29 Ιουλίου 2020

"ΜΑΤΙ" - Γράφει η Κατερίνα Τσαλού


Η ώρα μηδέν για τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι. Όχι μόνο για την Πιερία φυσικά αλλά για ολόκληρη τη χώρα.
Η πανδημία έδωσε ένα εξαιρετικά ισχυρό χαστούκι στην βαριά μας βιομηχανία και δημοφιλείς προορισμοί σε όλη τη χώρα παλεύουν με τον γίγαντα του κορωνοιού.

Εδώ στην Πιερία τα πράγματα είναι εξίσου απογοητευτικά. Για πρώτη φορά γίνεται συντονισμένη και εντατική προσπάθεια τουριστικής προβολής από το Δήμο Κατερίνης και το Επιμελητήριο Πιερίας όμως παρόλα αυτά τα αποτελέσματα είναι κάτω των προσδοκιών.
Το κλείσιμο των συνόρων με Σερβία, ο φόβος και η ανησυχία για τα κρούσματα και κυρίως ο φόβος για το φθινόπωρο που έρχεται κράτησαν πολλούς Έλληνες μακριά από το όνειρο των θερινών διακοπών φέτος.
Ολιγοήμερες αποδράσεις, κοντινοί προορισμοί, αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της φετινής μας τουριστικής ψυχολογίας που δεν ξέρω αν έχει πολλά περιθώρια να ανακάμψει.
Μια βόλτα στην παραλιακή ζώνη της Πιερίας θα σασς πείσει.
Σαββατοκύριακα χαλαρά, με καταστήματα μισοάδεια –μισογέματα, καθημερινές με υποτονική κίνηση σε beach bar και αναψυκτήρια.
Το κόστος που θα πληρώσουμε βαρύ σε ο,τι αφορά την τοπική και όχι μόνο οικονομία. Και αν κρίθηκε αναγκαίο να δώσουμε επιδόματα σε εργαζόμενους που υποχρεώθηκαν να μείνουν σπίτι την Άνοιξη, πολύ φοβάμαι ότι θα κληθούμε να πληρώσουμε άλλα τόσα για εκείνους που είτε θα χάσουν τη δουλειά τους είτε ήδη την έχασαν λόγω της «συρρικνωμένης» και προβληματικής τουριστικής περιόδου.
Τα στοιχεία δεν έχουν επισημοποιηθεί όμως οι πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδόν μια στις δυο τουριστικές επιχειρήσεις της Πιερίας θα βάλει λουκέτο νωρίτερα, κάποιες δεν άνοιξαν καν, ενώ κάποιες άλλες είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Πριν πολλά χρόνια με αφορμή τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, δόθηκαν αποζημιώσεις ύψους 3 δις δραχμών (τότε) για τον τουρισμό της Πιερίας που είχε πληγεί.
Ισως η πολιτική των αποζημιώσεων να ανήκει στο παρελθόν, όμως μια γενναία οικονομική στήριξη σε επιχειρήσεις που πληρώνουν βαρύ το τίμημα της πανδημίας θα έπρεπε από κάποιον φωτισμένο νου να πέσει στο τραπέζι.
Δεν περιμένω από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Πιερίας πολλά.  Νιώσαμε την απουσία τους και στην προ κορωνοιού εποχή.
Είναι τόσο ηχηρή η μουγγαμάρα τους που απορώ γιατί δεν αποτελεί θέμα δημοσιογραφικής εκπομπής.  Στο πλαίσιο της ασκήσεως του λειτουργήματος βεβαίως.
Τώρα πια έχουμε εκτός από μουγγούς και κωφούς και τυφλούς. 
Περαστικά μας.
Κι επειδή έφτασε και για μας η περίοδος των διακοπών, σας αποχαιρετώ προσωρινά. Η στήλη θα πάει για μπανάκια, ξεκούραση και βαθιά περισυλλογή και θα επιστρέψει δριμύτερη μετά τον 15 Αύγουστο.
Χωρίς μάσκα… και με υπογραφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: