3 Οκτωβρίου 2020

"Τους δρόμους και τις πλατείες φοβούνται, τίποτα άλλο..."

   Του Γ. Τεκίδη
Mοιάζει να έβαλε στοίχημα με τον ίδιο τον εαυτό της αυτή η κυβέρνηση, ότι μπορεί να ξεπεράσει και με το παραπάνω σε ευτέλεια, χυδαιότητα, αυταρχισμό και ολοκληρωτική νοοτροπία, όλες τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις της δεξιάς, σε όλες τις εκφάνσεις της. 

Οι τελευταίες γελοιότητες με το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών εξωτερικών Ελλάδος και ΗΠΑ, σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών, δρασκέλισαν τα εθνικά μας σύνορα και έγιναν παγκόσμιο ανέκδοτο. Ανέκδοτο για να γελάει κανείς, μα και να θλίβεται με την κατάντια της σημερινής ακροδεξιάς ΝΔ.

                                                               

Εκεί όπου εκλιπαρούσε τους Αμερικανούς να διορθώσουν, καλύτερα να απαλείψουν τη λέξη ΄΄ ιστορική ΄΄ για την παραπάνω συμφωνία. Έχουμε μια κυβέρνηση που πορεύεται και πολιτεύεται γενικά στο πλαίσιο της φράσης ΄΄ έτσι γουστάρω, έτσι κάνω και λόγο δεν έχω να δώσω σε κανένα ΄΄. Έχουμε μια κυβέρνηση που θεωρεί τη βουλή και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες τροχοπέδη και περιττά πράγματα που δυσκολεύον το … μέγα έργο μιας κατά φαντασία αναπτυξιακής και μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, που όποιος την είδε η την δει κερδίζει δεκαήμερες διακοπές δωρεάν στο αρχοντικό του Κυριάκου στα Χανιά.

 Έχουμε μια κυβέρνηση που όντως προχωρά σε πρωτόφαντες για τη χώρα… επαναστατικές μεταρρυθμίσεις, όπως η τελευταία νομοθετική κατοχύρωση της διαπλοκής, η οποία από το παρασκήνιο, την καμαρίλα και τους σκοτεινούς διαδρόμους, πέρασε με καραδεξιό εισιτήριο, στο νεοφιλελεύθερο άπλετο φώς και το προσκήνιο. Αναφερόμαστε στον πρόσφατο νόμο με τον οποίο ουσιαστικά και με αχρείο τρόπο, εξαγοράζονται με κρατικό χρήμα τα ΜΜΕ στην συντριπτική τους πλειοψηφία, με πρόσχημα την πανδημία και την προπαγάνδιση για τα μέτρα προστασίας. 

Προσχηματική η παραπάνω γελοία δικαιολογία, μια και τα ΜΜΕ είναι υποχρεωμένα και νομικά να προβάλλουν τα σχετικά σποτάκια, όταν πρόκειται για την δημόσια υγεία, δίχως έξτρα μπαξίσια. Έτσι προκαλώντας και απαξιώνοντας την κοινή λογική, ο Κούλης και ο αδίστακτος ακροδεξιός περίγυρος του, αγοράζουν την σιωπή καναλαρχών και μεγαλοεκδοτών, καθώς και την καθημερινή φιλοκυβερνητική υμνολογία.

Αυτή η κυβέρνηση που μεθοδικά ροκανίζει το αύριο της χώρας και το μέλλον της νεολαίας μας, βυθισμένη στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές στην ουσία εμμονές της, δεν αφήνει μέρα να περάσει χωρίς να προκαλέσει, να απαξιώσει, να κτυπήσει με τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς, όποιον διαφωνεί η ασκεί κριτική στα πεπραγμένα της. Αυτή η κυβέρνηση με την κουτσαβάκικη πολιτικά συμπεριφορά, την κακής κοπής μαγκιά του περιθωρίου, δεν αντιμετωπίζεται ούτε με φιλιππικούς στη βουλή, ούτε με επικλήσεις για σοβαρότητα και ανάληψη ευθυνών, όπως αρμόζει σε μια κυβέρνηση, μήτε με την αντιπαράθεση στα πλαίσια ενός πολιτικού πολιτισμού. Όχι ότι ο πολιτικός πολιτισμός στους καιρούς μας είναι άχρηστος η ότι ο αγώνας μέσα στο κοινοβούλιο καθίσταται ατελέσφορος. Απλά τα παραπάνω για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κυβέρνησης, της στηριζόμενης στην πλάνη, το ψέμα , την απάτη και σε μια μιντιακή αργυρώνητη πανστρατιά, δεν αρκούν.

Εκείνο που την φοβίζει, γεμίζοντας τον ύπνο της με εφιάλτες, είναι η αγωνιστική αφύπνιση της πληττόμενης από τις πολιτικές της, λαϊκής πλειοψηφίας. Εκείνο που την φοβίζει είναι οι γεμάτοι από τις κραυγές και τα συνθήματα δρόμοι και πλατείες, που θα την αμφισβητούν και θα απαιτούν την καταδίκη της. Εκείνο που θα την γκρεμίσει είναι η συνόψιση ενός φιλολαϊκού, ριζοσπαστικού πολιτικού σχεδίου ανάτασης της χώρας, σε σύνθημα και λαϊκή απαίτηση. Ο ι δρόμοι και οι πλατείες ήσαν πάντα φιλόξενοι και γνώριμοι για τον κόσμο της αριστεράς, για τον κόσμο της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Ο αγώνας στα πεζοδρόμια και τις πλατείες, πάντα προκαλούσε πολιτική δυσανεξία και αισθήματα φρίκης στην δεξιά και την ακροδεξιά.

Ο Σύριζα-προοδευτική συμμαχία σωστά επισημαίνει στην τελευταία απόφαση του πολιτικού του συμβουλίου, ότι η αγανάκτηση και η λαϊκή δυσφορία πρέπει να αποκτήσουν αριστερό πρόσημο. Πριν η και παράλληλα όμως ο Σύριζα-ΠΣ πρέπει άμεσα να ανασυνταχτεί οργανωτικά. Να ανασυνταχτεί γιατί με ψοφοδεείς και απούσες οργανώσεις από την κοινωνία, τίποτα δεν μπορεί να περιμένει. Και εδώ μέγα και καθοριστικής σημασίας θα είναι το έργο και η συμβολή του νεοεκλεγέντα γραμματέα της ΚΕ, όπως και των άλλων μελών του οργανωτικού γραφείου.

Η απαλλαγή της χώρας από τα νεοφιλελεύθερα, ακροδεξιά πολιτικά πειράματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Βορίδη, Γεωργιάδη, Μπογδάνου και άλλων γραφικών και ανεύθυνων πολιτικάντηδων που στοιχίζουν πανάκριβα στη χώρα, πρέπει να γίνει υπόθεση του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου, του κόσμου της αριστεράς, της νεολαίας που ξέρει και μπορεί να βάζει πλάτες για ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: