16 Ιουλίου 2020

"ΜΑΤΙ" - Γράφει η Κατερίνα Τσαλού


Μια εβδομάδα έλειψα και όλα τα βρήκα αλλιώς.

Η Αγιά Σοφιά έγινε τζαμί, τα πανηγύρια τέλος και έπεται συνέχεια.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος αποτελούσε, ανέκαθεν, κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ των ισλαμικών κύκλων.

O προεδρικός σύμβουλος Ιμπραήμ Καλίν, επικαλέστηκε ως παραδείγματα για την δυνατότητα των τουριστών να επισκέπτονται ένα χώρο θρησκευτικής λατρείας, την Παναγία των Παρισίων και την εκκλησία της Μονμάρτης.

Ωστόσο, η σύγκριση είναι μάλλον ατυχής, καθώς την ίδια ώρα ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, έσπευσε να δηλώσει ότι έφτασε η ώρα της προσευχής στην Αγία Σοφία.

Κι αν η 24η Ιουλίου πλησιάζει και όλοι νιώθουμε ένα σφίξιμο στο στομάχι, δεν γίνεται το ίδιο και με τους ηγέτες της Δύσης, που μάλλον χλιαρά το πήραν το θέμα, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες.

Αλλάζω θέμα και κλίμα. Πάω πανηγύρια. Αντέδρασαν ορισμένοι στην απαγόρευση. Γιατί τα πανηγύρια και όχι τα μπαρ. Γιατί τα μπαρ και όχι τα καφέ.

Ελάτε να συνέλθουμε λίγο. Δεν γιορτάσαμε Πάσχα και μας έπιασε ο πόνος για τα πανηγύρια; Κλειστήκαμε δυο μήνες μέσα στα σπίτια, κλείσαμε σχολεία και μαγαζιά και τώρα η μεγάλη απώλεια θα είναι τα πανηγύρια;

Όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να το αντιληφθούν μέχρι τώρα, μάλλον ήρθε η ώρα. Όλα θα είναι αλλιώς και όλα διαφορετικά από τον κορωνοιό και μετά.

Όσοι ήλπιζαν σε μια επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα μάλλον πρέπει να αλλάξουν πλευρό.

Απολύτως σύμφωνη με βρίσκει η απόφαση για τα πανηγύρια και οποιαδήποτε άλλη απόφαση στοχεύει στην προστασία της υγείας μας και συμβάλλει στο να μην κλειστούμε για άλλους δυο μήνες στα σπίτια μας.

Η παράδοση δεν χάνεται επειδή ένα καλοκαίρι δεν θα μαζευτούμε. Ούτε κινδυνεύει η οικονομία από τα πανηγύρια, όταν υπάρχει πάντα ζωντανός ο κίνδυνος να κλείσουν επιχειρήσεις και καταστήματα και να μείνουν χιλιάδες άνεργοι.

Εκτός αν πιστεύετε ότι και το φθινόπωρο θα είναι εύκολο και ο χειμώνας εξίσου βατός.

Μάλλον τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Κι όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε τοσο το καλύτερο.

Τα μέτρα χαλάρωσαν, οι πολίτες το ίδιο και αυτό ήδη το πληρώνουμε. Ας φροντίσουμε να μην κληθούμε να το πληρώσουμε ακόμη πιο ακριβά.

Άντε καλή μας εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: