14 Ιουλίου 2020

ΣΤΟΝ ΦΟΝΤΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ…Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ «ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ» ΣΕ ΤΖΑΜΙ

Σαββίδης Παναγιώτης
Οι θρησκευτικοί φανατισμοί και οι εθνικισμοί αξιοποιούνται από εκείνες τις δυνάμεις που υφαίνουν σχέδια διανομής και αναδιανομής πλούτου (ενεργειακού, ορυκτού, κ.α.).

Άλλοτε έχουν την φανερή και άλλοτε την κεκαλυμμένη στήριξη των αστικών τάξεων των χωρών τους, των καπιταλιστών, που συνδιαμορφώνουν αυτά τα σχέδια με στόχο την αυξανόμενη κερδοφορία τους.

Αυτά τα παιχνίδια παίζονται στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και είναι η μεγάλη εικόνα που αφανίζουν επιμελώς, ώστε οι λαοί στρεβλά να ταυτίζουν το «εθνικό» συμφέρον των χωρών τους, με τα συμφέροντα των ληστών – καπιταλιστών.

Οι στρατηγικές αυτές δεν έχουν να κάνουν με την ευημερία των λαών, την Ειρήνη και την κοινωνική προκοπή.

Εκεί εντάσσεται και η πολιτική Ερντογάν για την «Άγια Σόφια», με τις λεγόμενες διεθνείς «συμμαχίες» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αλλά και την Ρωσία (που κάποιοι την οριοθετούν στο «ορθόδοξο» τόξο λόγο του κυρίαρχου θρησκευτικού δόγματος που επικρατεί στην χώρα) να μην σηκώνουν κανένα ιδιαίτερο κουρνιαχτό.

Καιρός να βλέπουμε και να μελετάμε την μεγάλη εικόνα, για να συμπεραίνουμε σωστά, ποιοι, γιατί και με ποιους τρόπους ανακατεύουν τους λαούς σε επικίνδυνες περιπέτειες, που από την μια τους καταδικάζουν να ζούνε στην φτώχεια, την δυστυχία και την ανασφάλεια και από την άλλη τους φανατίζουν για να γίνουν κρέας, σε μια ενδεχόμενη ιμπεριαλιστική σύρραξη.

Ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων σε Ελλάδα και Τουρκία δεν έχει να κάνει με τα λαϊκά συμφέροντα, τις λαϊκές έγνοιες και τις κοινωνικές ανάγκες.

Και οι δύο μέσο του πολιτικού τους προσωπικού συμμετέχουν σε σχεδιασμούς που έχει να κάνει με την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου και τους αγωγούς μεταφοράς τους.

Σε αυτά τα σχέδια τον πρώτο λόγο έχουν ισχυρά μονοπώλια όπως η EXXON MOBIL, η SHELL η TOTAL, η ENI (Αμερικανικά – Γαλλικά - Ιταλικά) που έχουν τα μεγαλύτερα μερίδια από την ενεργειακή πίττα της Ανατολικής Μεσογείου.

Δίπλα τους θέλουν να πλασαριστούν διάφορα κεφάλαια, για να αποσπάσουν και αυτά μερίδια από αυτή την πίττα, με μεγάλο κύκλο και όγκο εργασιών, που θα τους αποφέρει δισεκατομμύρια, ένας τέτοιος είναι ο όμιλος «Λάτση» στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Αυτές οι διεργασίες συντελούνται στο φόντο μεγάλων ανταγωνισμών με το γεωπολιτικό παιχνίδι να τις συμπληρώνει, αφού βασικός στόχος των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, παραμένει ο αποκλεισμός της εισόδου της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο έλεγχος του Κινέζικου εμπορίου.

Σε αυτό το πλαίσιο η άρχουσα τάξη της Ελλάδας κάνει «συμμαχίες» με το κράτος – τρομοκράτη όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο και με την πολιτική των αγωγών εμπλέκει την χώρα σε επικίνδυνους σχεδιασμούς που δεν έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.

Αυτή την στρατηγική ονομάζουν αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στην περιοχή τα αστικά κόμματα του δίπολου ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί προτεραιότητα για ισχυρά τιμήματα του εγχώριου κεφαλαίου.

Οι λαοί δεν πρέπει να συστρατευτούν πίσω από αυτά τα συμφέροντα, που αυθαιρέτως τα αναγορεύουν σε «εθνικά», που από την μια αποπροσανατολίζουν και από την άλλη ετοιμάζουν τους λαούς μέσο θρησκευτικών φανατισμών και εθνικισμών, να χύσουν το αίμα τους, για τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των μονοπωλίων.

Οι λαοί πρέπει να αντιπαλέψουν αυτούς τους σχεδιασμούς και να αναδείξουν το περιεχόμενο τους που στον πυρήνα βρίσκονται τα αιματοβαμμένα κέρδη των λίγων.

Εχθρός μας δεν είναι κανένας λαός. Είναι το κεφάλαιο, οι ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ και κάθε τέτοια δύναμη μικρότερη η μεγαλύτερη.

Αυτό πρέπει να είναι το πρόταγμα της λαϊκής πάλης που πρέπει να δυναμώσει σκορπώντας τα διάφορα αναχώματα και εφεδρείες του συστήματος που πλειοδοτούν στον εθνικισμό και τον στείρο φανατισμό για λογαριασμό του συστήματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση καταγγέλλουμε την απαράδεκτη πολιτική της μετατροπής της «Άγιας Σόφιας» σε τζαμί στέλνοντας μήνυμα στον Τούρκικο λαό να αντισταθεί και να αντιπαλέψει πολιτικές και επιλογές που τον καταδικάζουν στην φτώχεια και την βαρβαρότητα.

Αυτός ο αγώνας είναι κοινός για όλους τους λαούς, αν θέλουν πραγματικά να ευημερήσουν και να ευτυχίσουν, χωρίς μίση και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με τον πλούτο που παράγεται, να υπηρετούνται οι λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη της κοινωνικής μειοψηφίας των αστών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: