12 Σεπτεμβρίου 2020

Προσωρινός καταυλισμός στο Καρά Τεπέ της Λέσβου

Το πεδίο βολής στο Καρά Τεπέ της Λέσβου μετατρέπεται μέσα σε λίγες ώρες σε έναν προσωρινό καταυλισμό ο οποίος θεωρητικά θα μπορούσε να εξυπηρετήσει για μικρό χρονικό διάστημα 18.000 ανθρώπους. Συγκεκριμένα, από το πρωί της Παρασκευής, σε αυτήν την τοποθεσία στήνονται μεθοδικά και με τη συνδρομή ελικοπτέρων του στρατού 3.000 σκηνές των έξι ατόμων η κάθε μία.
Ο απεσταλμένος της Ζούγκλας Νίκος Χριστοφάκης εισήλθε στο πεδίο βολής και έστειλε τα βίντεο και τις φωτογραφίες που ακολουθούν. Σημειώνεται πως στον νέο καταυλισμό δεν υπάρχουν βέβαια υποδομές. Δεν υπάρχουν υγειονομικές δομές και δεν έχουν βεβαίως προς το παρόν κατασκευαστεί τα απαραίτητα έργα για την τουλάχιστον προσωρινή αλλά απαραίτητη εξυπηρέτηση των ανθρώπων. Εικάζεται ότι έχει προβλεφθεί η μεταφορά αριθμού χημικών τουαλετών ενώ σημειώνεται ότι σε αυτό το πεδίο βολής δεν έχει διαπιστωθεί αν υπάρχει παροχή δικτύου πόσιμου νερού. Αυτά όμως αφορούν την επόμενη ημέρα.

Προς το παρόν οι μετανάστες και πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν σε αυτόν τον καταυλισμό περνούν πρώτα από έλεγχο και τεστ για Covid-19. Σύμφωνα με πληροφορίες εκεί γίνεται και η πρώτη χρήση στην Ελλάδα του νέου τεστ με τη μέθοδο ανάλυσης της σιέλου. Εάν κάποιος βρεθεί θετικός στον Covid-19 δεν εισέρχεται στον νέο καταυλισμό αλλά προωθείται σε άλλο χώρο στο νησί. Σε πρώτη φάση και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στον καταυλισμό αυτόν θα εγκατασταθούν περίπου 5.000 άτομα, κυρίως οικογένειες. Επισημαίνεται πως το σύνολο των μεταναστών και προσφύγων στον καταυλισμό της Μόριας ανερχόταν την ημέρα της μεγάλης πυρκαγιάς στα 12.700 άτομα. Οι μετανάστες που δεν παρουσιάζονται οικειοθελώς για να ενταχθούν στον νέο καταυλισμοί στο Καρά Τεπέ θα εντοπιστούν και θα μεταφερθούν από τις ενισχυμένες μονάδες των ΜΑΤ που βρίσκονται ήδη στο νησί. Μεταφέρθηκαν στη Λέσβο ως γνωστόν και κλούβες της αστυνομίας καθώς και αύρες τύπου «Αίαντα».


Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης, zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: