8 Οκτωβρίου 2020

Συνεχίζεται αύριο η δίκη για τις ποινές της εγκληματικής οργάνωσης

Δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ακρόασης για την απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, καθώς, περίπου στις 7 το απόγευμα η έδρα ανακοίνωσε διακοπή, με την δίκη να μεταφέρεται να αύριο στις 11 το πρωί.

Περίπου από τη 1 το μεσημέρι οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων αναλώθηκαν σε μία μονότονη συζήτηση επί των ελαφρυντικών, επαναλαμβάνοντας, μέσες άκρες, τις χθεσινές τους τοποθετήσεις.

Αύριο θα συνεχιστούν οι δευτερολογίες επί των ελαφρυντικών από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Αναφορικά με τους καταδικασθέντες βουλευτές, σήμερα τοποθετήθηκε μόνο η συνήγορος των Αλεξόπουλου και Μπούκουρα, συνεπώς απομένουν οι δευτερολογίες των συνηγόρων των υπόλοιπων 16 πρώην βουλευτών της εγκληματικής οργάνωσης.

Η απόφαση των δικαστών και οι ποινές

Η απόφαση των δικαστών επί των ελαφρυντικών θα οριοθετήσει το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν. Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές θα κυμανθούν από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.

Σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές θα είναι από 1 έως 5 έτη κάθειρξης.

Κανένα ελαφρυντικό για την ηγεσία δεν αναγνωρίζει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε νωρίτερα να απορριφθούν συλλήβδην όλα τα ελαφρυντικά, τα οποία ζήτησαν οι καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση, εφόσον το δικαστήριο δέχτηκε ότι πρόκειται για ένωση προσώπων που συνεστήθη και διέπραξε τέλεση ανθρωποκτονιών και η δράση τους έπληξε το δημοκρατικό πολίτευμα. Πρότεινε, επίσης, να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό μη τέλεσης αδικημάτων (διάταξη 187, παρ. 6)  σε όσους έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά δεν συνδέονται με συγκεκριμένη κακουργηματική πράξη (δηλαδή στους έντεκα της κοινοβουλευτικής ομάδας που δεν είναι διευθυντές και στους Μπαρέκα, Δασκαλάκη, Χατζηδάκη, Πανταζή, Μπαρέκα, Παπαβασιλείου, Τσακανίκα). Η εισαγγελέας δεν δέχτηκε το ίδιο ελαφρυντικό να δοθεί και σε όσους έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκος, Παππάς, Λαγός, Κασιδιάρης, Γερμενής, Παναγιώταρος, Ματθαιόπουλος).  

«Παρών» όπως πάντα η οικογένεια Φύσσα

Τη συνεδρίαση παρακολούθησε, όπως πάντα, η οικογένεια του δολοφονημένου μουσικού. Η Μάγδα και ο Τάκης Φύσσας προσήλθαν σήμερα στο Εφετείο, χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Νωρίτερα, η μητέρα του Παύλου είχε βρεθεί στο σημείο του φόνου του στο Κερατσίνι όπου άφησε λουλούδια και επανέλαβε ότι «δικαιώθηκε η κοινωνία».

Το προηγούμενο βράδυ η κ. Φύσσα είχε χαρακτηρίσει «ιστορική νίκη» για την Δημοκρατία την απόφαση και σε αναμονή των ποινών είχε εκδηλώσει την προσδοκία η επόμενη ημέρα να εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο.

Ποιοι κατηγορούμενοι βρέθηκαν στην αίθουσα

Παρόντες στο εδώλιο ήταν οι καταδικασθέντες για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα, Αγγος, Μιχάλαρος, Σκάλκος, Χρυσαφίτης, Τσαλίκης, Ν. Τσορβάς, Θ. Τσορβάς, Καλαρίτης και δύο από τους καταδικασθέντες για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, οι Καστρινός και Χατζηδάκης. Στο εδώλιο και ο πρώην γραμματέας της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, Μπαρέκας, που καταδικάστηκε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ο ίδιος έχει καταδικαστεί και για την επίθεση της Χρυσής Αυγής στο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: