20 Οκτωβρίου 2020

Διπλωματική αντεπίθεση Ελλάδας: Ζητά αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ - Τουρκίας


Η Ελλάδα αποδεικνύει πως είναι αποφασισμένη να εντείνει τις κινήσεις της στο διπλωματικό πεδίο και χρησιμοποιεί τα όπλα που έχει στη φαρέτρα της για να αντιπαρατεθεί στην τουρκική προκλητικότητα. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα Τρίτη ζήτησε την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως χτες Δευτέρα η Αθήνα ξεκίνησε να δημοσιοποιεί εντονότερα τις τουρκικές προκλήσεις, περιγράφοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με την ευθύνη της Άγκυρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του σήμερα προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Η Ελλάδα θέλει να καταστήσει σαφές στους διεθνείς οργανισμούς αλλά και στις ΗΠΑ πως δεν φέρει καμία ευθύνη αν απαντήσει, στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρήσει να περάσει την "κόκκινη" γραμμή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Η Άγκυρα δείχνει ξεκάθαρα πλέον πως επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο. Οι απειλές του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ περί αποστολής γεωτρύπανου στην περίπτωση που το "Oruc Reis" εντοπίσει κάτι σημαντικό, έριξε νέο λάδι στη φωτιά, επιβεβαιώνοντας πως πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν είναι να στήσει πολεμικό σκηνικό στην περιοχή. Η Αθήνα απάντησε σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους. "Θα πρέπει να το εξετάσει πολύ προσεχτικά η Τουρκία" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως "θα προασπίσουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα".

Η Αθήνα πιέζει για εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα

Η ελληνική πλευρά σε όλες τις διπλωματικές επαφές επαναλαμβάνει διαρκώς την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για να υπάρξει εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε αρκετές φορές το επίμαχο ζήτημα. "Μέσα στην εργαλειοθήκη των μέτρων που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάθεσή της, για να μπορέσει να επηρεάσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλητικές συμπεριφορές της, είναι πλέον και το εμπάργκο όπλων". Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμά η Αθήνα πως θα πονέσει την Τουρκία καθώς έχει καταφέρει να ανοίξει πολλά μέτωπα.




thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια: