28 Αυγούστου 2020

Αυξημένοι έλεγχοι και μέτρα στους οίκους ευγηρίας

Τη σημασία να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού στα γηροκομεία της χώρας επισήμανε κατά την ενημέρωση η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία παρουσίασε μια σειρά επιπλέον μέτρων. 

«Η προστασία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας είναι η μεγάλη πρόκληση για όλους μας σε αυτή την πανδημία. Οι Έλληνες δοκιμαζόμαστε για ακόμα μια φορά και σήμερα πρέπει πάλι να είμαστε ενωμένοι. Μόνον έτσι θα προφυλάξουμε ο ένας τον άλλο. Δεν πρέπει σε καμία στιγμή να ξεχνάμε ότι η προστασία της ζωής αυτών των ανθρώπων βρίσκεται καθημερινά όχι στα δικά τους χέρια αλλά στα χέρια των εργαζομένων που τους φροντίζουν, στα χέρια των υπευθύνων που μεριμνούν για τις δομές, στα χέρια - τελικά - όλων εμάς που από διαφορετικές θέσεις ευθύνης εμπλεκόμαστε», επισήμανε η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Σε τρεις άξονες κινούνται τα μέτρα για την προστασία των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), και αφορούν την επικαιροποίηση πρωτοκόλλων λειτουργίας ΜΦΗ και χρονίως πασχόντων, δεύτερον, την εντατικοποίηση και συστηματικοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης στις οδηγίες του ΕΟΠΥ και τρίτον την εντατικοποίηση διενέργειας μοριακών ελέγχων ανίχνευσης του ιού.
Τα μέτρα αφορούν τόσο την εκπαίδευση και τον έλεγχο του προσωπικού, όσο και τους επισκέπτες των Μονάδων.
Τα κυριότερα σημεία όσων ανακοίνωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι τα εξής:
Λειτουργία των ιδρυμάτων
- Δημιουργία ομάδων προσωπικού που η κάθε μία θα φροντίζει συγκεκριμένες ομάδες φιλοξενούμενων
- Ηλικιωμένοι θα τρώνε ξεχωριστά στο δωμάτιό τους και όχι σε τραπεζαρία
- Υποχρεωτικός εμβολιασμός των φιλοξενουμένων και για άλλες ασθένειες
- Αυξημένοι έλεγχοι στους νέους φιλοξενούμενους στα ιδρύματα
Ύποπτα κρούσματα
- Ειδικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος
- Σε περιπτώσεις κρουσμάτων έλεγχος σε όλο το προσωπικό για 2 εβδομάδες και σε περίπτωση πολλαπλών κρουσμάτων του προσωπικού, αντικατάστασή του από ειδικές ομάδες, είτε από ομάδα παρέμβασης
Προληπτικά μέτρα
- Ειδικό ερωτηματολόγιο για τους εργαζόμενους που θα συμπληρώνεται κάθε μέρα ώστε να γίνεται ευκολότερη ιχνηλάτηση
- Δειγματοληπτικά τεστ
- Σύνταξη κώδικα ασφαλείας συμπεριφοράς του προσωπικού εντός και εκτός δομής με βασικές προφυλάξεις σε όλες τις δραστηριότητές τους. Ακόμη και εκτός από τις δομές, μάσκες σε όλες τις δραστηριότητες
- Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εργαζόμενους
- Συντονισμένοι και συχνοί έλεγχοι
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, για την παρακολούθηση του σχεδίου των τριών αυτών αξόνων έχουν συσταθεί δύο συντονιστικές ομάδες, σύμφωνα με την υπουργό, τις οποίες συντονίζει το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, και στις οποίες συμμετέχουν η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, ο ΕΟΔΥ, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή.
Επιτροπή Προστασίας Ευπαθών Ομάδων
Απαρτίζεται από τους επικεφαλής των φορέων και συνεδριάζει εβδομαδιαία έχοντας τον κεντρικό συντονισμό: 1. των ελέγχων σε όλη την επικράτεια και 2. της διάχυσης της επιδημιολογικά σημαντικής πληροφορίας.
Επιτροπή Εποπτείας
Μετέχουν οι εκπρόσωποι των φορέων. Η Επιτροπή συγκεντρώνει τις πληροφορίες από όλες τις δομές της χώρας, μέσω του ερωτηματολογίου των εργαζομένων, ώστε να υπάρχει άμεση και καθολική αποτύπωση της κατάστασης ανά πάσα στιγμή.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: