15 Οκτωβρίου 2020

Κοροναϊός : Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στο Παρίσι και άλλες 8 πόλεις


Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης τίθεται από τις 17 Οκτωβρίου ολόκληρη η Γαλλία, ενώ στο κέντρο του Παρισιού και 8 άλλες μεγάλες πόλεις η κυκλοφορία θα απαγορεύεται το βράδυ.
Όπως ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, στο κέντρο του Παρισιού (Ile-de-France), καθώς και στη Λυόν, τη Λιλ, την Τουλούζη, τη Ρουέν, το Μοντπελιέ, το Σεντ Ετιέν, στη Μασσαλία (Aix-Marseille) και στη Γκρενόμπλ θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.
 

Το μέτρο αυτό θα έχει ισχύ για ένα μήνα (μέχρι τις 17 Νοεμβρίου), αλλά ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι στόχος του είναι να το επεκτείνει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου – συνολικά για έξι εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια των ωρών της απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν θα μπορεί κανείς να πάει σε εστιατόρια ή να επισκεφθεί φίλους, συνέχισε ο Μακρόν. Δεν θα υπάρξουν όμως περιορισμοί στα δημόσια μέσα μεταφοράς, ούτε απαγόρευση ταξιδιών μεταξύ διαφορετικών περιοχών της Γαλλίας.

Το πρόστιμο για την κυκλοφορία κατά τις «απαγορευμένες» ώρες της νύχτας θα είναι τα 135 ευρώ. Στις πόλεις αυτές, πάντως, θα συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία των θεάτρων, των εστιατορίων και των μπαρ τις υπόλοιπες ώρες.

Για τα επαγγέλματα που θα επηρεαστούν από την παραπάνω απαγόρευση (ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός), ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σειρά στήριξης μέτρων με τη δυνατότητα εργασίας εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης.

«Κανόνας των έξι» και στη Γαλλία

Παράλληλα, για την υπόλοιπη χώρα ο Γάλλος πρόεδρος, ακολουθώντας τα βήματα του Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε τον «κανόνα των έξι» για τις συναθροίσεις. «Όταν καλούμε φίλους στο σπίτι, δεν θα είμαστε περισσότεροι από 6», είπε και συμπλήρωσε ότι από τον κανόνα αυτόν εξαιρούνται οι μεγάλες οικογένειες.

Ο Μακρόν αναγνώρισε ότι η Γαλλία βρίσκεται υπό ένα δεύτερο κύμα του κοροναϊού, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν έχει χαθεί ο έλεγχος. Πρόσθεσε ότι το lockdown είναι το τελευταίο μέτρο και ότι πέρα από τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα, η ζωή θα συνεχιστεί κανονικά: τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, τα ΜΜΜ, οι εταιρείες και οι μετακινήσεις από διαφορετικές περιοχές της Γαλλίας θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Η κυβέρνηση σημείωσε ότι η πανδημία συνιστά «καταστροφή για τη δημόσια υγεία» που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και δικαιολογεί τη λήψη αυστηρών μέτρων.
Τα «μαύρα» στατιστικά της πανδημίας στη Γαλλία

Σήμερα, η Γαλλία ανακοίνωσε 22.591 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε έξι ημέρες που ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 20.000 σε 24ωρη βάση.

Καταγράφηκαν επίσης 104 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 33.037.

Συνολικά, τα κρούσματα φτάνουν τα 779.063 από την αρχή της πανδημίας.

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας έκαναν γνωστό εξάλλου ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-19 ξεπέρασε σήμερα τους 9.100, για πρώτη φορά από τις 25 Ιουνίου.

Επίσης, τη Δευτέρα έσπασε το ρεκόρ των διασωληνωμένων για πρώτη φορά από τα τέλη Μαϊου, με 1.500 ασθενείς σε ΜΕΘ.
 
 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: