20 Αυγούστου 2020

Τελευταία μέρα πριν το lockdown στην Χαλκιδική - Η ανησυχία για τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων στην Θεσσαλονίκη


Τα «δίχτυα» του απλώνει παντού ο κορωνοϊός στην Θεσσαλονίκη. Δομές φροντίδας ηλικιωμένων, υγειονομικό προσωπικό, αστυνομικοί, δικαστήρια και επιχειρήσεις. Δεκάδες κρούσματα καταγράφονται καθημερινά, στην πλειοψηφία τους από ανθρώπους που γύρισαν από διακοπές, κυρίως από την Χαλκιδική.

Η «κλασσική αξία» για το καλοκαίρι των Θεσσαλονικέων - και όχι μόνο- περιμένει το ιδιότυπο Lockdown που θα ξεκινήσει από τις 06:00 αύριο Παρασκευή και θα διαρκέσει για δέκα μέρες μέχρι τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής:

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Στις περιοχές της Χαλκιδικής μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων και για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την δομή στον Εύοσμο

Η νέα διασπορά του κορωνοϊού που εντοπίστηκε σε οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο μικροσκόπιο των λοιμοξιολόγων.  Πρόκειται για τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εστία Παπαγεωργίου» που ανήκει στη Μητρόπολη Νεαπόλεως στον Εύοσμο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ράδιο Θεσσαλονίκη από τα 22 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, οι 15 είναι τρόφιμοι και 7 εργαζόμενοι.

Οι ηλικιωμένοι νοσηλεύονται πλέον στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο και φέρονται να παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα. Οι 7 θετικοί εργαζόμενοι τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Συνολικά στο γηροκομείο φιλοξενούνται 45 ηλικιωμένοι και 30 είναι οι εργαζόμενοι. Χθες όλοι οι υπόλοιποι - και εργαζόμενοι και τρόφιμοι- υποβλήθηκαν σε νέα τεστ με τα αποτελέσματά τους να αναμένονται σήμερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όσοι εργαζόμενοι ήταν σε άδεια και επέστρεψαν τις προηγούμενες ημέρες, υποβλήθηκαν σε τεστ και ήταν αρνητικά. Αυτό που εικάζεται είναι η πιθανή μετάδοση του ιού να προήλθε από ηλικιωμένη η οποία τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε ειδικό γιατρό και βγήκε από τη δομή.

Υπενθυμίζεται ότι από την διασπορά του κορωνοϊού στην δομή «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι έχουν καταλήξει έξι ηλικιωμένοι που νόσησαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν. 

Ανακοινώσεις από Πέτσα
Σήμερα Πέμπτη 20 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα.

Η ενημέρωση είναι προγραμματισμένη για τις 12:30, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Ο κ. Πέτσας αναμένεται να επαναλάβει όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση μετά από την προτροπή των ειδικών ενώ μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει το θέμα «επιστροφή στην εργασία από τις διακοπές» που απασχολεί τις τελευταίες τηλεδιασκέψεις για τον κορωνοϊό.



thessnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: