10 Σεπτεμβρίου 2020

"Καταπέλτης" ο Μακρόν: Η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο



Αυστηρό μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν έστειλε πριν από λίγο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Λίγο πριν την κατ ιδίαν συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Ευρώπη να έχει μια "πιο ενιαία και ξεκάθαρη” φωνή απέναντι στην Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, "δεν είναι πλέον εταίρος” στην ανατολική Μεσόγειο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κορσική πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης (MED7).

"Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με την κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν, η οποία σήμερα επιδίδεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές” και πρέπει "να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της”, τόνισε ο Μακρόν. Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι "επιθυμώ βαθιά να ξεκινήσει και πάλι ένας γόνιμος διάλογος με την Τουρκία”.

"Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης” απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε στην περιοχή, εξήγησε ο Μακρόν. "Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας”, υπογράμμισε ο ίδιος.

"Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή”, κατήγγειλε ο Μακρόν.
Τι είπε για τη Μόρια
Παράλληλα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κορσική ο Γάλλος πρόεδρος, οικοδεσπότης της MED7, επεσήμανε ότι η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για την ανάληψη συντονισμένης δράσης προκειμένου να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το ΚΥΤ στη Μόρια.

Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται πάνω σε μια κοινή πρόταση για να δεχθούν πρόσφυγες, κυρίως ανήλικους, που έχουν μείνει άστεγοι μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ της Μόριας, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

"Μια πρώτη συντονισμένη απάντηση” με τη Γερμανία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σχολίασε ο Μακρόν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι ο ίδιος και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επιθυμούν να "υποβάλλουμε μια πρόταση (...) και να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται να δεχθούν πρόσφυγες, κυρίως ανήλικους, που βρίσκονται σε αυτούς τους καταυλισμούς”.

"Οι φρικτές εικόνες, η φρικτή πραγματικότητα” σημαίνει ότι "πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και παράλληλα να σταθούμε στο ύψος των ευρωπαϊκών αξιών”, τόνισε ο Μακρόν.

Τετ α Τετ Μητσοτάκη και Μακρόν
Θα ακολουθήσει η κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Γάλλο Πρόεδρο στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος). Λίγο πριν την έναρξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με την στήριξη της Γαλλίας στις ελληνικές θέσεις να είναι αναμφισβήτητη, αλλά θα υπάρξει και η τελική συμφωνία για τα εξοπλιστικά μετά τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι να πέσουν οι υπογραφές.

 Οι άριστες προσωπικές σχέσεις που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμμανουέλ Μακρόν επιβεβαιώθηκαν λίγες ώρες πριν από την συνάντηση τους. Με ανάρτηση του στο Facebook, και μάλιστα στα ελληνικά, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην χώρα μας για την καταστροφή της Μόριας. "Η πυρκαγιά ενός προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο αποτελεί ένα επιπλέον δράμα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση. Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η νέα ελληνοτουρκική κρίση ο Εμμανουέλ Μακρόν ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου. Με παρεμβάσεις του τόσο προς τις ΗΠΑ όσο και το Βερολίνο αλλά και με την αποστολή του αεροπλανοφόρου "Charles de Gaulle" στην ανατολική Μεσόγειο έδειξε έμπρακτα την στήριξη του, αλλά και την αντίθεση του στον ρόλο που επιχειρεί να διαδραματίσει η Τουρκία παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στην Κορσική
Ο πρωθυπουργός φθάνει το μεσημέρι στην Κορσική και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Cargese. Στη συνέχεια για τις 16:00 είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και για τις 17:30 η συμμετοχή του στην ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης υπό την προεδρία του κ. Μακρόν.

Στις 19:30, θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου και η σημερινή μέρα θα κλείσει με επίσημο δείπνο.


thetoc.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: