20 Οκτωβρίου 2020

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" η Βόρεια Ελλάδα - Προ των πυλών νέα lockdown


Σφίγγει ο κλοιός του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, αφού η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες τις φέρνει ένα βήμα πιο κοντά το lockdown.

Η Κοζάνη έχει ήδη "προαχθεί" στο επίπεδο 4 της αυξημένης επικινδυνότητας και έχουν επιβληθεί μέτρα καραντίνας. Έντονη είναι η ανησυχία ότι την ίδια τύχη θα έχουν τα Ιωάννινα, η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης και η υγειονομική επιβάρυνση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά την τηλεδιάσκεψη επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες. Τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο "πορτοκαλί" επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.

Παράλληλα συζητήθηκαν οι επιλογές που υπάρχουν για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, με δεδομένες τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες και εξετάστηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Υπογραμμίστηκε δε ο αυξημένος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

ΕΟΔΥ: 49 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, 49 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Σημειώνεται ότι στον νομό Κοζάνης, που βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς κινδύνου, βρέθηκαν 21 νέα.

Ανησυχία προκαλεί ο αριθμός των κρουσμάτων στον νομό Σερρών, καθώς μέσα σε μια μέρα εντοπίστηκαν 28. Στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, τα κρούσματα κινούνται σε μονοψήφιους αριθμούς ανά νομό. Συνολικά τα νέα κρούσματα στην Περιφέρεια είναι 91.

Κορονοϊός - Σέρρες: Συναγερμός από τον δήμαρχο - Η κατάσταση είναι κρίσιμη, κοντεύουμε τα τριψήφια κρούσματα

Δραματική έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας του κορονοϊού απηύθυνε ο δήμαρχος Σερραίων Αλέξανδρος Χρυσάφης, καθώς όπως αποκάλυψε στις Σέρρες τα κρούσματα πλησιάζουν τριψήφιο αριθμό χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην πόλη ιδιαίτερα κρίσιμη μετά και τον εντοπισμό 6 φοιτητών θετικών στον ιό στο ΤΕΦΑΑ της πόλης.

Ο κ.Χρυσάφης προειδοποίησε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για την επιβολή τοπικού lockdown στις Σέρρες, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων ενώ τόνισε ότι η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στις Σέρρες.

Ταυτόχρονα γνωστοποίησε ότι ήδη με επείγουσα επιστολή προς τον ΕΟΔΥ ζήτησε να έρθει άμεσα κλιμάκιο στις Σέρρες για τη διεξαγωγή τεστ και ιχνηλάτηση επαφών του κρουσμάτων ενώ ανακοίνωσε ότι οργανώθηκε στον Δήμο Σερρών Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, η οποία θα αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα και θα λαμβάνει αναλόγως μέτρα.

 

Έκτακτα μέτρα στις Σέρρες

Ο δήμαρχος Σερραίων, ανακοίνωσε την λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία των δημοτών και του προσωπικού του Δήμου Σερρών από τη μετάδοση του κορονοϊού υπογραμμίζοντας πως "δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας".

Όπως είπε ο κ.Χρυσάφης, μετά από πολύωρη σύσκεψη της εν λόγω ομάδας σήμερα το πρωί αποφασίστηκαν τα εξής έκτακτα μέτρα με στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας:

Η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του Δήμου Σερρών θα γίνεται μόνο με ραντεβού και μόνο εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης και έκδοσης ηλεκτρονικών πιστοποιητικών.

Καθημερινά θα πραγματοποιούνται απολυμάνσεις και ψεκασμοί από συνεργεία του Δήμου σε δημοτικά και δημόσια κτήρια, καθώς και σε αύλειους χώρους σχολείων και κύριους δρόμους στην πόλη και τα χωριά.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες στα δημοτικά κτήρια.

Λειτουργία Γραφείου Ενημέρωσης για τεχνικά και διοικητικά θέματα covid στον Δήμο Σερρών.

Ενίσχυση της αστυνόμευσης για αποφυγή του συνωστισμού σε εξωτερικούς χώρους και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Δραματική έκκληση προς τους πολίτες

"Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους και έκκληση στους Δημότες να ελαχιστοποιήσουν τις επαφές τους εκτός σπιτιού", τόνισε ο κ.Χρυσάφης και πρόσθεσε πως "σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμάχους όλους τους πολίτες, που θα πρέπει να δείξουν επιτέλους στάση ευθύνης. Σε λίγες ημέρες μπορεί τα κρούσματα να φθάσουν σε τριψήφιο νούμερο".

"Ο συνωστισμός σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η συμπεριφορά μας το τελευταίο διάστημα έδειξαν ότι δεν έχουμε την ατομική και κοινωνική ευθύνη στον βαθμό που πρέπει. Τα αποτελέσματα είναι να κινδυνεύουν συνάνθρωποί μας", κατέληξε ο δήμαρχος Σερραίων.

 

Έξι φοιτητές θετικοί στο τμήμα ΤΕΦΑΑ στις Σέρρες

Έξι φοιτητές στο Τμήμα ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ στις Σέρρες διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Οι πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος σε ανακοίνωσή τους ενημερώνουν για τα κρούσματα στις Σέρρες και τα μέτρα που ελήφθησαν, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε κρούσματα κορονοϊού σε φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, μετά από εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στο campus.

"Το ΑΠΘ έχει πλήρη εικόνα για όσα συμβαίνουν στους χώρους του και θα συνεχίσει να ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες για όσα το αφορούν. Η διαστρέβλωση γεγονότων, αν κάτι εξυπηρετεί, σίγουρα δεν είναι η ενημέρωση και η προστασία της δημόσιας υγείας", τονίζουν οι πρυτανικές Αρχές και γνωστοποιούν ότι "στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Σερρών, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου διαγνώστηκαν θετικοί/θετικές στον κορονοϊό συνολικά έξι φοιτητές/φοιτήτριες όλων των ετών", ότι "ένα ακόμη πιθανό κρούσμα διερευνάται", καθώς και ότι "μετά από επικοινωνία και με τους έξι φοιτητές/φοιτήτριες, που διαγνώστηκαν θετικοί/θετικές στον κορονοϊό, κατά την ιχνηλάτηση των επαφών τους διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον δύο εξ αυτών ήρθαν σε επαφή με συμφοιτητές/συμφοιτήτριές τους από άλλα τμήματα και έτη του ΤΕΦΑΑ Σερρών, έχοντας λάβει μέρος σε εκδήλωση υποδοχής πρωτοετών στις Σέρρες".

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί

Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει εξειδικεύσει η επιτροπή Covid-19 του ΑΠΘ, αποφασίστηκαν τα εξής, για τα οποία οι φοιτητές/φοιτήτριες του Τμήματος Σερρών έχουν ενημερωθεί ήδη σχετικά:

- Αναστολή μέχρι νεωτέρας της διά ζώσης διδασκαλίας όλων των μαθημάτων του ΤΕΦΑΑ Σερρών και διεξαγωγή τους με τηλεδιάσκεψη.

- Καραντίνα 14 ημερών για όλους τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες και τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες των διά ζώσης μαθημάτων του ΤΕΦΑΑ Σερρών.

- Καραντίνα 14 ημερών σε όλες τις επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ως "επαφές" ορίζονται τα πρόσωπα με τα οποία ήρθαν σε επαφή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι 48 ώρες πριν από τη διενέργεια του θετικού τεστ.

- Απολύμανση των γυμναστηρίων και των εργαστηρίων όπου διεξήχθησαν μαθήματα.

Η κατάσταση στην περιφέρεια Ιωαννίνων

Στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε γειτονιές της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και σε εργαζόμενους στην εστίαση ώστε να ελεγχθεί η διασπορά, αναμένεται να ξεκινήσουν από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην πόλη, σύμφωνα με δηλώσεις από την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου, Αγνή Νάκου, στην ΕΡΤ Ιωαννίνων.

Από τους ελέγχους του Σαββατοκύριακου, εντοπίστηκαν νέες πηγές κορονοϊού στο Μέτσοβο Ιωαννίνων και στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας. Συγκεκριμένα, από τα 23 κρούσματα που ανακοινώθηκαν στα Ιωάννινα την Κυριακή, τα 7 εντοπίζονται στο Μέτσοβο, εκ των οποίων νοσούν τόσο γιατρός όσο και νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας. Ακόμα 8 κρούσματα εντοπίστηκαν τη Δευτέρα.

 

Τι συμβαίνει στην Καστοριά

Η εξέλιξη της πανδημίας στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ήταν το αντικείμενο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Σαββόπουλος, ο οποίος τόνισε πως "οι επόμενες τρεις μέρες είναι κρίσιμες για το αν η Καστοριά μείνει στο επίπεδο 3 ή περάσει στο επίπεδο 4- αυξημένου κινδύνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται".

Ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε πως οι υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων μάλλον σχετίζονται με το γεγονός ότι στην περιοχή πραγματοποιούνται πολλά τεστ από το Νοσοκομείο, την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια.

"Στην Καστοριά γίνονται από 70 μέχρι 100 τεστ ημερησίως και μέσα στον Οκτώβριο έγιναν περίπου 1500, μέσω των οποίων εντοπίστηκαν 106 κρούσματα. Οι περισσότεροι από τους φορείς έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα και δε χρήζουν νοσηλείας. Τον Οκτώβριο από την Καστοριά τρεις άνθρωποι διακομίστηκαν στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο και ένας για προληπτικούς λόγους σε νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη", είπε.



thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια: