9 Σεπτεμβρίου 2020

"ΜΑΤΙ" - Γράφει η Κατερίνα Τσαλού

Το κίνημα της μάσκας έκανε την εμφάνισή του και στην Κατερίνη. Συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Κατερίνης την περασμένη Κυριακή και είπαν ΟΧΙ στις μάσκες.

Είναι λέει γονείς που δεν θέλουν τα παιδιά τους στα σχολεία να φοράνε μάσκες. Το «γιατί» είναι για τον καθένα διαφορετικό.

Άλλοι δήλωσαν πως δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορωνοιός, άλλοι ότι δεν πιστεύουν πως τα παιδιά θα προστατεύονται από τις μάσκες, άλλοι γιατί απλά πιστεύουν ότι όλα τα κάνει το μεγάλο κεφάλαιο για να ξεπουλήσει μάσκες.

Αδυνατώ να παρακολουθήσω τη σκέψη τους και την ανάγκη για διαμαρτυρία. Έχουν συμβεί πολλά και πολύ σοβαρότερα από την υποχρέωση κάποιου να φορέσει μάσκα σε κλειστό χώρο.

Μια απλή ερώτηση θα υποβάλλω: Διαμαρτυρήθηκαν όταν έκλεισαν τα σχολεία την περασμένη Άνοιξη ή ήταν από εκείνους που όταν το Υπουργείο αποφάσισε να τα ανοίξει πάλι φώναζαν;

Είναι εκείνοι που ζητούσαν απολυμάνσεις κάθε δυο μέρες ή είναι από εκείνους που μόλις κάποιο παιδί φταρνιζόταν έτρεχαν στο διευθυντή του σχολείου ζητώντας να μπει σε καραντίνα όλη η αίθουσα;

Δεν μπορώ λοιπόν να αντιληφθώ την αντίδραση. Ίσως να φταίω εγώ που είμαι μέρος ενός συστήματος που πιστεύει ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη άφησαν την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία λόγω covid.

Δεν έχω αποδεχθεί ποτέ σενάρια συνωμοσιολογίας και δεν θα το κάνω τώρα, επειδή μου επιβάλλουν για τη δική μου υποτυπώδη ασφάλεια να φορέσω μάσκα στο σούπερ μάρκετ ή στο γραφείο μου.

«Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας» και «Ελλάδα σημαίνει ορθοδοξία». Με αυτά τα συνθήματα σε μεγάλες πόλεις ξεχύθηκαν σε διαδηλώσεις.

Τι σχέση έχει η ορθοδοξία και η χρήση μάσκας; Ποιος βάζει χέρι στα παιδιά τους; Τι εννοούν; Θεός κι η ψυχή τους.

Φυσικά, αν τους ίδιους τους ανακοίνωνε η πολιτεία πως τα παιδιά τους θα πάνε στα σχολεία χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο, θα έβγαιναν στους δρόμους να διαδηλώσουν για την ανεύθυνη στάση του κράτους.

Πάμε πάλι από την αρχή.

Η μάσκα δεν είναι παρά μονάχα ένα προστατευτικό μέσο. Υποχρεωτικό για όλους μας όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους.

Τόσο απλό.

Σας αφήνω πάλι μουδιασμένους. Ξέρω.

Άλλα περιμένατε να διαβάσετε σήμερα. Κυκλοφορούν πολλά άξια σχολιασμού στην πόλη και το διαδίκτυο.

Είμαι σε φάση απεξάρτησης όμως. Διαβάζω επιλεκτικά και μόνον ο,τι δεν προσβάλλει την αισθητική μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: