 
Οι πολίτες, ενήλικοι και παιδιά, έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία ή δικά τους μέσα σε περιοχές κοντά στην παραλία. Στα Αθίκια εκκενώθηκε και ένα οικοτροφείο για άτομα με αναπηρία. Υπενθυμίζεται ακόμη πως οι φλόγες έφτασαν και έξω από το στρατόπεδο της περιοχής, όπου υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα όχημα της πυροσβεστικής τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ένας πυροσβέστης διακομίστηκε τραυματισμένος στο κεφάλι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.
Ο καπνός από τη φωτιά κάλυψε μέχρι και τον ουρανό στους Μολάους Λακωνίας, αφού οι ισχυροί άνεμοι τον μετέφεραν χιλιόμετρα μακριά. «Η κατάσταση με την φωτιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, δεν ελέγχεται», δήλωσε ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος. 
Ενεργοποιείται ο Copernicus για δορυφορική παρακολούθηση
Εν τω μεταξύ, και καθώς η φωτιά μαίνεται για δεύτερο 24ωρο, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: