20 Αυγούστου 2020

Επιμόρφωση "κορονόπληκτων": 700 ευρώ το μήνα για όσους έμειναν χωρίς δουλειά το καλοκαίρι


Οι εποχικές επιχειρήσεις έχουν υποστεί μείωση εσόδων που ξεπερνούν ακόμη και με το 75-80% σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον κατά μέσο όρο. Η τουριστική σεζόν φαίνεται να κλείνει πρόωρα σε πολλές περιοχές λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων και πλέον πλησιάζει η ώρα του… λογαριασμού για τους εργαζόμενους.

Οι εποχικοί υπάλληλοι, όσοι δηλαδή απασχολούνται κάθε χρόνο σε εταιρείες εστίασης και τουριστικά καταλύματα, αναδεικνύονται στα μεγάλα "θύματα" -από οικονομικής άποψης- της πανδημίας και η ανάγκη άμεσης στήριξής τους θεωρείται πλέον επιτακτική. Δεκάδες χιλιάδες δεν απασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου και περιορίστηκαν στο επίδομα του προγράμματος αναστολής, δηλαδή τα 534 ευρώ. Λίγες χιλιάδες –δεν έχουν φτάσει καν στις 60.000- έχουν ενταχθεί και στο πρόγραμμα Συνεργασία κάτι που σημαίνει ότι εργάζονται για τέσσερις ώρες την ημέρα με το 80-100% του μισθού.

Το φλέγον ερώτημα είναι το εξής: τι γίνεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Οι εποχικοί υπάλληλοι ζουν με τις "οικονομίες" που κάνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και το επίδομα ανεργίας των 399 ευρώ που καταβάλλεται για περίοδο τουλάχιστον τριών μηνών. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων. Πόσοι φέτος δεν έχουν συγκεντρώσει τα ένσημα για να πάρουν το επίδομα ανεργίας; Πόσοι έμειναν χωρίς δουλειά με αποτέλεσμα να μην διαθέτουν το απαιτούμενο "κομπόδεμα" για τον χειμώνα;

Η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στήριξης για τη συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων καθώς ο κίνδυνος "φτωχοποίησης" είναι πολύ έντονος. Μέσα στις "ιδέες" που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να οργανωθεί –σωστά αυτή τη φορά- ένα πλάνο επιδοτούμενης κατάρτισης ώστε οι εργαζόμενοι και να απασχοληθούν μέσα στον χειμώνα αλλά και να αποκτήσουν επιπλέον δεξιότητες ενόψει και της επόμενης τουριστικής περιόδου. Το ζητούμενο είναι το οικονομικό κίνητρο συμμετοχής να είναι ισχυρό –ακόμη και 700 ευρώ μηνιαίως- ώστε να υπάρξει συμμετοχή.

Το ζητούμενο επίσης είναι να υπάρχει πέρα από την υποχρέωση συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης και μια διαδικασία πιστοποίησης των γνώσεων που θα αποκτηθούν ώστε να μην παραπέμπει η όλη ιδέα στην εμπειρία της άνοιξης. Τότε που τα προγράμματα κατάρτισης συνδέθηκαν στη συνείδηση των πολιτών μόνο με το δικαίωμα να εισπραχθούν 600 ευρώ χωρίς να υπάρξει καμία ουσιαστική επιμόρφωση και χωρίς να υπάρξει πιστοποίηση.
Δ
Εκτός από το πρόγραμμα κατάρτισης, θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις για την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Παράταση του προγράμματος "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ", πιθανή παράταση και του προγράμματος των αναστολών συμβάσεων εργασίας ενώ είναι πιθανή και η δημιουργία ενός προγράμματος "γέφυρα 2" ώστε να ενισχυθούν οι ενδιαφερόμενοι για την αποπληρωμή των δόσεων των στεγαστικών τους δανείων. (σ.σ υπάρχουν μισθωτοί οι οποίοι δεν έχουν αποκτήσει ακόμη τον χαρακτηρισμό του κορωνόπληκτου με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ.


thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια: