8 Σεπτεμβρίου 2020

Δημόσιο: Σαρωτικές αλλαγές στις προσλήψεις

Οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα γίνονται μία φορά τον χρόνο με εξετάσεις στα πρότυπα των Πανελληνίων, όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάυ. Με βάση το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών καταργείται η μοριοδότηση πτυχίων και μεταπτυχιακών στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Συγκεκριμένα, ο βαθμός του πτυχίου και ο αριθμός των μεταπτυχιακών δεν θα δίνουν προβάδισμα σε κάποιον υποψήφιο για πρόσληψη στο Δημόσιο, αφού δεν θα μοριοδοτούνται. Μέχρι τώρα, τα τυπικά προσόντα, σε πολλές περιπτώσεις, αρκούσαν. Πλέον, οι περισσότερες δεξιότητες θα αποδεικνύονται μέσω γραπτών εξετάσεων, κάθε φθινόπωρο, όπου θα γίνεται ένας πανελλήνιος διαγωνισμός. Επίσης, θα υπάρχει τράπεζα θεμάτων για όλους και οι ερωτήσεις θα κληρώνονται. Η εξέταση θα γίνεται στο γνωστικό πεδίο, θα ακολουθεί τεστ δεξιοτήτων και προσωπικότητας, κοινό για όλους. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί πως θα υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, όλα θα γίνονται ταχύτερα, αποτελεσματικότερα, αξιοκρατικότερα - σε αυτό το τρίπτυχο στηρίζεται ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών πρόσληψης στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Από τον εν λόγω νόμο διατηρείται η αντικειμενικότητα στον τρόπο επιλογής των υποψηφίων και ενισχύονται περαιτέρω δύο παράμετροι: η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, που θα οδηγήσει σε ταχύτερη διεκπεραίωση των προσλήψεων και η αξιοκρατία στην επιλογή προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: