25 Αυγούστου 2020

Αναδρομικά : Τι θα πάρουν και πότε οι παλιοί συνταξιούχοι

Κατά μέσο όρο από 1.150 έως 1.500 ευρώ θα είναι τα ποσά των αναδρομικών για τους παλιούς συνταξιούχους, τα οποία θα καταβληθούν εφάπαξ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους (πιθανότατα τον Οκτώβριο), σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Τα ποσά κυμαίνονται από 550 ευρώ έως και 7.800 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που ελάμβανε ο δικαιούχος το 2012, όταν έγιναν οι μνημονιακές περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Η καταβολή των αναδρομικών εντάσσεται στο πακέτο των μέτρων ενίσχυσης των πολιτών, το οποίο θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, από το βήμα του Thessaloniki HELEXPO Forum.

Εκτός από τα αναδρομικά, το πακέτο των εξαγγελιών Μητσοτάκη – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – θα περιλαμβάνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, μηνιαίο επίδομα για τους εποχικά εργαζομένους, διετή ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων – πληττόμενων πολιτών, νέα προγράμματα για ανέργους μαζί με το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων και άλλων μέτρων στήριξης.

Αναφερόμενος στα παλιά αναδρομικά (μετά τη γνωστή απόφαση του ΣτΕ), με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας δήλωσε πως «το πότε θα δοθούν αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων, εκτιμώντας ειδικότερα πως οι συνταξιούχοι θα τα λάβουν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου».

Τονίζεται ότι δικαιούχοι των αναδρομικών είναι όσοι παλιοί συνταξιούχοι (συνταξιοδοτηθέντες πριν από τον Μάιο του 2016) ελάμβαναν κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.000 ευρώ. Τα ποσά, τα οποία θα καταβληθούν ύψους 1,4 δισ. ευρώ θα είναι για όλους μειωμένα, καθώς τα χαμένα δώρα που αφορούν όλους και οι περικοπές των επικουρικών βγήκαν τελικά εκτός επιστροφών. Εκτός επιστροφών μένουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012.

Επισημαίνεται ότι :
Τα ποσά αφορούν τους 11 μήνες από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.
Οσοι δεν έχουν προσφύγει δικαστικά, η απαίτησή τους αποσβένεται και χάνουν το δικαίωμα διεκδικήσεων από εκεί και μετά.
Οσοι έχουν προσφύγει δικαστικά μπορούν να διεκδικήσουν επιπλέον ποσά κατά την εκδίκαση της αγωγής τους.

Πίσω οι μειώσεις

Οι κερδισμένοι συνταξιούχοι από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα λάβουν πίσω τις αντισυνταγματικές μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093 του 2012 στις κύριες συντάξεις, για τους 11 μήνες που μεσολαβούν από τις 11 Ιουνίου 2015 έως 13 Μαΐου 2016 και ειδικότερα:
  • Τη μείωση 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ.
  • Τη μείωση της κύριας σύνταξης με κλίμακα 5%, 10%, 15%, 20% για αθροιστικά ποσά 1.000 ευρώ, 1.500, 2.000 και 3.000 στο άθροισμα κύριων και επικουρικών αντίστοιχα.
Οπως επισημαίνουν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση δεν επιστρέφονται και δυνητικά διαγράφονται οι αξιώσεις για:
  • Τα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (εκτός και εάν η κύρια σύνταξη ήταν κάτω από 400 ευρώ, π.χ. αγρότες με την κατώτατη σύνταξη που διεκδικούν 660 ευρώ)
  • Οι μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ.
  • Η κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ήταν πλήρης (δύο επικουρικές ανά έτος) το 2012.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατέθεσε και ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή τον Ιούλιο, οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα εισπράξουν τα αναδρομικά αυτομάτως παραιτούνται από τις δυνητικές μελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις – μειώσεις δώρων και επικουρικών. Με την καταβολή του ποσού που θα δώσει η κυβέρνηση όλες οι άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων σβήνονται. Αυτό δεν ισχύει για τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες, καθώς σε αυτές και μόνο τις περιπτώσεις οι αξιώσεις για δώρα και επικουρικές παραμένουν «ζωντανές» και μετά την είσπραξη των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις.

Αλλες 3 κατηγορίες
Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν και άλλες τρεις κατηγορίες συνταξιούχων, οι οποίες αναμένουν να λάβουν αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά και αναδρομικά μέχρι τέλους του έτους, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση. 

Ειδικότερα:

  • n Αναδρομικά ενός έτους (από 1/9/2019 μέχρι 1/9/2020) έως 3.024 ευρώ θα λάβουν με τις συντάξεις Νοεμβρίου οι νέοι συνταξιούχοι κατ’ εφαρμογήν του νόμου Βρούτση. Επίσης τον ερχόμενο Οκτώβριο θα γίνει η καταβολή των κύριων συντάξεων (έως 252 ευρώ τον μήνα) αυξημένων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης όπως αυτά νομοθετήθηκαν με τον Ν. 4670/2020. Θα αφορά όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση (ισχύει από τις 28/2/2020).

  • n Αναδρομικά, τον Οκτώβριο, από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ σε όλες τις προσωρινές συντάξεις που έχουν βγει από τις 13/5/2016 και μετά.

  • n Αναδρομικά για τους συνταξιούχους που εργάζονται μετά τη μείωση της «ποινής» στο 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: