21 Οκτωβρίου 2020

Κορονοιος: "Ξέφυγε" η Βόρεια Ελλάδα - Ένα βήμα πριν από το lockdown η Καστοριά και τα Γιάννενα


 Στο "κόκκινο" επίπεδο αυξημένου κινδύνου και σε lockdown αναμένεται να μπουν Ιωάννινα και Καστοριά, οι οποίες παίρνουν σειρά μετά την Κοζάνη, και στο "πορτοκαλί" η Θεσσαλονίκη.

 Η επικύρωση της αλλαγής χρωματισμού και αλλαγής επιπέδου επικινδυνότητας, αναμένεται να έρθει σήμερα, όπως επισημαίνουν αξιόπιστες πηγές, μετά την συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την ανάλυση των ήδη επιβαρυμένων επιδημιολογικών στοιχείων. Οι ανακοινώσεις -αν δεν αυξηθούν ραγδαία τα επιδημιολογικά δεδομένα σε αυτές τις περιοχές- θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ακολουθήσουν την αλλαγή επιπέδου, Κόρινθος, Σέρρες, ίσως και Βοιωτία, περιοχές που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις κρουσμάτων.

Το lockdown στα Ιωάννινα και την Καστοριά, οι οποίες από το πορτοκαλί περνούν στο κόκκινο επίπεδο προέρχεται από την ανάλυση των δεδομένων τις τελευταίες 14 ημέρες, καθώς η πρώτη περιοχή παρουσιάζει 263 ενεργά κρούσματα και 124 η δεύτερη. Νούμερα ανησυχητικά ανά 100.000 κατοίκους, ενώ αντίστοιχα ανησυχητική είναι η ανάλυση της διασποράς του ιού στον πληθυσμό.

Σε αυξημένη επιτήρηση

Σε αυξημένη επιτήρηση από το κίτρινο επίπεδο επιτήρησης, στο πορτοκαλί αυξημένης επιτήρησης, θα μπει η Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσιάζει 652 ενεργά κρούσματα. Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας "σειρά" στην αλλαγή επιπέδου θα πάρει η Κορινθία από το κίτρινο στο πορτοκαλί και οι Σέρρες από το πράσινο στο κίτρινο.

Αυτή τη στιγμή, πανελλαδικά υπάρχουν 5.185 ενεργά κρούσματα και 6.618 ιχνηλατημένες στενές επαφές τους σε κατ’ οίκον περιορισμό. Δηλαδή συνολικά 11.595 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 12 Μαρτίου έως χθες, συνολικά είχαν καταγραφεί 26.469 ενεργά κρούσματα, τα οποία μαζί με τις 66.172 στενές επαφές τους είχαν τεθεί σε καθεστώς καραντίνας, δηλαδή 92.641 πολίτες. Παράλληλα, περισσότερα από 120.000 άτομα είχαν τεθεί σε καραντίνα εισερχόμενοι αεροπορικώς στην χώρα, έως την 1η Ιουλίου.

 Η αλλαγή επιπέδου

Ενδεικτικό για την επικείμενη αλλαγή επιπέδου κινδύνου διασποράς του ιού σε κάποιες περιοχές, είναι το σημερινό έκτακτο ταξίδι του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, στην Καστοριά και την Πέμπτη στην Θεσσαλονίκη. Στην Καστοριά έχει συγκαλέσει σε σύσκεψη στις 13:00 στην Π.Ε. Καστοριάς, με όλους τους Δημάρχους τον Αντιπεριφερειάρχη, Δημήτρη Σαββόπουλο και φυσικά τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη.

Καστοριά και Άργος Ορεστικό φαίνεται να εμφανίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Την Πέμπτη ο κ. Χαρδαλιάς θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη σύσκεψη.




thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: