5 Οκτωβρίου 2020

Κορονοϊός: Σε κόκκινο συναγερμό το Παρίσι - Κλείνουν μπαρ, τέλος οι κοινωνικές επαφές


Το Παρίσι και τα κοντινά του προάστια μπορεί να μπουν στη ζώνη μέγιστου συναγερμού για την πανδημία του κορονοϊού ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα, αν επιβεβαιωθεί ότι συνεχίζεται η διασπορά της επιδημίας στην περιοχή αυτή, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Η πρωτεύουσα και τα κοντινά της προάστια «ξεπέρασαν και τα τρία όρια που μπορούν να αντιστοιχούν στη ζώνη μέγιστου συναγερμού», δήλωσε ο Βεράν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ωστόσο μόνο «εδώ και λίγες ώρες». «Εάν αυτό πρόκειται να επιβεβαιωθεί, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να θέσουμε το Παρίσι και τη ζώνη περιμετρικά του Παρισιού σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού ήδη από τη Δευτέρα», διευκρίνισε ο υπουργός αναφέροντας ότι η κατάσταση θα επανεξεταστεί την Κυριακή.

«Γνωρίζουμε πως από τους 15.000 ασθενείς που διαγνώστηκαν θετικοί (στον κορονοϊό) σήμερα, θα υπάρξουν 75 ή 150 που θα διασωληνωθούν και περίπου ίσος αριθμός που θα χάσει τη ζωή του» δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν. Χθες, οι νέες μολύνσεις από τον κορονοϊό ανήλθαν σε 12.845.

Όπως σημείωσε στην ζωντανή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης, η διάδοση του ιού είναι πολύ πιο έντονη στα αστικά κέντρα της Γαλλίας, ενώ διευκρίνισε πως ο κορονοϊός επηρεάζει όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού. «Τα νοσοκομεία είναι ήδη επιβαρυμένα και το προσωπικό κουρασμένο. Ωστόσο, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να σώσουν όσο περισσότερες ζωές μπορούν» είπε.

Μια τέτοια κατάταξη «θα προϋποθέτει ότι οι κάτοικοι του Παρισιού και της ζώνης περιμετρικά της πρωτεύουσας θα περιορίσουν προσωρινά αλλά δραστικά τις κοινωνικές επαφές, σε κάθε περίπτωση πιο σημαντικά από αυτό που ήδη έκαναν: όχι πλέον οικογενειακές γιορτές, όχι πλέον πάρτικλείσιμο τελείως των μπαρ», δήλωσε., στη Λιλ, τη Λιόν, τη Γκρενόμπ, την Τουλούζη και την Σεντ-Ετιέν», όπου «η εξέλιξη των τελευταίων ημερών παραμένει πολύ ανησυχητική». «Αν τα μέτρα (περιορισμού που έχουν ήδη ληφθεί) δεν αποδειχθούν αρκετά αποτελεσματικά, μπορεί να οδηγηθούμε να θέσουμε τις πόλεις αυτές σε μέγιστο συναγερμό την προσεχή εβδομάδα», είπε.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι υπάρχει «επιδείνωση της κατάστασης σε πέντε μητροπόλεις, στη Λιλ, τη Λιόν, τη Γκρενόμπ, την Τουλούζη και την Σεντ-Ετιέν», όπου «η εξέλιξη των τελευταίων ημερών παραμένει πολύ ανησυχητική». «Αν τα μέτρα (περιορισμού που έχουν ήδη ληφθεί) δεν αποδειχθούν αρκετά αποτελεσματικά, μπορεί να οδηγηθούμε να θέσουμε τις πόλεις αυτές σε μέγιστο συναγερμό την προσεχή εβδομάδα», είπε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει την περασμένη εβδομάδα τη Μασσαλία και την Γουαδελούπη σε μέγιστο συναγερμό, με σοβαρούς περιορισμούς όπως το πλήρες κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στις τοπικές κοινότητες.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: