12 Σεπτεμβρίου 2020

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας: Δωρεάν Σχολικά είδη σε 350 μαθήτριες και μαθητές ευάλωτων οικογενειών του Δήμου Κατερίνης


Μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας και ομάδα εκπαιδευτικών της πόλης μας, πολύ πριν σημάνει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς 2020 – 2021, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ) έχει φροντίσει για την προμήθεια σχολικών ειδών τα οποία θα διατεθούν δωρεάν σε 350 μαθήτριες και μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Κατερίνης.

Για τον σκοπό αυτό έχουν ετοιμαστεί 350 αριθμημένες επιστολές οι οποίες άρχισαν να αποστέλλονται ηλεκτρονικά σε 41 σχολικά συγκροτήματα (5-15 σε κάθε σχολείο) όλων των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Κατερίνης. Οι επιστολές αυτές θα βρίσκονται στη διάθεση των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας, οι οποίοι όταν διαπιστώσουν, πως κάποιο παιδί δεν έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα σχολικά είδη, θα ενημερώνουν τη διευθύντρια/τον διευθυντή του σχολείου και θα παραδίδεται στον μαθητή/στη μαθήτρια μία από τις παραπάνω επιστολές σε κλειστό φάκελο με στόχο να φτάσει στους κηδεμόνες του παιδιού.

Οι επιστολές είναι ανώνυμες και φέρουν μόνο την υπογραφή του διευθυντή/της διευθύντριας και την σφραγίδα του σχολείου. Οι γονείς, με την επιστολή αυτή, θα έχουν την δυνατότητα, αν το επιθυμούν, να προμηθευτούν δωρεάν τα σχολικά είδη του παιδιού τους από τον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, στην οδό Φλέμινγκ 8, Δευτ., Τετ., και Παρ. από τις 18:00 έως 20:00.

Τα σχολικά είδη είναι ήδη συσκευασμένα σε χάρτινες τσάντες τριών διαφορετικών χρωμάτων με διαφορετικό περιεχόμενο για την 1η και 2α τάξη (πράσινο), 3η και 4η τάξη (κίτρινο), 5η και 6η τάξη (κόκκινο). Έτσι ο απαιτούμενος χρόνος για την παραλαβή των σχολικών ειδών θα είναι ελάχιστος.
Τα σχολεία που δεν θα χρειαστεί να διαθέσουν τις επιστολές που παρέλαβαν, θα έχουν τη δυνατότητα να τις μεταβιβάσουν σε άλλες σχολικές μονάδες της πόλης.

Η ΕΟΔνΠ δεν μπορεί να διαθέσει καμία συσκευασία χωρίς την υπογεγραμμένη και σφραγισμένη επιστολή από την διεύθυνση του σχολείου. Η επιλογή των δικαιούχων μαθητών γίνεται αποκλειστικά από τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας.

Το κόστος των σχολικών ειδών ανέλαβαν φέτος:
ο σύλλογος Förder- Freundeskreis Elliniko e.V. από το Αμβούργο,
το Γυμνάσιο Athené Luxemburg, ένα από τα αρχαιότερα και πιο σύγχρονα σχολεία της Ευρώπης, στο οποίο διδάσκονται ως κανονικό μάθημα οι δράσεις της ΕΟΔνΠ
το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Αθλητικών Επιστημών από την Κολονία
η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Ελλάδα του Λουξεμβούργου
οικογένειες φίλων και υποστηρικτών της ΕΟΔνΠ από την Αγγλία
ομάδα συμπατριωτών μας και φιλελλήνων Γερμανών από το Αννόβερο της Γερμανίας.

Τα υλικά έχουν αγοραστεί στην Ελλάδα με πρωτοβουλία των δωρητών.
Η δράση των σχολικών ειδών δεν είναι αποσπασματική και δεν γίνεται μόνο με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η ΕΟΔνΠ έχει αναλάβει ανελλιπώς, εδώ και 5 χρόνια, την υποχρέωση να οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών και το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου και έτσι να εξασφαλιστεί τουλάχιστον η γραφική ύλη για τις 350 οικογένειες μέχρι το τέλος κάθε σχολικής χρονιάς.

Η ΕΟΔνΠ δεν έχει κάνει τίποτα παραπάνω από το να αφουγκραστεί τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να λάβει υπόψη της τις οδηγίες της εκπαιδευτικής κοινότητας, έτσι ώστε ακόμη και το τελευταίο μολύβι να φτάσει στο παιδί και στην οικογένεια που το έχει πραγματικά ανάγκη. Στόχος μας εδώ και 5 χρόνια είναι η διαχείριση των υλικών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η ΕΟΔνΠ ευχαριστεί θερμά τους δωρητές, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας, την ομάδα εκπαιδευτικών, τις εθελόντριες και τους εθελοντές για την πολύμηνη συνεργασία που οδήγησε και φέτος σε αυτό το όμορφο συλλογικό αποτέλεσμα.

Στόχος της κοινής αυτής προσπάθειας, η οποία θα συνεχιστεί με ποικίλες δράσεις εντός των επόμενων εβδομάδων, είναι να μην στερηθεί κανένα παιδί στον τόπο μας την χαρά της γεμάτης σχολικής τσάντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: