21 Οκτωβρίου 2020

Η "μάχη" του βυθού: "Αόρατα" τα ελληνικά υποβρύχια - Ο ελληνικός Στόλος εντόπισε όλα τα τουρκικά


Τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί με το Oruc Reis και να κλιμακώνει την ένταση παρατείνοντας την παράνομη Navtex ανοιχτά του Καστελόριζου και ζητώντας παράλληλα αποστρατικοποίηση νησιών, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας διεξάγεται η "μάχη" του βυθού, με τα ελληνικά υποβρύχια να παραμένουν "αόρατα" και τα τουρκικά να εντοπίζονται διαρκώς.

Η Άγκυρα διαπιστώνει ότι απέναντι στην παραβατικότητα που επιδεικνύει βρίσκει το ελληνικό πολεμικό ναυτικό να έχει στήσει ένα "πλωτό τείχος" από τα ελληνικά πλοία. Αυτό όμως που δεν βλέπει και της προκαλεί τεράστια νευρικότητα είναι τα ελληνικά υποβρύχια, τα οποία παραμένουν "αόρατα" με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να μην μπορεί να τα εντοπίσει.

Με fake news απαντούν οι Τούρκοι στην ελληνική υπεροχή

Ενδεικτικό άλλωστε του εκνευρισμού των Τούρκων για το θέμα είναι και τα προπαγανδιστικά δημοσιεύματα που ήθελαν το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να έχει εντοπίσει τα ελληνικά υποβρύχια. Ο Τουρκικός στρατός μάλιστα είχε δώσει και βίντεο από υποτιθέμενο ελληνικό υποβρύχιο που είχαν εντοπίσει. Μόνο που τα δημοσιεύματα βγήκαν με καθυστέρηση δέκα ημερών και ενώ είχαν χάσει τη μάχη του βυθού μη μπορώντας να εντοπίσουν ούτε ένα ελληνικό υποβρύχιο.

 

Είναι προφανές ότι οι επιχειρησιακές επιτυχίες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού "πόνεσαν" τους Τούρκους που επιχειρούν αντιπερισπασμό. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, οι ελληνικές δυνάμεις ανθυποβρυχιακού πολέμου εντοπίζουν ασταμάτητα τα τουρκικά υποβρύχια, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες το πολεμικό ναυτικό έχει ξετρυπώσει τρία.

 

Αντίθετα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ακόμα και αν έχουν επιστρατεύσει όλο τον ανθυποβρυχιακό της στόλο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ελικόπτερα και κατασκοπευτικά αεροσκάφη ειδικά εξοπλισμένα για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων δυνάμεων, δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια.

 

Η ελληνική υπεροχή στο συγκεκριμένο τομέα, επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι στην προηγούμενη παραβατικότητα που επέδειξε η Άγκυρα, το υποβρύχιο τύπου 214 "Παπανικολής" του Πολεμικού Ναυτικού κατόρθωσε να παραμείνει άφαντο για 34 συνεχόμενες ημέρες στο βυθό. Τότε μάλιστα ο υπ. Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υποβρυχίων που διαθέτει η χώρα μας αναφέροντας χαρακτηριστικά "ακόμα ψάχνουν να τα βρουν οι Τούρκοι. Έχουν ένα σιωπηλό σύστημα που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά!".

 

Πλωτό τείχος από τα ελληνικά πλοία

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο κινείται πάντα εντός της περιοχής που παράνομα έχει δεσμευτεί με την Navtex, έφτασε στο νοτιοδυτικότερο σημείο του πλου του και πήρε την στροφή με κατεύθυνση και πάλι την περιοχή του Καστελλόριζου.

Η ταχύτητα με την οποία κινείται είναι χαμηλή, κάτι που δείχνει ότι θα προσεγγίσει το Καστελλόριζο τις βραδινές ώρες.

Πάντως, στη δημοσιότητα δόθηκε φωτογραφικό υλικό από την παρουσία των ελληνικών πλοίων στο σύμπλεγμα Καστελόριζου. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή έχοντας στήσει ένα θαλάσσιο "τείχος" στην περιοχή με στόχο να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 Με νέες Navtex ζητά αποστρατικοποίηση Λήμνου, Σαμοθράκης και Άη Στράτη

Χτες Τρίτη η Άγκυρα εξέδωσε δύο νέες Navtex, μέσω των οποίων αξιώνει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.

Ουσιαστικά, η Τουρκία, με τις νέες Navtex θέλησε να απαντήσει στις ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Σε αυτές αναφέρει ότι η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Άη Στράτη, επικαλούμενη την Συνθήκης της Λωζάννης.

Η Τουρκία αμφισβητεί εδώ και δεκαετίες το δικαίωμα παρουσίας αμυντικών δυνάμεων πάνω στα νησιά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση των σχετικών συνθηκών.

Οι νέες αντι-NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1310/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 20-10-2020 20:27)

TURNHOS N/W : 1310/20
AEGEAN SEA

1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA27-223/2020 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF SEMOTHRACE AND LEMNOS(LIMNOS) ISLANDS SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.

2.ADDITIONALLY,SOME PART OF THE AREA MENTIONED IN LA27-223/20 OVERLAPS WITH IZMIR TURK RADIO NAVTEX NR. IA11-0032/20 MESSAGE.

3. CANCEL THIS MESSAGE 211000Z OCT 20.

TURNHOS N/W : 1309/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 20-10-2020 20:26)

TURNHOS N/W : 1309/20
AEGEAN SEA

1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA26-222/20 AND LA28-224/20 ARE VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF AYA EVSTRATIOS(AG.EYSTRATIOS) ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.

2. CANCEL THIS MESSAGE 231001Z OCT 20.



thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια: