1 Ιουλίου 2020

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: “Η μικρομεσαία επιχείρηση απειλείται με αφανισμό”

Συμμετοχή του προέδρου του Επιμελητηρίου σε τηλεδιάσκεψη της ΚΕΕ με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση και του Γενικού Γραμματέα Παναγιώτη Σταμπουλίδη
Σε τηλεδιάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Παπαθανάση και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη συμμετείχε το μεσημέρι της Τρίτης 30 Ιουνίου 2020 ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας και αντιπρόεδρος της ΚΕΕ κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.
Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα εξαιτίας των επιπτώσεων   της πανδημίας, σημειώνοντας με έμφαση ότι η μικρομεσαία επιχείρηση απειλείται με αφανισμό αν δεν υπάρξουν άμεσα, όπως τόνισε, κυβερνητικές πρωτοβουλίες για περαιτέρω ενίσχυσή τους.
“Αν δεν παρθούν γενναία μέτρα για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης πολύ φοβαμαι ότι οι πολυεθνικές και πανεθνικές αλυσίδες καταστημάτων θα κατακλύσουν τις αγορές της χώρας μας” ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας.
Όπως είπε, οι τράπεζες έχουν κλείσει τις πόρτες στη μικρομεσαία επιχειρήση που είτε έχει οφειλές στο Δημόσιο, είτε έχει απλήρωτες δόσεις ρυθμίσεων ή άλλες υποχρεώσεις.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου επανέλαβε για μία ακόμη φορά, την πρόταση, που από την  πρώτη στιγμή είχε καταθέσει το Επιμελητήριο Πιερίας προς τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, για χρηματοδότηση τύπου factoring, μέσω της οποίας οι τράπεζες μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς, μέσω της εξόφλησης τιμολογίων των προμηθευτών των επιχειρήσεων, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στάθηκε ακόμη στην ανάγκη να επεκταθεί η επιδότηση του ενοικίου τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Επιπλέον ο κ. Χατζηχριστοδούλου, όπως και άλλοι πρόεδροι Επιμελητηρίων, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με την υπουργική απόφαση που προβλέπει θέση επιστημονικού συνεργάτη (δικηγόρου) πλήρους απασχόλησης στα ΓΕΜΗ. Όπως υποστήριξαν,  πρόκειται για μία μεγάλη δαπάνη που θα βαρύνει τα Επιμελητήρια, όταν μία αντίστοιχη δαπάνη θα μπορούσε να διατεθεί για ανταποδοτικές δράσεις προς τα μέλη τους.
“Πρόθεσή μας είναι να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και η συμβολή των Επιμελητηρίων υπήρξε και παραμένει καθοριστική” ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: