10 Σεπτεμβρίου 2020

Ολοκληρωτική καταστροφή στη Μόρια


Απόγνωση, φόβος και αγωνία κυριαρχούν πλέον -περισσότερο ίσως τώρα παρά ποτέ- για την επόμενη μέρα και τι αυτή επιφυλάσσει. Το επισφαλές μέλλον των 13.000 μεταναστών και προσφύγων που διαβιούσαν τους τελευταίους πολλούς μήνες στο ΚΥΤ της Μόριας χαρακτηρίζεται πια -για ακόμα μια φορά στη ζωή τους- από πλήρη αβεβαιότητα, αφού λόγω της πυρκαγιάς καταστράφηκε ολοσχερώς η δομή που τους φιλοξενούσε.

Το οριστικό «τέλος» της δομής επήλθε το βράδυ της Τετάρτης, αφού μια δεύτερη φωτιά ήρθε να καταστρέψει ό,τι είχε απομείνει. Πλέον χιλιάδες μετανάστες διαμένουν και κοιμούνται στους δρόμους, στην ύπαιθρο, σε κάποιο παγκάκι εάν βρουν. Πολλοί από αυτούς θέλουν να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης, με την ελπίδα αυτή τη φορά θα καταφέρουν να ταξιδέψουν προς την ηπειρωτική χώρα, αυτό το ενδεχόμενο όμως έχει αποκλειστεί. Μόνο λίγες εκατοντάδες μετανάστες, μέλη ευπαθών ομάδων, αναχώρησαν με πτήσεις από το νησί. 


Οι υπόλοιποι θα πρέπει να περιμένουν να δουν τι τους επιφυλάσσουν τα κυβερνητικά μέτρα που θα ληφθούν για αυτούς, ενώ κάποιοι θα διαμείνουν σε σκηνές και άλλοι σε πλωτά μέσα που θα επιστρατευθούν. Κι όλα αυτά, σε ένα νησί το οποίο ασφυκτιά εδώ και χρόνια από το πρόβλημα, με την πλειοψηφία των κατοίκων να δηλώνουν ότι δεν αντέχουν άλλο την κατάσταση και να απαιτούν την πλήρη αποσυμφόρηση του τόπου τους από τους μετανάστες - και σίγουρα όχι την κατασκευή νέας δομής φιλοξενίας, έστω και κλειστής.

Ο φακός του zougla.gr βρέθηκε στο κατεστραμμένο -διαβόητο παγκοσμίως- ΚΥΤ της Μόριας και κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες με μετανάστες να προσπαθούν να... περισώσουν ό,τι σώζεται από τα υπάρχοντά τους, που σίγουρα θα τους χρειαστούν για τη δύσκολη συνέχεια.






Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης, zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: